De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

De Subjective Atlas of Palestine is een klein juweeltje!

20/11/2007
In 1948 verloren de Palestijnen niet alleen hun land, hun dorpen, steden huizen en akkers, ze verloren ook hun gezicht als menselijke wezens. Tot op de dag van vandaag kunnen veel mensen Palestijnen alleen maar voorstellen als plegers van geweld of als slachtoffers van geweld. Tot op de dag van vandaag wordt de Palestijnse kwestie en de politieke situatie op televisie of in kranten vooral door deskundigen -of wat daar voor door gaat- verklaard. Zeldzamer is het dat we in de media de mogelijkheid krijgen om emotioneel te identificeren met leven de Palestijnen of de talloze Palestijnen die het slachtoffer worden van Israelisch geweld. Toch komt daar gelukkig ook verandering in, steeds meer betrokken journalisten en kunstenaars laten de Palestijnen wel zien als menselijke wezens. Eén van die kunstenaars is de Nederlandse ontwerper Annelys de Vet. En haar boekje Subjective Atlas of Palestine is een klein juweeltje.

Annelys de Vet besloot om de eenzijdige preoccupatie van Westerse media met het geweld in het Midden-Oosten op een originele wijze ter discussie te stellen. Ze besloot Palestijnse kunstenaars, fotografen en ontwerpers hun land op de kaart te zetten op de manier waarop zij het zelf zien. Het leuke aan een dergelijke aanpak is dat er niet geprobeerd wordt de Palestijnse kijk op de situatie in Palestina weer te geven, maar dat we juist getoond wordt wat het voor verschillende mensen betekent om nu in Palestina te wonen. Palestijnen krijgen op die manier -en ook daar ontbreekt het vaak aan inde beeldvorming- een individueel gezicht. Tegelijkertijd kun je ook zien wat een ingrijpende ervaring de onderdrukking van de Palestijnse natie is. Geen enkele kunstenaar heeft er moeite mee om op een geloofwaardige artistieke manier uit te drukken dat de onderdrukking en de strijd voorde bevrijding van Palestina een thema is dat hem of haar intens bezighoudt.

De Subjective Atlas of Palestine bestaat in totaal uit een kleine honderdvijftig pagina's met ontwerpen voor postkaarten van de Westelijke Jordaanoever, hoesjes voor Cd's, voorbeelden van Palestijnse handwerk, een hele reeks met variaties op het thema van de Palestijnse vlag, Palestijnse tegelwerk, maar ook scènes uit het dagelijks leven, van Palestijnse ambachtslieden zoals glasblazers, een handleiding voor het roken van een waterpijp, hartverscheurende brieven van jongens die uit de gevangenis aan hun moeder schrijven en een prachtige serie foto's van Palestijnse vuilnisbakken. Uit veel van deze kunst spreekt het diepe verlangen een normaal leven te leiden. De ontwerpen voor Palestijnse bankbiljetten zijn daar een mooi voorbeeld van. Tegelijkertijd is het fraaie aan een hele reeks variaties op de Palestijnse vlag ook weer dat het onontkomelijke -en dus waarschijnlijk ook af en toe heel benauwende karakter- van de strijd voor nationale onafhankelijkheid een vorm krijgt waardoor mensen hun menselijkheid kunnen behouden of ze in ieder geval niet vergeten. En dat is natuurlijk überhaupt een probleem, het leven in Palestina is waarschijnlijk in de eerste plaats een dagelijkse gevecht om in het land te blijven en je er niet te laten wegpesten, in de tweede plaats een gevecht om te overleven, zeker nu de economische situatie zo moeilijk is en ten derde ook een dagelijkse gevecht om je eigen menselijkheid te behouden.

Eén aspect van de Palestijnse kunst zoals die door Annelys de Vet getoond wordt wil ik tenslotte nog apart vermelden. dat zijn de prachtige landschapsfoto's van Majdi Hadid. Het is opvallend hoe weinig de natuurlijke schoonheid van Palestina in de media wordt getoond. We krijgen altijd dezelfde stoffige straatjes en lelijke betonnen flats te zien. En dat past natuurlijk wonderwel in het zionistische verhaal dat Palestina een leeg land was, waarde joden de woestijn tot bloei hebben gebracht.

De Subjective Atlas of Palestine is het ideale kleine sinterklaas- of kerstcadeau. Voor mensen die nog weinig van Palestina weten. Maar ook voor mensen die al zoveel van Palestina weten en zich vermoeid voelen door het vele slechte nieuws uit Palestina dat dagelijks op ons af komt. Voor al die mensen is de Atlas of Palestine een plek waar je tot rust en tot jezelf kunt komen

 

Subjective Atlas of Palestine

redacteur Annelys de Vet

010 Publishers Rotterdam 2007

isbn 978 90 6450 648 2

€16,50

www.subjectiveatlasofpalestine.info


Overzicht archief