NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

BDS-BERICHTEN NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

A J + filmpje over BDS 9 juni 2015

14/06/2015
BDS =

Zionistische pressie in de EU

09/02/2015
Wie denkt dat het witwassen van zionistische misdaden beperkt blijft tot de acties van groeperingen als het CIDI (een pro-Israëlische lobby) heeft het goed mis. Het CIDI, met name via directeur Esther Voet, timmert natuurlijk flink aan de weg in kranten, op de radio en op televisie. Maar daarnaast probeert de organisatie onze samenleving rechtstreeks te beïnvloeden via onder andere onze universiteiten. Het NRC wist vorig jaar te melden:

Het CIDI speelt ook een belangrijke rol in het „onderwijzen” van journalisten, politiek betrokken jongeren en studenten. CIDI organiseert al 25 jaar een studievak genaamd Israël en buitenlandse politiek, te volgen via alle universiteiten. De colleges, samengesteld door universitaire docenten vinden plaats in het CIDI-kantoor in Den Haag. Esther Voet of haar voorganger Ronny Naftaniel geeft het laatste vak ‘Het Israëlisch beleid ten aanzien van vredesopties’. De studenten kunnen studiepunten krijgen voor deze vakken.

Oproep VN-Raad voor Mensenrechten: staten en bedrijven moeten alle nederzettingenhandel stoppen

07/04/2014
ECCP-bericht over oproep van de VN-Mensenrechtenraad, tevens een oproep aan maatschappelijke organisaties en burgers om parlementen, regeringen en bedrijven aan te sporen.

BURGERS TEGEN VEOLIA IN ACTIE

06/04/2014
Bericht over hoe een aantoonbaar fout bedrijf als Veolia kon meedoen bij de openbare aanbesteding van het Brabantse openbaar vervoer. Het provinciebestuur vond de oplossing in een toverformule: moederbedrijf Veolia is niet welkom, maar dochter Veolia Transport Brabant wél. Actie gaat door, aldus BURGERS TEGEN VEOLIA.

Lees ook over gevoerde actie Zeeland.

ACTIE-OPROEP ECCP: Laat regering bedrijven waarschuwen tegen nederzettingenhandel

01/04/2014
ECCP-oproep zoals in EU-staten uitgezet, om dergelijke nederzettingenhandel zo krachtig mogelijk te ontmoedigen.

Studentenraad UMass eist terugtrekken investeringen uit Boeing

25/04/2012
CITING BOEING’S INVOLVEMENT IN ISRAEL’S OPERATION CAST LEAD, STUDENT-LED COALITION
DEMANDS DIVESTMENT FROM BOEING AND OTHER COMPANIES PROFITING
FROM WAR CRIMES & HUMAN RIGHTS VIOLATIONS

Egypte zet punt achter gasovereenkomst met Israel

23/04/2012
Volgens het Egyptische "Natural Gas Holding Company" is het contract beeindigd wegens Israels tekortschieten in de contractverplichtingen. Er zou geen sprake zijn van politieke afwegingen. Het is echter bekend dat de gasleverantie aan Israel binnen Egypte onder zware kritiek stond.

Marokkaans "nee" tegen normalisatie

23/04/2012
Marokkaanse actievoerders hebben met succes geprotesteerd tegen een buikdansfestival in Marakesh (Marokko), wegens sponsoring door de Israelische firma "Essential Dead Sea Products".

Utrecht: ludiek protest tegen optreden Batsheva Dance Company

22/04/2012
Activisten in Utrecht hebben zich in een ludiek protest verzet tegen de komst van het Israelische Batsheva Dance Company naar Utrecht. Export van Israelische kunst wordt ingezet als glijmiddel voor Israel apartheidsregime.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn PFZW beëindigt investering in wapenproducenten, waaronder Elbit

04/02/2012
In zijn berichtgeving over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen meldt het Pensioenfonds een groot aantal beursgenoterde bedrijven waarin het niet langer zal investeren. Het betreft een aanzienlijk aantal wapenproducenten waaronder het Israelische Elbit Systems, Aryt Industries, evenals Thales en Raytheon.

EU diplomaten bepleiten wetgeving tegen financiële transacties met nederzettingen

18/01/2012
Dit wordt bepleit in een vertrouwelijk rapport van EU diplomaten, aldus The Guardian. Wetgeving zou de voorkeur verdienen boven een politiek aangestuurde boycot, aldus een EU diplomaat.

"Britse universiteiten medeplichtig in illegale bezetting"

18/01/2012
A.s. vrijdag zullen tijdens een bijeenkomst onder de naam "UK Universities and Palestinian Rights" Palestijnse en Britse activisten oproepen tot beëindiging van de financiering van onderzoek waarmee illegale nederzettingsactiviteit wordt meegefinancierd.

Alstom loopt Saoedische order mis, succes voor BDS

31/10/2011
Het contract voor de aanleg van de Saoedische Haramein treinverbinding is gegund aan het Spaanse Al-Shoula consortium.

