De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

PFLP oprichter George Habash overleden

27/01/2008
George Habash, de Palestijnse politieke leider en langdurig rivaal van Yasser Arafat, is op tachtigjarige leeftijd in Jordanië overleden. Habash die zaterdag overleed, richte het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina op dat bekend werd door het kapen van een aantal vliegtuigen in de jaren zeventig.

"Hij had een hevige hartaanval en overleed direct," verklaarde Leila Khaled, een lid van de Palestijnse Nationale Raad dat een leidende rol speelt binnen het PFLP. Habash overleed om 8:15 's avonds in Amman, verklaarde Khaled telefonisch vanuit Amman.

In Damascus bevestigde Maher al-Taher, een woordvoerder van het Volksfront het overlijden van Habash. Habash leefde sinds 1992 in Amman.
 
De Palestijnse Autoriteit heeft volgens een woordvoerder van Mahmoud Abbas, een driedaagse rouw afgekondigd. In Gaza verklaarde Ismail Haniyeh, de leider van Hamas, dat Habash "zijn leven wijdde aan de verdediging van Palestina."
 
Kapingen
Habash richtte het Volksfront, dat de gewapende strijd voorstond, op in december 1967, zes maanden nadat Israel Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanover en de Gazastrook veroverde. Het Volksfront was verantwoordelijk voor de kaping van vier westerse vliegtuigen in 1970. De vliegtuigen werden, nadat de passagiers en het vliegend personeel de vliegtuigen mochten verlaten, opgeblazen in de Jordaanse woestijn.
 
Habash werd geboren in een rijke christelijke familie. Na de stichting van de staat Israel in 1948 werd hij net als vele andere Palestijnen verdreven. Hij studeerde in 1951 af aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet en vestigde zich vervolgens als kinderarts. Hij kreeg voor het eerst politieke bekendheid in 1952, als leider van de Arabische Nationalistische Beweging, een socialistische beweging die opkwam voor de Arabische eenheid. 
 
De PFLP vond dat om een Palestijnse staat te vestigen, gewapende strijd noodzakelijk was. Ze verzette zich tegen Arafat en brak compleet met hem na de accoorden van Oslo in 1993. Habash beschouwde die accoorden als een uitverkoop van de Palestijnse strijd. Habash kritiek op de accoorden van Oslo, kan zich de laatste tijd in een grotere populariteit in Palestina verheugen, nu het steeds duidelijker wordt dat Oslo de Palestijnen niet heeft opgeleverd.
 
Habash trad in het jaar 2000 af als secretaris generaal van het Volksfront. Naar hij zelf verklaarde om gezondheidsredenen.
 
 Bron Al Jazeera


Overzicht archief