Soemoed is
het Arabische
woord voor vastberadenheid
of standvastigheid, een begrip dat in de Palestijnse gemeenschap wordt gebruikt om de strijd voor het behoud van het land en de terugkeer naar Palestina uit te drukken.


Twitter

NPK PUBLICATIES - SOEMOED - JAARGANG 33, NUMMER 5

Nederlands Palestina Komitee kijkt terug op geslaagd benefietconcert


De fraaie Amstelkerk in Amsterdam vormde een passend decor voor het benefietconcert dat het Nederlands Palestina Komitee (NPK) op 30 september organiseerde onder het motto 'Vrijheid voor Palestina!'. Het publiek in de goedgevulde kerk kon een avond lang genieten van een gevarieerd programma op hoog niveau.

 

De twee Palestijnse ensembles Jenin en Hanien leidden het programma in met liederen over heimwee en verlangen naar vrijheid.

Dichter en acteur Ramsey Nasr, onlangs gekozen tot Stadsdichter van Antwerpen, droeg voor uit eigen werk, gedichten zoals 'De ondermens en zijn habitat' (welkom in het land van melk en honing/hier groeien vijgamandelabrikozen/zonder beeldspraak aan gewillige bomen/eet ervan wordt mijn gast vandaag/ik betaal je taxi naar de eerste blokkade/ enzovoort), en 'Gij die hier binnentreedt'. Na de pauze las hij voor uit door hemzelf vertaald werk van andere Palestijnse dichters.

Het ensemble al-Farabi, onder leiding van Wouter Swets, gaf het publiek een inkijk in de rijke wereld van de traditionele Turkse kunst- en volksmuziek, indrukwekkend door zijn grote geografische verbreiding, en zijn uiteenlopende modi en complexe maatsoorten. Wouter Swets is door diepgaande studie van deze muziek zelfs in staat geweest in vergetelheid geraakte, of aangetaste delen van deze oude muziek te reconstrueren. Het ensemble toonde zijn meesterschap aan een aangedaan publiek dat het verzoek om niet tussen de muziekstukken door te applaudisseren eenvoudigweg naast zich neerlegde.


En dan als klapstuk aan het eind van de avond het multicultureel ensemble Ziggurat, onder leiding van Theo Loevendie. De muziek is moeilijk te plaatsen, maar is veelal een combinatie van gecomponeerde muziek met elementen uit de jazz en muziek van andere culturen. Loevendie brengt hoogstaande muziekculturen uit Oost en West bij elkaar en maakt er meeslepende Loevendie composities van, met bijzondere vocale accenten van de veelzijdige zangeres Kristina Fuchs.


Het NPK is de artiesten die allen belangeloos aan het programma meewerkten veel dank verschuldigd. Overigens is er juist onder kunstenaars groeiende steun voor de Palestijnse zaak. In 2004 tekenden honderden Nederlandse beeldende kunstenaars een petitie van de Haagse Vrije Academie tegen de Apartheidsmuur. Afgelopen zomer gaf de beroemde dirigent en pianist Daniel Barenboim een solidariteitsconcert in het Cultuurpaleis in Ramallah. En niemand anders dan de Nederlandse concertpianist Jacob Allegro Wegloop, zelf holocaust-overlever, gaf in september van dit jaar in het Palestijnse dorpje Bilin een protestrecital, omdat de muur 'een schande' is, 'een grote schande'.


Wim Lankamp, voorzitter van het NPK hield de toehoorders van het benefietconcert dan ook voor dat de VN in 2004 opdracht gaf tot ontmanteling van de Apartheidsmuur, maar dat deze een jaar na dato juist in versneld tempo wordt afgebouwd.


De opbrengst van het benefietconcert is bestemd voor steun aan de slachtoffers van de Apartheidsmuur - Palestijnse boeren en hun organisaties, onder meer in de vorm van het opzetten, dan wel uitbouwen van internetverbindingen. De bruto opbrengst van 3000,20 Euro is tevens de netto opbrengst, omdat het NPK de organisatiekosten voor zijn rekening zal nemen.


Sonja Zimmermann
Meer over Soemoed
index Soemoed - jaargang 33, nummer 5