Studenten in Gaza publiceren open oproep tot Israelboycot naar medestudenten in Europa

21/10/2011
Studenten uit de Gazastrook hebben een open brief gepubliceerd waarin zij zich aansluiten bij de oproep van Palestijnse maatschappelijke organisaties tot een internationale boycot van Israel.

Turkije zegt order Israelische tapijten af

16/10/2011
Volgens een artikel in Ynetnews heeft een Turks bedrijf de order afgezegd omdat Israelische tapijten "onder de huidige omstandigheden" niet verkoopbaar zouden zijn.

Guardian plaatst oproep tegen de UEFA cup in Israel

09/10/2011
De britse krant The Guardian heeft op 5 oktober een brief geplaatst wat de oproept om geen UEFA competitie te houden in Israel.

VIDEO: BDS discussie in een synagoge

09/10/2011
Bekijk opname van een BDS discussie in een synagoge in New York.

Van Dam: "Het oproepen tot boycot is een legitiem middel"

08/09/2011
In een opiniestuk in de Volkskrant van 8 september 2011 betoogt Marcel van Dam dat het oproepen tot boycot een legitiem middel is.

Palestijnen verheugd over Turkije's opschorting van militaire en diplomatieke banden srael

07/09/2011
Palestijnse maatschappelijke organisaties verenigd in de BNC (BDS National Committee) zijn zeer verheugd over Turkije's stap om de militaire en diplomatieke banden met Turkije op te schorten. Turkije besloot hiertoe wegens de dood van negen Turkse activisten op het schip de Mavi Marmara. De activisten wilden in het kader van de Freedom Flotilla naar Gaza varen. Israel staat erop Gaza aan een blokkade te onderwerpen. Israel weigert zijn excuses aan te bieden voor de dood van de activisten.

Volkskrant: "Israelische Agrexco staat op omvallen"

05/09/2011
De krant meldt over Agrexco, dat o.a. kantoren heeft in Schiedam en Aalsmeer, dat het aandeelhouders zou hebben misleid, en de Israelische toeleveranciers te hogen prijzen zou hebben betaald, met subsidie van de Israelische overheid.

Londenaren verstoren optreden Israel Philharmonic Orchestra

03/09/2011
Was de Britse uitnodiging aan het Israel Philharmonic Orchestra om te spelen tijdens de Proms niet een voorbeeld van 'rücksichstlos" gedrag, zoals beschreven door de Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr? In het libretto "Het hemelse leven" dat Ramsey Nasr schreef voor de 4e symfonie van Mahler beschrijft hij hoe dirigent Mengelberg voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog de symfonieën van Mahler bleef opvoeren, in Duitsland en ook in Nederland onder de bezetting.

AGREXCO: EINDSPEL

01/09/2011
Het is zo goed als gedaan met Agrexco. Ook het Israelische bedrijf Kislev Forwarding and Customs Clearing Ltd, dat overigens niet voorzag in betaling van Agrexco's torenhoge schuld (€31 miljoen), heeft zich inmiddels teruggetrokken.

Werkt de boycotcampagne? De casus Agrexco.

31/08/2011
De Internationale boycot van Israelische bedrijven wordt in Israel niet zelden gekwalificeerd als uiting van anti-semitisme. Zionisten kijken de andere kant op waar het eigen schendingen van het internationaal recht betreft, zoals de bouw van muur en nederzettingen op Palestijns grondgebied. En wie daar dmv een boycot tegen op wil treden vindt men een anti-semiet. Intussen doet de BDS-campagne zijn werk. Het Israelische bedrijf Agrexco, met bekende merken als Carmel, Jordan River, Kedem, Top, dat geboycot werd wegens zijn actieve betrokkenheid bij de export van nederzettingenproducten is failliet, mede dank zij de internationale boycotcampagne. De boycotters vieren de overwinning, Zionisten klagen over discriminatie.

Zuid-Afrikaanse studenten organisaties gaan voor boycot Israel

11/08/2011
Naar aanleiding van een Israëlische bezoek aan Zuid-Afrikaanse universiteiten heeft de nationale studenten unie van Zuid-Afrika bij de universiteit van Witwatersrand in Johannesburg een kritisch persbericht uitgebracht waarin zij de komst kwalificeert als "een bezoek van Israëlische apartheids functionarissen.
Het bezoek was voor de studenten aanleiding om solidariteit met de Palestijnen uit te spreken en om de boycot te omarmen.

Zie hieronder het persbericht.

Geen Soda Stream meer in de schappen bij Coop Zweden

29/07/2011
De Coop in Zweden heeft besloten de koolzuurapparaten van Soda Stream uit de schappen te weren omdat deze nog steeds geproduceerd worden in een illegale nederzetting. Dit is in strijd met de ethische standaarden van de Coop die lid is van de VN Global Compact.

Knessetlid Ahmed Tibi spreekt zich uit voor boycot van Israel

29/07/2011
In een opiniebijdrage in de New York Times spreekt het Palestijnse Knessetlid en vice voorzitter Ahmed Tibi zich uit voor een boycot van Israel.

IGLYO besluit: geen algemene vergadering in Israel

29/07/2011
Na een intense campagne en wereldwijde lobby heeft de Internationale Gay Lesbian Youth Organisation besloten zijn Algemene Vergadering niet in Tel Aviv te houden.

