De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

Kandidatuur Bestuurslid voor Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam is omstreden

15/12/2010
Maarten Jan Hijmans heeft in correspondentie met de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam bezwaar gemaakt tegen de kandidatuur van een zeker bestuurslid. Deze zou "foute" connecties hebben. Hij doet verslag van zijn correspondentie op zijn blogspot Abu Pessoptimist. "

 Hijmans schrijft:

 

"Het bestuurslid geeft aan te werken voor Keter Plastics, een Israelisch bedrijf. Ik weet niet of het u bekend is, maar Keter Plastics heeft diverse fabrieken, waarvan er twee staan in nederzettingen op de Westoever, namelijk in Oranit en in het industriegenbeid Barkan bij Ariël. Ik hoef u er niet op te wijzen dat deze nederzettingen illegaal zijn volgens het internationale recht (zie onder meer de uitspraak uit 2004 van het Internationale Gerechtshof over de bouw van de ''Muur''/ c.q. het ''Veiligheisdshek'') Wat Barkan betreft kan hier nog aan worden toegevoegd dat de grond ervan is gestolen van het Palestijnse dorp Haris en dat het gebied jaarlijks 800.000 liter ongefilterd industrieel afvalwater loost dat terechtkomt in en bij het Palestijnse dorpje Bruqin, waar het voorkomen van ernstige ziekten, waaronder kanker, sinds de jaren '90-tig fors is toegenomen).

Deze feiten maken het mijns inziens onvermijdelijk dat de kandidatuur van deze kandidaat wordt ingetrokken. Nogmaals, ik heb niets tegen hem als persoon - ik vind hem persoonlijk aardig en hij lijkt mij best geschikt voor een eventuele bestuursfunctie - maar ik meen dat iemand die werkt voor een firma die zich - in vereniging en vergadering zoals dat geloof ik juridisch heet - schuldig maakt aan criminele activiteit in Israel, onmogelijk lid kan worden van het bestuur van onze LJG. Daarin horen toch uitsluitend mensen van onbesproken gedrag en vertegenwoordigers van bona fide bedrijven een plaats te krijgen. Ik hoop dan ook dat u, nadat u van mij deze informatie hebt gekregen die overigens makkelijk via internet en andere bronnen is te verifiëren, zult besluiten een alternatieve kandidaat te zoeken. Ik hoop binnenkort daarover meer van u te mogen vernemen. "

 

Van de bestuurssecretaris Ellen Schrijver-Stokvis ontvangt Hijmans het volgende antwoord:

 

"Wat betreft de kandidatuur van de betreffende persoon: de norm voor het kandideren van LJG leden voor een bestuursfunctie is o.a. dat zij zich bewegen binnen de grenzen van de Nederlandse wetgeving. Aangezien er in het geval [...] geen overtreding is van de Nederlandse wet, is dat onze norm en blijft hij een uitstekende kandidaat voor het LJG bestuur."

 

Lees verder voor de repliek van Maarten Jan Hijmans 

 

Hijmans tenslotte:

 "Ik zal daar stelling tegen blijven nemen. En om te beginnen zal ik dit feit in bredere kring bekend maken." Waarvan acte.

 

NB op verzoek van de heer Hijmans is de naam van de kandidaat uit dit bericht verwijderd

 




Overzicht archief