De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

Russell Tribunal on Palestine: Conclusies Barcelona sessie nu beschikbaar

29/06/2010
De eerste sessie van het Russell Tribunal on Palestine vond plaats van 1 tot 3 maart 2010 in Barcelona. De eindconclusies zijn nu op schrift beschikbaar.

De Barcelona sessie concentreerde zich op de rol van de EU en zijn lidstaten. De vraag lag voor of de betrekkingen tussen Israel en de EU en EU-lidstaten gekarakteriseerd kunnen worden als onrechtmatig in de zin van het internationaal recht, en zo ja, wat de practische implicaties zijn en welke middelen kunnen worden ingezet om dit recht te zetten.

 

Het Tribunaal bestond uit acht leden:

• Mairead Corrigan Maguire, Nobel Peace Laureate 1976, Northern Ireland
• Gisèle Halimi, lawyer, former Ambassador to UNESCO, France
• Ronald Kasrils, writer and activist, South Africa
• Michael Mansfield, barrister, President of the Haldane Society of Socialist Lawyers, United Kingdom
• José Antonio Martin Pallin, emeritus judge, Chamber II, Supreme Court, Spain
• Cynthia McKinney, former member of the US Congress and 2008 presidential candidate, Green Party, USA
• Alberto San Juan, actor, Spain
• Aminata Traoré, author and former Minister of Culture of Mali

 

Het Tribunaal bestudeerde allereerst Israels schendingen van het internationaal recht, gevolgd door inbreuken op specifieke resp. algemene regels van het internationaal recht waaraan de EU en zijn lidstaten zijn gehouden mbt de door Israel gepleegde schendingen. Vervolgens bestudeerde het Tribunaal hoe de EU en zijn lidstaten erin faalden zich te onthouden van steun aan Israels schendingen van het Internationaal recht. Het Tribunaal eindigde met een oproep aan de EU en zijn lidstaten om maatregelen te nemen waarmee de staat van rechteloosheid kan worden beëindigd.

 

Lees het hele verslag van de eerste sessie van het Tribunaal

 


Overzicht archief