De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

Amerikaans geld voor Palestijnse veiligheiddiensten.

03/08/2007
Bij een bezoek dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleeze Rice deze week aan leiding van de Palestijnse autoriteit bracht, heeft ze 80 miljoen dollar ter beschikking gesteld aan de Palestijnse Autoriteit om haar veiligheidsdiensten te versterken. Samen met "minister president" Fajad ondertekende ze een overeenkomst van die strekking.

President Abbas verklaarde tijdens de ondertekening van de overeenkomst in het presidentiële paleis: "We willen de wetteloosheid beëindigen en de openbare orde herstellen."

De ondertekening van deze overeenkomt moet gezien worden tegen de achtergrond van het feit dat de Fatah-milities het onderspit dolven toen ze probeerden Hamas uit de Gazastrook te verdrijven. De Verenigde Staten, die Fatah en de Palestijnse Autoriteit het meest geschikt instrument achten om de Palestijnen op dit moment in bedwang te houden, willen de Palestijnse Autoriteit en zijn veiligheidsdiensten daarom versterken. Het alternatief zou een ineenstorting van de Palestijnse Autoriteit zijn, wat zou betekenen dat Israelische soldaten opnieuw zelf op de Westelijke Jordaanoever de orde zouden moeten handhaven. De verantwoordelijkheid voor de humanitaire situatie op de Westelijke Jordaanoever zou op dat moment ook weer duidelijker bij Israel liggen.

De financiële lasten van zo'n operatie zouden bovendien op de Israelische staatskas drukken en er zouden ook meer Israelische soldaten sneuvelen. De Israelische en de Amerikaanse regering is er dus veel aan gelegen de Palestijnse autoriteit in stand te houden. Tegelijkertijd maakt men ook plannen voor de dag dat de Palestijnse Autoriteit inderdaad ineenstort. Niet toevallig verklaarde de Israelische premier Olmert deze week in een toespraak dat hij het niet uitsluit dat een internationale troepenmacht -mogelijk ook een Arabisch leger- gestationeerd zou worden op de Westelijke Jordaanoever. De Israeli's spelen de laatste tijd weer met het idee om een klein gedeelte van de Westelijke Jordaanoever zelfbestuur te geven en dit gebied vervolgens in een federatie met Jordanië te verenigen.

Een woordvoerder van de Jordaanse regering, Nasser Judeh, verklaarde maandag in reactie op berichten over Olmerts uitspraken: "Behalve dat we dit soort suggesties categorisch afwijzen, proberen dit soort voorstellen de indruk te wekken dat de Palestijnse nationale instituties niet in staat zijn hun verantwoordelijkheid te nemen en proberen ze het recht van het Palestijnse volk op een onafhankelijke staat te ondermijnen. Het is ook een duidelijke poging het idee om de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever van elkaar te scheiden, ingang te doen vinden.


Overzicht archief