Soemoed is
het Arabische
woord voor vastberadenheid
of standvastigheid, een begrip dat in de Palestijnse gemeenschap wordt gebruikt om de strijd voor het behoud van het land en de terugkeer naar Palestina uit te drukken.


Twitter

NPK PUBLICATIES - SOEMOED - JAARGANG 44, NUMMER 2

oorlogsmisdaden - de desastreuze gevolgen van het Gaza-offensief van  zomer 2014 – de cijfers

 

driekwart van de Palestijnse doden is burger, 7 miljard dollar aan schade

 

Volgens het Palestinian Center for Human Rights (cijfers per 14 september 2014) zijn tijdens het Israelische offensief tegen Gaza 2188 Palestijnen omgekomen, van wie 1658 burgers (75,7 procent).

Onder die 1658 burgerdoden bevonden zich 598 kinderen (24 procent van het totaal aantal doden). Van de omgekomen kinderen was 70 procent jonger dan 12 jaar. Voorts raakten 10.895 Palestijnen gewond, overwegend burgers, van wie 2114 vrouwen (19,3 procent) en 3306 kinderen (30,3 procent).


Heel veelzeggend: 85 procent van de doden kwamen in hun huis om (van 91 gezinnen kwamen alle leden om).

Volgens de Verenigde Naties vielen er aan Israelische zijde 73 doden, van wie 6 burgers (8 procent) – anders gezegd 92 procent van de Israelische doden was militair (vergelijk dit met de bijna 76 procent burgerdoden aan Palestijnse zijde).


De Verenigde Naties stelden voorts vast dat er 244 scholen zijn beschoten en dat  één school door Israelische soldaten als militair steunpunt is gebruikt.


Door de mensenrechtenorganisatie Al-Mezan is gedocumenteerd dat er tenminste 10.920 woonhuizen al dan niet zwaar zijn beschadigd en er 2853 volledig zijn verwoest. Rond 100.000 Palestijnen zijn dakloos geworden. Een groot aantal van hen is ondergebracht  in UNRWA-scholen.


Vier ziekenhuizen en vijf klinieken moesten vanwege ernstige schade worden gesloten, terwijl 17 van Gaza’s 32 ziekenhuizen en 45 van de 97 klinieken voor primaire gezondheidszorg aanzienlijke schade opliepen.


Volgens de UNRWA werden 22 scholen volledig verwoest en raakten 118 andere ernstig beschadigd.

Tachtig procent van de gezinnen in Gaza is niet langer in staat om in zijn voedselbehoefte te voorzien en is afhankelijk van voedselhulp. Rond 450.000 (dat wil zeggen één op de vier) Palestijnen beschikt niet over drinkwater. De meeste huishoudens beschikken slechts enkele uren per dag over elektriciteit, nadat de enige elektriciteitscentrale in Gaza bij een Israelische luchtaanval zwaar beschadigd raakte.   

De kosten van de wederopbouw zijn geraamd op ruim 7 miljard dollar.

 

naschrift 2016


Sinds 2014 is de wederopbouw is nauwelijks van de grond gekomen. Van de 3,5 miljard dollar die in het najaar van 2014 op een donorconferentie in Caïro door donorlanden voor wederopbouw was toegezegd en die over een periode van drie jaar beschikbaar gesteld zou worden, is twee jaar later nog maar 1,4 miljard dollar (31 procent) daadwerkelijk uitbetaald. De Israelische blokkade – en de daaruit voortvloeiende restricties ten aanzien van, en de strikte controle van het goederenverkeer – vormt daarnaast een grote belemmering voor de invoer van bouwmaterialen. Het gevolg is, dat nog altijd 75.000 Palestijnen dakloos zijn (cijfers van de Wereldbank; april 2016). In het algemeen ligt de infrastructuur in puin. Als gevolg van dit alles is de economie vrijwel tot stilstand gekomen. Gaza kent momenteel het hoogste werkloosheidspercentage ter wereld.

Het aantal gewonde en getraumatiseerde Palestijnen is groot.


Tot nu toe is geen enkele Israelische militair of politicus voor begane oorlogsmisdaden als gedocumenteerd in het rapport van juni 2015 van de Onafhankelijke Onderzoekscommissie van de VN door de internationale gemeenschap ter verantwoording geroepen.

 

uit: Soemoed - jaargang 43, nummer 2 (maart-april 2016)

 


Meer over Soemoed
index Soemoed - jaargang 44, nummer 2