NPK PUBLICATIES - SOEMOED - JAARGANG 44, NUMMER 2
Israel trekt 26 miljoen dollar uit voor cyberaanvallen op BDS-beweging en op moslimse sociale media in het Westen
Sarah Lazare
De Israelische regering is van plan alleen al dit jaar een bedrag van 26 miljoen dollar te besteden aan een geheime cyberoperatie om de wereldwijde mensenrechtenbeweging voor BDS (Boycot, Desinvesteren en Sancties) aan te vallen en te saboteren. Forse bedragen worden beschikbaar gesteld aan technologiebedrijven om moslimactivisten in de Verenigde Staten en in Europa te bespioneren.
Associated Press-journalist Daniel Estrin schreef afgelopen week over dit spionage-initiatief. Afgelopen januari was hij door de organisatoren uitgenodigd om verslag te doen van een privé cybertechnologieforum voor Israelische ontwikkelaars.
BDS is de internationale beweging die zich ten doel heeft gesteld om door middel van boycot, desinvesteren en sancties Israel te dwingen zich aan internationale rechtsregels te houden. Daartoe is in 2005 door 150 Palestijnse maatschappelijke organisaties opgeroepen. Deze oproep om wereldwijd dezelfde tactieken toe te passen die aan de Zuid-Afrikaanse apartheid een eind maakten, heeft inmiddels internationaal de steun gekregen van kunstenaars, academici, studenten en mensenrechtenactivisten.
Het Boycott National Committee stelde onlangs dat de forse bedragen die Israel beschikbaar stelt om de beweging tegen te werken, aantoont dat ‘onze soft power werkelijk effect heeft’. Zozeer dat Hillary Clinton zich in haar verkiezingscampagne genoopt zag BDS aan te vallen en toezegde als president daartegen ten strijde te zullen trekken.
Over het spionage-initiatief om de aan kracht winnende BDS-beweging aan te pakken, n waarvoor de benodigde financiële middelen dit jaar in Israels begroting zijn opgenomen, geeft Estrin weinig details. Hij beschrijft een plan dat door ‘enkele topmensen uit de geheime diensten’ is opgesteld. Onder hen Sima Shine, een voormalige topfunctionaris van de MOSSAD [Israels buitenlandse inlichtingendienst] en Vaknin-Gil, die onlangs terugtrad als Hoofd Militaire Censor om vervolgens de leiding over het Ministerie voor Strategische Zaken en Publieke Diplomatie op zich te nemen. Ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken is bij het spionage-initiatief betrokken.
Een van de organisatoren van het anti-BDS-initiatief is Elad Ratson, een functionaris van Buitenlandse Zaken die niet bepaald bekend staat om zijn diplomatieke stijl. Op de sociale media pakt hij regelmatig fors uit. Zo stuurde hij bedreigende beelden van een bomaanslag naar tenminste één Franse website die islamofobie wil bestrijden.
Moslimse sociale media in het buitenland zouden volgens Ratson het voornaamste doelwit van het spionage-initiatief moeten zijn, aldus Estrins AP-bericht.
In antwoord op de progressieve website Alternet, zei Estrin dat het spionage-initiatief om BDS te saboteren, onthuld was op een conferentie ‘waar ook andere journalisten aanwezig waren’. Hij weigerde echter de vraag te beantwoorden of de conferentie voor alle journalisten toegankelijk was geweest. Verder verwees hij door naar Ratson, die hij omschreef als een ‘aardige vent’.
Ratson reageerde niet op de vraag die hem via de sociale media was voorgelegd wie precies binnen het spionage-vangnet vallen en op welke gronden.
In een tijd waarin moslims in Europa en in de Verenigde Staten met wantrouwen worden bezien baart het Israelische spionage-initiatief zorgen. ‘Het gaat hier om een cynische poging van Israel de groeiende antimoslimstemming in het Westen uit te buiten, teneinde kritiek op Israel – op welk platform dan ook – het zwijgen op te leggen’, stelt Rahul Saksena, advocaat van de lobbyorganisatie Palestine Legal, tegenover Alternet. ‘Wij hebben al studenten gezien – moslimstudenten in het bijzonder – die door pro-Israel lobbygroepen tot doelwit zijn verklaard, nadat zij gebruik hadden gemaakt van hun recht om te lobbyen voor Palestijnse mensenrechten. Dit initiatief zal zeker het bewakingsregime jegens hen versterken.’
