De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

"Met dit Israel zijn twee staten onmogelijk"

09/01/2011
De tweestatenoplossing waarop veel landen aandringen, is in Israel onbespreekbaar. Stop dan maar met onderhandelen, zegt Jan Elshout.

Jan Elshout, CDA-er en publicist over het Palestijnse-Israelische vraagstuk, maakte een analyse van de statuten en partijprogramma's van de grootste partijen in Israel: Likud, Yisrael Beitenu, Shas en Kadima. Ook betrok hij opinieonderzoek onder de Israelische bevolking bij zijn analyse. Zijn conclusie: De Groot-Israelgedachte (het hele gebied van de Middellandse Zee tot de Jordaan is Israel) wordt in brede lagen in Israel gedeeld. "Het is duidelijk dat in Israel geen draagvlak bestaat voor een tweestatenoplossing. Het Westen zal daarom moeten kiezen tussen het opgeven van de oplossing of die oplossing alsnog afdwingen, door druk op Israel. Uiteindelijk gaat het om de vraag of 'het recht van de sterkste' of de 'macht van het recht' zal overheersen.

 

Jan Elshout's artikel werd geplaatst in de NRC van 27 januari van 2010.

Een meer uitgebreide versie van dit artikel verscheen in Internationale Spectator van december 2010.


Overzicht archief