De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

Mensenrechten, voor iedereen, altijd en overal behalve Palestina

09/11/2007
Minister Verhagen is op de bres gesprongen voor de mensenrechten. Althans dat zegt de persmap die op 6 november wordt uitgereikt bij de persconferentie waarin hij dat met veel bombarie presenteert. We lezen daarin: "een pro-actieve bevordering … staat centraal in mijn buitenland beleid". En in zijn presentatie: "mensenrechten staan bovenaan de buitenlandagenda". Hij gaat "extra inspanningen" leveren om de mensenrechten bovenaan de politieke agenda te laten staan. Eindelijk goed nieuws voor de Palestijnen? Verhagen was nooit aanspreekbaar als het om de mensenrechten van de Palestijnen ging. Logisch dat hierover van verschillende kanten vragen op de minister werden afgevuurd.

Karel van Broekhoven

 

Wat gaat u nu anders doen dan vroeger om de mensenrechtenschendingen van de Palestijnen door Israël te bestrijden? wilde Wim Lankamp van het Palestina Komitee weten. Nou, de minister wil in ieder geval geen sancties tegen Israël. Hij zet in op het vredesproces. Met name de besprekingen tussen Abbas en Olmert eind november in Annapolis gaven volgens hem goede hoop.

Gelooft u dat nou werkelijk? vroeg ik hem later in een kort interview. Ja, hij geloofde echt dat er bij de Palestijnen en bij Israël en ook bij de andere Arabische staten nu beweging in zat. Abbas hield niet meer strak vast aan de grenzen van 67. Er zou "met compensatie" hier en daar van die grenzen afgeweken kunnen worden. De goede verstaander hoort daarin: de nederzettingen blijven gehandhaafd. En Israël zou serieuzer praten over splitsing van Oost-Jeruzalem. De goede verstaander hoort: Israël praat wat en rekt, zoals gebruikelijk gewoon tijd om rustig door te kunnen gaan met verdere verdrijvingen.

Wel blijkt Verhagen te vinden dat de bezetting snel moet worden beëindigd, de muur afgebroken en de nederzettingen ontmanteld. Wat gaat hij dan doen, hij zet de mensenrechten toch "bovenaan de agenda", is "pro-actief" en gaat een "extra inspanning" doen? Sancties? Welnee. Er komen heel veel woorden uit Verhagen's mond op deze vraag. Na afloop heeft hij nog steeds niets gezegd. Vaag, vaag, vaag. Maar we weten het wel: de minister gaat natuurlijk helemaal niets doen, behalve misschien wat heviger fronsen met de wenkbrauwen. Hij is gewoon de grote vriend en beschermer van Israël en daar veranderen mensenrechten niets aan.

Wat vindt u van het rapport van de VN-rapporteur over de mensenrechten in Palestina, professor Dugard? Dat heeft de mensenrechtenminister helaas niet gelezen, zegt hij. Maar toch is hij het ermee oneens. Dugard, Zuid-afrikaan en kenner van de Apartheid, heeft Israël beschuldigd van schending van de mensenrechten, o.a. door kolonialisme en Apartheidspraktijken. Hij vindt dat de VN uit het kwartet moet stappen als dat zo pro-Israëlisch blijft.

Verhagen vindt de USA helemaal niet pro-Israëlisch. Welnee, want Abbas heeft onlangs nog lovende woorden over de USA gesproken. Tsja. Wat moet je daarmee?

Een minister van buitenlandse zaken die wil scoren met de mensenrechten maar één van de meest schrijnende mensenrechtenproblemen in de wereld slechts wat lippendienst bewijst, daar niets aan gaat doen en een belangrijk rapport daarover niet gelezen heeft. Wat voor normen en waarden zitten daarachter?

"Mensenrechten. voor iedereen, altijd en overal"staat er achter de minister geprojecteerd. Er ontbreekt: Maar de Palestijnen kunnen er naar fluiten.


Overzicht archief