NPK PUBLICATIES - SOEMOED - JAARGANG 42, NUMMER 6
305 mensenrechtenorganisaties, vakbonden en politieke partijen sporen Federica Mogherini aan tot opschorting van het EU/Israel-Asssociatieverdrag
Ruim 300 mensenrechtenorganisaties, vakbonden en politieke partijen uit heel Europa hebben de Europsese Unie (EU) opgeroepen Israel verantwoordelijk te stellen voor het bloedbad in Gaza van afgelopen zomer. Zij vragen de EU het EU/Israel-Associatieverdrag op te schorten. Daarbij gaat het om het belangrijkste verdrag tussen de EU en Israel.
‘Door het voortbestaan van de verdrag tussen de EU en Israel en de bilaterale betrekkingen te versterken, geven de EU en haar lidstaten aan Israel het signaal af dat het zich niet aan het internationaal recht hoeft te houden’, zo wordt gesteld in een verklaring die door belangrijke maatschappelijke organisaties uit 19 Europese landen gezamenlijk is uitgegeven.
De verklaring waarin wordt opgeroepen tot opschorting van het associatieverdrag is vanmorgen afgeleverd bij de Midden-Oosten adviseurs van Federica Mogherini, de nieuwe EU-chef buitenlands beleid die deze week in functie treedt en in die hoedanigheid haar eerste buitenlandse reis naar Palestina/Israel zal maken.
Tot de ondertekenaars van de verklaring behoren onder meer het Ierse Congres van Vakbonden, de nationale vakbonden van Spanje, Frankrijk, België, politieke partijen, waaronder Podemos die op dit moment hoog staat in de Spaanse peilingen, en voorts belangrijke NGO’s, waaronder CNCD in België en Trocaire in Ierland.
Het associatieverdrag is het voornaamste raamwerk voor de nauwe relatie tussen de EU en Israel voor het verlenen van preferentiële toegang aan Israel tot de Europese markt en voor Israels deelname aan meer EU-programma's en projecten, dan welk ander niet-Europees land ook.
In de verklaring worden Israels doelgerichte aanvallen op burgers tijdens het recente offensief tegen Gaza veroordeeld, waarbij ruim 2000 Palestijnen zijn omgekomen. Voorst wordt gesteld, dat het falen van de EU om hard tegen Israel op te treden, ‘bijdraagt aan een klimaat van straffeloosheid en een gebrek aan verantwoordelijkheid’.
‘De EU geeft materiële steun aan Israelische schendingen van het internationaal recht en laat na de eigen verplichtingen op basis van het internationaal recht na te komen,’ zo wordt in de verklaring gesteld.
De EU heeft eerder haar associatieverdrag met Sri Lanka opgeschort en heeft onlangs, vanwege de Oekraïne-crisis, een reeks maatregelen tegen Rusland genomen in de sfeer van het beperken van handel en investeringen.
Het uitblijven van soortgelijke maatregelen tegen Israel, ondanks decennia van ernstige schendingen van het internationaal recht, komt neer op het hanteren van dubbele maatstaven, zo stellen de campagnevoerders.
In de verklaring wordt voorts gesteld dat Israels vrijwel onbeperkte toegang tot de Europese markt en deelname aan EU-programma's ‘materiële steun inhoudt aan Israelische schendingen van het internationaal recht’.
Aneta Jerska, coördinator van de European Coordination of Committees and Associations for Palestine (ECCP), een van de organisaties die de verklaring heeft ondertekend, stelde:
‘Het enorme aantal mainstream organisaties dat pleit voor opschorting van het EU/Israel-Associatieverdrag is een uiting van de groeiende frustratie in Europa over het falen van Europese regeringen om te reageren op Israels herhaalde slachtpartijen en schendingen van het internationaal recht.’
‘De EU heeft lang gesteld dat nauwe betrekkingen met Israel haar in een sterke positie plaatst voor een dialoog met Israel over de onderdrukking van de Palestijnen. Israels recente slachtpartij in Gaza heeft aangetoond dat deze dialoog heeft gefaald. Het is voor de EU daarom de hoogste tijd om over te gaan tot actie die Israel ertoe zal dwingen om zich aan het internationaal recht te conformeren.’
De ECCP start binnenkort een campagne om mensen aan te moedigen contact op te nemen met leden van het Europees Parlement over opschorting van het EU/Israel-Associatieverdrag.
4 november 2014