De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

Europees parlement stemt voor aanbevelingen Goldstone over Gaza

17/03/2010
Het Europees Parlement heeft tijdens zijn vergadering in Straatsburg op 10 maart een resolutie aangenomen waarin het zich achter de aanbeveling van het Rapport van de VN Commissie Goldstone schaart.
Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op 10 maart 2010, 16:32.

Eerbiediging van de mensenrechten door alle in het gewapende conflict van Gaza betrokken partijen, onafhankelijk onderzoek naar vermeende schendingen van de mensenrechten, een krachtig gemeenschappelijk EU-standpunt over de follow-up van het rapport-Goldstone en een nauwkeurige controle van de uitvoeringsmaatregelen daarvan zijn de belangrijkste verzoeken in een resolutie die het Europees Parlement woensdag heeft aangenomen.

De resolutie, die door de S&D-, ALDE-, Greens/EFA- en GUE/NGL-fracties was ingediend, werd met 335 stemmen vóór, 287 tegen en 43 onthoudingen aangenomen.

 

Alle partijen moeten mensenrechten eerbiedigen

"Eerbiediging van het internationaal humanitair recht en de internationaal mensenrechten door alle partijen en onder alle omstandigheden, evenals de opbouw van wederzijds vertrouwen zijn essentiële onderdelen van een vredesproces dat resulteert in twee staten die in vrede en veiligheid naast elkaar bestaan", stelt de resolutie. De Europarlementsleden "benadrukken opnieuw hoe belangrijk het is een rechtvaardige en duurzame vrede tot stand te brengen in het Midden-Oosten en in het bijzonder tussen Israëliërs en Palestijnen".

 

Onafhankelijk en onpartijdig onderzoek binnen de vijf maanden

Het Europees Parlement "dringt er bij beide partijen op aan binnen vijf maanden onderzoeken in te stellen die voldoen aan de internationale normen van onafhankelijkheid, onpartijdigheid, transparantie, snelheid en doeltreffendheid". Dat stemt overeen met de resolutie van de VN-Algemene Vergadering van 26 februari 2010, waarin om een nieuw rapport werd gevraagd, omdat het recente rapport van de VN-secretaris-generaal "geen uitsluitsel had gegeven over onderzoeken naar mogelijke schendingen van het internationaal recht tijdens het dodelijke conflict in Gaza in 2008/2009".

 

Aanbevelingen in het rapport-Goldstone uitvoeren en opvolgen

Volgens de Europarlementariërs moeten de Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands en veiligheidsbeleid en de lidstaten aan een krachtig gemeenschappelijk standpunt werken over de follow-up van het Goldstone-rapport van de onderzoeksmissie betreffende het conflict in Gaza en zuidelijk Israël.

Ze moeten daarin publiekelijk aandringen op de uitvoering van de aanbevelingen in het rapport en verantwoordingsplicht voor alle schendingen van het internationaal recht, waaronder beschuldigingen van oorlogsmisdaden.

Bovendien moeten de Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands en veiligheidsbeleid en de lidstaten "actief toezicht uitoefenen op de uitvoering van de aanbevelingen in het rapport-Goldstone door middel van raadpleging van de externe missies van de EU en NGO's ter plaatse", zeggen de Europarlementariërs.

 

Activiteiten van NGO's niet beperken

Het Parlement wijst op het belang van samenwerking tussen de officiële autoriteiten en NGO's en spreekt zijn bezorgdheid uit over de "pressie die wordt uitgeoefend op NGO´s die betrokken waren bij de opstelling van het rapport-Goldstone en betrokken zijn bij de vervolgonderzoeken". Het roept de "autoriteiten aan alle zijden op zich te onthouden van restrictieve maatregelen ten aanzien van de activiteiten van deze organisaties".

Ten slotte roept het Parlement op tot een "onmiddellijke, permanente en onvoorwaardelijke openstelling van de grensposten" van Gaza.


Overzicht archief