In zijn artikel over het bestempelen van moslims tot doelwit laat Estrin na het aspect van burgerrechten niet aan de orde te stellen. Sterker, de journalist roept het schrikbeeld op van de Islamitische Staat, waarbij hij deze organisatie op een lijn stelt met moslims die de buitenlandse politiek van het Westen bekritiseren. Hij schrijft:
Ratson zei dat de grote social media-bedrijven zijn begonnen opruiende gebruikersaccounts af te sluiten. Twitter stelde deze maand dat het sinds medio 2015 ruim 125.000 accounts had afgesloten die ‘dreigden met, of opriepen tot terroristische acties, vooral gerelateerd aan ISIS’ [de IS]. Maar hij zei dat islamitische activisten vervolgens naar ‘Darknet’-sites zijn uitgeweken, die op het open internet niet zichtbaar zijn.
Hoe onterecht deze framing ook mag zijn, Estrins rapport maakt een ding duidelijk: Israel staat klaar om de crackdown-campagne naar niet eerder vertoonde niveaus op te voeren. Een onbekend aantal Israelische hightech-bedrijven dreigt een golf van cyberaanvallen te ontketenen, met behulp van onder meer ‘geniepige algoritmes om het bereik van online activisten’ aan banden te leggen en om ‘forensische informatie te verzamelen – zoals het ontdekken van digitale of semantische handtekeningen die in coderingen van activisten verborgen zitten – zodat zij in staat zijn hun online activiteiten te volgen en aan banden te leggen’.
Deze sabotagedaden zullen hand in hand gaan met ‘een stroom content waarin een positief beeld van Israel wordt geschetst’.
De non-profit-organisatie Firewall Israel, gesponsord door het Reut Instituut – een aan de Israelische overheid gelieerde denktank – is bezig ‘een online platform op te zetten dat pro-Israelische activisten in de hele wereld moet helpen informatie uit te wisselen over anti-Israelisch activisme in hun gemeenschappen’, zo wordt in het artikel gesteld.
Zoals journalist Ali Abunimah in 2010 al schreef, drong het Reut Instituut als zes jaar geleden bij de Israelische regering aan een strategie uit te zetten om het zogenoemde ‘delegitimatienetwerk, bestaande uit de brede, gedecentraliseerde en informele beweging voor vrede en rechtvaardigheid, en BDS-activisten over de hele wereld te saboteren’.
De denktank, zo stelt Abunimah, gaat het vooral om protesten tegen bezoeken van Israelische functionarissen aan universiteiten, de Israel Apartheid Week, activisme vanuit kerken en vakbeweging en ‘lawfare’ – het inzetten van universele jurisdictie om beweerde Israelische oorlogsmisdadigers juridisch aansprakelijk te stellen’.
In publicaties uit juni 2015 roept de denktank op tot waakzaamheid – jegens moslimgemeenschappen in het bijzonder. Het instituut stelt dat ‘de delegitimatie van Israel primair gedreven is door de zogenoemde rood-groene alliantie – dat wil zeggen tussen de radicaal-linkse beweging en moslimgroepen die coalities proberen te smeden met mainstream groepen’.
Het Reut Instituut gaat verder. Zo beweert het dat alleen al de aanwezigheid van moslims in Europa een demografische dreiging voor Israel vormt en stelt het dat ‘in Europa, als gevolg van de demografische groei van moslimgemeenschappen, de publieke opinie aan het veranderen is ten nadele van Israel en de joden’.
bron: Alternet, 22 februari 2016
Sarah Lazare is stafmedewerker van AlterNet
vertaling: Teun Bots
uit: Soemoed - jaargang 43, nummer 2 (maart-april 2016)