NPK PUBLICATIES - SOEMOED - JAARGANG 35, NUMMER 4
Israelische grond slechts voor joden - is dat geen racisme?
Luisa Morgantini
Op 19 juli keurde de Knesset, het Israelische parlement, in eerste lezing een wetsvoorstel goed, op basis waarvan alle grond die in bezit is van het Joods Nationaal Fonds (JNF), slechts aan joden toegewezen kan worden. Daarmee dient Israel de democratie een zoveelste slag toe, door voeding te geven aan racisme en apartheid. Het wetsvoorstel, dat is ingediend door Israelisch rechts - Kadima [u weet wel, van 'partner for peace' Ehoed Olmert; red.] en Likoed, sluit niet-joden namelijk uit om te bieden op ter verkoop aangeboden grond van het JNF (13 procent van alle staatsgrond).
Het wetsvoorstel haalde het met een ruime meerderheid van 64 tegen 16 stemmen [de 40 overige parlementsleden hebben kennelijk niet aan de stemming deelgenomen, want de auteur rept niet over stemonthouding; red.], ondanks een debat dat, voorafgaande aan de stemming, in het Presidium van de Knesset is gevoerd en waarin menige aanwezige zijn of haar bezwaar tegen het wetsvoorstel uitte en opriep het in te trekken. Deze verzoeken zijn door de juridisch adviseur van de Knesset terzijde geschoven, met het argument dat 'aan het wetsvoorstel racisme niet expliciet ten grondslag ligt'.
Dit roept de vraag op, hoe wij uitsluiting van de Palestijnse burgers van Israel van het uitbrengen van een bod op ter verkoop aangeboden grond dan zullen benoemen? Hoe kunnen wij dit wetsvoorstel, dat door sommige Knesset-leden 'abominabele wetgeving' is genoemd, anders bestempelen dan racistisch en slechts dient om de discriminatie van niet-joden te institutionaliseren en democratie op etnische grondslag een wettelijke basis te geven?
Bovengenoemd wetsvoorstel is de zoveelste uitdrukking van racisme en discriminatie in Israel, waar het verwoesten van huizen van Palestijnse burgers, illegitieme onteigening van hun grond en het ontwortelen van hun bomen aan de orde van de dag is.
Van joodse zijde is oppositie gekomen van de parlementsleden van Meretz-Yachad, een links-zionistische partij, die sociale rechtvaardigheid in het vaandel heeft staan. 'Het wetsvoorstel zoals het gisteren [in eerste lezing] door de Knesset is aangenomen, toont het ware gezicht van de regering', zo verklaarden zij, 'en houdt het risico in zich, dat Israel als een apartheidsstaat te boek komt te staan.' De Palestijnse partijen Balad en Raam-Tal, evenals de linkse joods-Palestijnse Hadash, lieten zich ook in afkeurende termen uit over het legaliseren van de 'grote grondroof', die vanaf 1948 tot heden op niet-aflatende wijze is doorgezet.
Het gezicht van de Knesset kan niet bepaald worden door Uri Ariel, de radicale joodse kolonist die als eerste het wetsvoorstel omarmde, omdat in dat geval het racisme zal toenemen, het democratisch gehalte zal afnemen en een flinke stoot in de richting van geïnstitutionaliseerde apartheid en afschaffing van alle rechten gegeven zal worden.
bron: Arabic Media Internet Network (AMIN), 20 juli 2007
Luisa Morgantini is vice-voorzitter van het Europees Parlement
Kanttekening van de redactie met betrekking tot Luisa Morgantini's opmerking over 'het gezicht van de Knesset': Zij lijkt over het hoofd te zien, dat de Knesset, sinds haar oprichting, het instituut van de staat Israel is geweest, binnen de muren waarvan het eigen-joodse-volk-eerst-beginsel dat aan de staat ten grondslag ligt, in wetgeving is omgezet - om te beginnen de Wet op de Terugkeer voor joden, niet voor Palestijnse vluchtelingen.