De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

Winograd commissie kritisch over Olmert

31/01/2008
In Jeruzalem presenteerde de Winograd Commissie vandaag haar bevindingen naar aanleiding van haar onderzoek naar de Israëlisch-Libanese oorlog van 2006. De commissie bestempelde de operatie als een “grote en serieuze mislukking” en stelt Olmert hiervoor verantwoordelijk. De kritiek richtte zich voornamelijk op het gebrek aan communicatie en coördinatie.

De voorzitter van de commissie, Eliyahu Winograd, begon positief en stelde dat de operatie nodig was en dat premier Olmert en minister van defensie Peretz in goed vertrouwen en in het belang van Israël hadden gehandeld, maar dat deze leiders geen controle hadden over de situatie. Er was geen duidelijke communicatie en coördinatie tussen de regering en de militaire leiding.

 

De commissie had ook kritiek op het laatste Israëlische offensief op 14 augustus 2006, op een palestijnse factie in een vluchtelingenkamp. Bij dit offensief, dat nog geen anderhalf uur voor het door de veiligheidsraad afgekondigde staakt het vuren werd uitgevoerd, kwam een UNWRA medewerker om het leven. Verder concludeerde de commissie dat Israël de politieke en morele plicht heeft om naar vrede te streven.

 

De commissie werd door premier Olmert aangesteld na groeiende kritiek van de bevolking op het Israëlisch optreden tijdens deze oorlog. De grondige en kritische werkwijze van de commissie kreeg zelfs een complimentje van Hezbollah. In een voorlopig rapport uit april 2007 werd al zware kritiek geuit op premier Olmert, minister van defensie Amir Peretz en de inmiddels afgetreden stafchef Dan Halutz.

 

Tijdens een debat in de Knesset in mei 2007 werd Olmert naar aanleiding van het voorlopige rapport door de oppositie verzocht af te treden, maar door grote steun van zijn eigen partij werd er geen motie van wantrouwen aangenomen. Later die dag kwamen tienduizenden Israëli’s samen in Tel Aviv en verzochten Olmert en zijn regering af te treden.

 

Al voor de presentatie van het rapport vanmiddag claimden aanhangers van Olmert dat hij niet opnieuw onder druk zal komen te staan om af te treden en dat zij geen snelle nieuwe verkiezingen verwachten. Een hoge ambtenaar van Olmert verklaarde op de Israëlische radio:  “verantwoordelijkheid nemen betekent aanblijven, repareren, verbeteren en leiding blijven geven op de weg voorwaarts”.

 

De Likoed-partij verklaarde dat het rapport zeer ernstige conclusies trok en duidelijk de verantwoordelijkheid bij de politieke leiding legt. Zij verwachten ook dat ex-premier en vervangend minister van defensie Ehud Barak, die beloofde de regering te verlaten na het uitkomen van het Winograd rapport, zich aan zijn belofte zal houden.

 


Overzicht archief