De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

De plundering van het Heilige Land

17/01/2011
Sinds 1967 zijn talloze artefacten opgegraven en verwijderd uit de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Velen zijn tentoongesteld in Israëlische musea en particuliere collecties, terwijl andere aan toeristen worden verkocht. Voor Israël is archeologie is een belangrijk instrument in het ondersteunen zijn territoriale aanspraken op het historische Palestina. Archeologische bevindingen worden gebruikt om eigendom te doen gelden en op de gebieden die ze bezetten en deze te hernoemen.



Palestijnen zien het culturele erfgoed van de Westelijke Jordaanoever, Jeruzalem en de Gazastrook als een centraal onderdeel van hun voorouderlijke geboorterecht en het bezit ervan is de sleutel tot het opbouwen van een economie gebaseerd op pelgrimage en toerisme.

Is de verwijdering van de historische schatten uit de bezette gebieden een zaak van cultuurbehoud of het stelen van een erfenis? Welke rol heeft de wetenschap van de archeologie in het Arabisch-Israëlische conflict gespeeld?

Al Jazeera doorzoekt het bewijs, legt de feiten bloot en onthuld een machtsstrijd waarin elke steen betekenis heeft. Meer dan alleen maar bezit, staat de controle van een culturele erfenis op het spel.

Filmmakers, Mariam Shahin en George Azar. Bekijk het artikel en de film op de website van Al Jazeerah


Overzicht archief