De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

Persbericht Palestijnse Gemeenschap Nederland over situatie in Gaza.

22/01/2008
- - - PERSBERICHT - - - De Palestijnse Gemeenschap in Nederland constateert met grote teleurstelling dat de Nederlandse regering geen oog lijkt te hebben voor de gevolgen van de Israelische afsluitingen voor voedsel, medicijnen en verkeer voor de bevolking van Palestina, en met name die van Gaza. Ondanks het feit dat de nieuwsberichten melden, dat de door Israel afgesneden toevoer van brandstof ertoe geleid heeft dat 800.000 mensen zonder electriciteit zitten, verzuimt onze overheid stappen te ondernemen tegen deze ernstige mensenrechtenschendingen.
De Nederlandse regering laat zich niet uit over de dagelijkse bombardementen door Israel op burgerdoelen, ondanks de vele doden die ze tot gevolg hebben. Ook zijn er al tientallen doden gevallen onder Palestijnse patienten, puur omdat ze niet voor medische behandeling mochten doorreizen.

Het Internationale Rode Kruis, dat gewoonlijk nooit politieke uitspraken doet, roept voor het eerst in haar bestaan politici overal ter wereld op actie te ondernemen, in het in december uitgekomen rapport 'Dignity Denied'. Volgens het Rode Kruis ondermijnt Israel op een systematische wijze alle mogelijkheden voor de Palestijnen om een menswaardig bestaan te leiden, zoals uit het rapport blijkt. De Nederlandse regering, die deze omstandigheden openlijk zou moeten afkeuren, hult zich echter steevast in zwijgen.

De situatie in het bezette Palestina is onder het toeziend oog van de wereld ontaard in een alles verstikkende belegering door het Israelische leger. Deze omstandigheden kenmerken als zelfverdediging, zoals het regime van Olmert doet, is een onhoudbare stelling, en zou niet beloond moeten worden met enige geloofwaardigheid.

Het is immers overduidelijk dat Israel met haar handelen opnieuw in grove overtreding is van de Vierde Conventie van Geneve, hetgeen inhoudt dat de bezetter zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden. Al vele jaren wordt hier door alle mensenrechtenorganisaties de aandacht van de Nederlandse regering op gevestigd, zonder enig tastbaar resultaat.

Wij steunen dan ook de SP in haar oproep aan de Nederlandse regering, om de Israelische ambassadeur te ontbieden. Wel zouden wij graag zien, dat hier een oproep aan gekoppeld wordt tot het ondernemen van stappen, die het mensonterende beleid van het Israelische regime werkelijk tot staan zouden kunnen brengen. Inmiddels is duidelijk geworden dat de gewelddadige acties van Israel alleen gestopt kunnen worden door middel van sancties, zoals een boycot van produkten uit Israel, en het opschorten van het Europese Associatieverdrag. Door de al jaren gehanteerde politiek van zwijgen over Israelische oorlogsmisdaden wordt het regime alleen maar verder aangemoedigd in gewelddadigheid, zoals in de afgelopen tijd is gebleken.

Wij roepen alle organisaties en individuen die zich sterk maken voor mensenrechten op zich luid en duidelijk tegen de huidige gang van zaken uit te spreken, en via gezamenlijke actie te helpen onze regering aan te sporen iets te ondernemen. Ook doen wij een oproep aan iedereen om ruchtbaarheid te geven aan de petitie op www.axci.nl, en deze te ondertekenen.

Perscontact: Tariq Shadid, bestuurslid tel. 06-48568665
Vereniging van de Palestijnse Gemeenschap in Nederland
Postbus 63106
3002 JC Rotterdam
Giro: 6809477
KvK: 24305109

Overzicht archief