De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

Egypte verdrijft bewoners huizen bij grens met Gaza.

08/08/2007
De International Herald Tribune en de Egyptische krant Al Ahram melden dat aan de Egyptische kant van de grens tussen Egypte en de Gazastrook gaat de Egyptische regering op dit moment door gaat met het afbreken van huizen. De Israelische en de Amerikaanse regering beweren namelijk dat vanuit de huizen bijde grens tunnels worden gegraven naar de Gazastrook. Door die tunnels zouden wapens naar Gaza gesmokkeld worden. De Egyptische regering – die de Amerikanen en de Israeli’s schijnbaar wil plezieren - heeft daarom opdracht gegeven om langs de veertien kilometer lange grens een strook van ongeveer honderdvijftig meter vrij te maken van huizen en bomen. Eerder deed Israel zoiets al in met name de stad Rafah, die deels in de Gazastroook en deels in Egypte ligt.

De bewoners van het gebied zijn natuurlijk woedend over deze maatregel. In totaal zouden er 3000 tot 5000 families getroffen worden door deze maatregel. De mensen willen gewoon niet weg. Hun familie leeft vaak al generaties in het gebied. De regering belooft de bewoners een schadevergoeding. Maar ze krijgen alleen een schadevergoeding voor hun huizen en bijvoorbeeld niet voor hun vernietigde fruitbomen. En de schadevergoeding voor de huizen is veel te laag. Een bewoner vertelde tegen een verslaggever van Associated Press: "De tienduizend Egyptische pond (ongeveer €1300,-) die de regering me aanbiedt is helemaal niets waard. Het is niet eens genoeg om voedsel voor één jaar mee te kopen. Waar moet ik heen?" Diezelfde bewoner vertelde ook dat hij ongeveer 6 hectare bezit waarop perzikbomen staan. Ook die akkers zouden door de regering in beslag genomen worden. Hiervoor zou hij dan wel schadevergoeding krijgen.

Sommige bewoners geven grif toe dat er tunnels worden gegraven onder de grens. Ze wijzen er op dat er gewoon een tekort aan alles is in Gaza en dat zolang de officiële grensovergangen bijna doorlopend gesloten zijn voor handelsverkeer, mensen gewoon op zoek gaan naar andere manieren om goederen de Gazastrook binnen te brengen. Voor de Egyptenaren die in het gebied wonen is dit vaak ook de enige manier om aan geld te komen.

In het gebied zijn ondertussen rellen uitgebroken. De Egyptische politie schoot met rubberkogels. Op maandag 30 juli werd de vijftienjarige Auda Mohammed Arafat zodanig verwond dat hij de volgende dag overleed. Voordat de jongen op woensdag werd begraven braken er opnieuw rellen uit waarbij een politiepost in het dorpje El Massoura volledig vernietigd werd. Al Ahram schrijft dat er mogelijk meer geweld zal uitbreken. In de Noordelijke Sinaï bestaat grote onvrede met de regering in Caïro sinds de staat na de bomaanslagen in Taba in oktober 2004 willekeurig grote aantallen mensen in dit gebied gevangen zette.

De zondag voor de dood van de jongen had een Amerikaanse delegatie door het gebied gereisd, schijnbaar om de Egyptische regering aanwijzingen te geven.

Om tegemoet te komen aan de Israelische behoefte aan veiligheid worden dus niet alleen akkers, boomgaarden en huizen in de Bezette gebieden vernietigd, maar nu ook in Egypte. Zionisten beweren altijd dat ze boomgaarden aanlegden waar eerst alleen maar woestijn was. De praktijk is ook hier weer precies omgekeerd. De economische rijkdom van het Egypte wordt vernietigd en de Egyptische belastingbetaler draait op voor de schadevergoeding. Het beeld van veel Egyptenaren dat de regering Moebarak geen enkel van de problemen van het land kan aanpakken wordt bevestigd.


Overzicht archief