De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

Verschenen: Atlas of the Conflict Israel-Palestine

13/01/2011
De Atlas is opgesteld door de Israelische architecte Malkit Shoshan in samenwerking met ontwerper Joost Grootens. Iris Ludeker van Trouw wijdde er onlangs in De verdieping een twee pagina's tellend artikel aan "Israel: Topografie van een conflict". De atlas is een must voor een ieder die zich serieus met deze materie bezighoudt.

 


Zie ook het artikel van Iris Ludeker van Trouw van 10 januari 2011 .

 


 

 

Shoshan Malkit moest in haar derde studiejaar bij the Israel Institute of Technology Technion een winkelcentrum ontwerpen in Tel Aviv. Bij het vooronderzoek ontdekte zij op die site een verwoeste Palestijnse begraafplaats. Ze wilde meteen ophouden met ontwerpen, want ze had behoefte zich te gaan verdiepen in het verleden en de geschiedenis van haar land. Ze ontdekte 500 verwoeste Palestijnse dorpen, en was verbijsterd toen ze zich realiseerde dat die hadden plaatsgemaakt voor duizenden nieuwe Israelische plaatsen. "For me, this new sense of scale and its realities resulted in a personal episode of complete bewilderment. After leaving university, I continued with my research, spatially analysing the creating of Israel in the light of the destruction of Palestine".

 

Het resultaat van haar onderzoek is een zeer inzichtgevend boekwerk gevuld met maar liefst 318 pagina's aan zeer overzichtelijke kaarten, gevolgd door 160 pagina's Lexicon, dat is een serie alfabetisch geordende lemma's met foto's over de geschiedenis van het conflict. Naast atlas is de Atlas of the Conflict daarmee tevens een mini-encyclopedie. Desondanks is het maar een klein boekje (12x20 cm en 3 cm dik) dat ondanks het harde kaft niet meer weegt dan 600 gram. Zelden zag iemand een vollediger, handzamer en overzichtelijker atlasje, en dat voor de prijs van €34,50.

 

 

Uitgever: 010 Publishers Rotterdam


 Zie ook de recensie door Ravage

 

 

 


Overzicht archief