Unilever weg uit nederzetting

22/07/2011
Unilever was aanvankelijk van plan zijn aandeel in de zoutjesfabriek Bagel & Bagel te verkopen omdat het niet meer in verband gebracht wil worden met de illegale nederzetting Barkan waar de zoutjesfabriek gesitueerd is.

The Jewish Daily FORWARD : "We can't say this"

18/07/2011
In een redactioneel artikel in the Jewish Daily FORWARD beschrijft het blad de gevolgen van de Israelische Antiboycot-wet voor de vrijheid van meningsuiting,

"De boycotbeweging tegen Israelische apartheid", een overzichtsartikel

13/07/2011
In dit artikel door Sonja Zimmermann wordt ingegaan op het ontstaan, de groei en de resultaten van de boycotbeweging.

Knesset neemt anti-boycot wet aan

12/07/2011
De Israelische Knesset heeft op 10 juli een wet aangenomen die organisaties en personen die deelnemen aan boycotactiviteiten strafbaar stelt.

OPROEP TOT ACTIE: ZEG “NEE” TEGEN VERVOERSMAATSCHAPPIJ HERMES VEOLIA VOOR DE STADSREGIO ARNHEM NIJMEGEN!

30/06/2011
Het Palestina Komitee Nijmegen heeft bezwaar gemaakt tegen de mogelijke komst van vervoersmaatschappij Hermes Veolia naar de regio Arnhem Nijmegen. Veolia staat bekend om praktijken die in strijd zijn met het Internationaal Recht.

Adri Nieuwhof in de Gelderlander: "Zet Hermes buiten spel in Stadsregio"

14/06/2011
In een artikel in De Gelderlander bepleit mensenrechtenactiviste Adri Nieuwhof. Hermes mag buitengesloten worden vanwege zijn werkzaamheden voor moederconcern Veolia Transdev op de Westelijke Jordaanoever.

August Burns Red speelt niet voor apartheid

31/05/2011
De metalcore band August Burns Red heeft zijn optreden van 9 juni in Israel in Israel gecanceld.

Geen colleges Richard Stallman in Israel

31/05/2011
Hoofd van de Free Software Foundation Richard Stallman heeft zijn plannen om colleges te geven aan de universiteiten van Tel Aviv, Haifa en Shenkar in Israel moeten opgeven onder druk van de Palestijnse Authoriteit.

Studenten DePaul in actie tegen Sabra "killer" Hummus

31/05/2011
Nadat Students for Justice in Palestine (SJP) bij DePaul Universiteit in Chicago ontdekt had dat de opbrengst van Sabra Hummus in de zakken vloeit van twee Israelische legerbrigades (Golani en Givati) die berucht zouden zijn om hun mensenrechtenschendingen, heeft de studentengroep een referendum georganiseerd tegen de verkoop van Sabra Hummus in het universiteitsrestaurant.

Friends of the Earth Schotland steunen campagneoproep "Stop the JNF"

28/05/2011
Tijdens de milieuconferentie "Land Rights in Focus" heeft Friends of the Earth Schotland unaniem voor steun aan de campagneoproep gestemd.

Rosenthal wil optreden tegen financiering van boycot Israel

15/05/2011
Volgens een artikel in de Jerusalem Post wil de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal ingrijpen bij organisaties wier beleid indruist tegen dat van de overheid.

Marc Almond zingt niet in Israel

12/05/2011
Marc Almond, zanger en tekstschrijver, en bekend om liederen als“Tainted Love” en “Something’s Gotten Hold of My Heart”

Deutsche Bahn trekt zich terug uit Israelisch spoorproject. Pizzarotti nog steeds actief.

12/05/2011
Het nieuws dat Deutsche Bahn zich heeft teruggetrokken uit het Israelische spoorproject van Tel Aviv naar Jeruzalem is door voorvechters van internationaal recht met instemming begroet. De spoorlijn zal immers deels lopen door bezet Palestijns gebied.

Dexia weer onder vuur voor Israelische activiteiten

11/05/2011
exia kwam vandaag op de algemene vergadering voor het zoveelste jaar op rij onder vuur te liggen voor zijn activiteiten in Israël. Een dertigtal aandeelhouders, onder wie vertegenwoordigers van het Brussels hoofdstedelijk gewest, de provincie Henegouwen, het Vlaams Toekomstfonds of het ABVV, uiten hun verontwaardiging over het feit dat Dexia de kolonisering verder blijft financieren.

Zuid Londen dumpt Veolia

09/05/2011
Er zijn nog twee inschrijvers over voor de aanbesteding van het vuilnisophaalproject voor Zuid Londen, een contract ter waarde van 1 miljard pond. Veolia zit daar niet meer bij.

Marrickville (Australië) stemt tegen BDS, maar vóór doelstellingen boycotbeweging

22/04/2011
In een tumultueuze vergadering van de gemeenteraad van het Australische Marrickville, zusterstad van Bethlehem, werd een eerdere stemming ten gunste van BDS verworpen met één stem meerderheid.

BDS-berichten archief