Soemoed is
het Arabische
woord voor vastberadenheid
of standvastigheid, een begrip dat in de Palestijnse gemeenschap wordt gebruikt om de strijd voor het behoud van het land en de terugkeer naar Palestina uit te drukken.


Twitter

NPK PUBLICATIES - SOEMOED - JAARGANG 43, NUMMER 1

VN-Veiligheidsraadresolutie over Palestina onder Amerikaanse druk getorpedeerd

Eind december hebben de Verenigde Staten opnieuw hun politieke en economische invloed doen gelden in de lobby om een cruciale resolutie van de Veiligheidsraad over de toekomst van Palestina te torpederen.

In de resolutie (VN-SC S/2014/916) die door niet-permanent lid Jordanië was ingediend en op 30 december in stemming is gebracht, wordt Israel opgeroepen om zich vóór eind 2017 in fasen volledig uit de in 1967 bezette Palestijnse gebieden terug te trekken. Daarmee zou de weg voor de vorming van een Palestijnse staat vrijkomen.

 

De uitslag van stemming was als volgt: 8 van de 15 Veiligheidsraadleden steunden de resolutie (Jordanië, Frankrijk, China, Rusland, Luxemburg, Argentinië, Tsjaad en Chili); 5 landen onthielden zich van stemming (Nigeria, Groot-Brittannië, Letland, Zuid-Korea en Rwanda); de Verenigde Staten en Australië stemden tegen. Dat betekende dat de resolutie de vereiste 9 stemmen vóór  net niet haalde en daarmee was verworpen.

 

Maar ook met een extra stem vóór zou de resolutie de Veiligheidsraad niet gepasseerd zijn. Want de Verenigde Staten hadden op voorhand laten weten dat zij in dat geval van hun vetorecht gebruik zouden maken [sinds 1972 heeft Washington dat 41 keer ten gunste van Israel gedaan; red.].

 

In de dagen voorafgaande aan de stemming blijkt de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, met vertegenwoordigers van diverse leden van de Veiligheidsraad telefoongesprekken gevoerd te hebben, om deze ertoe aan te zetten tegen de resolutie te stemmen, dan wel zich van stemming te onthouden. De woordvoerder van Kerry’s ministerie, Jeff Rathke, heeft inmiddels bevestigd, dat zijn baas in dit verband een krachtig beroep heeft gedaan op bijvoorbeeld de president van Nigeria, Goodluck Jonathan. Diens land werd verondersteld vóór de resolutie te stemmen. Uiteindelijk heeft Nigeria zich van stemming onthouden.


Ingewijden vragen zich af waarom de Palestijnse leiders  niet een week met de stemming hebben gewacht, tot 1 januari. Met de toetreding van enkele nieuwe niet-permanente leden – Maleisië, Venezuela en Spanje zou de stemverhouding voor Palestina gunstiger zijn geweest. Maar ook dan zou een meerderheid van stemmen op een Amerikaans veto zijn gestuit.

 

 

bronnen: Inter Press Service (31 december 2014) en de VN




Meer over Soemoed
index Soemoed - jaargang 43, nummer 1