De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

Voor Palestijnen dreigt een tekort aan drinkwater.

02/08/2007
Moestafa Barghoeti, leider van het Palestijns Nationaal Initiatief en één van de twee parlementsleden die deze partij in het Palestijnse parlement heeft waarschuwde vandaag voor een ernstig tekort aan water dat dreigt in Bethlehem en Jenin. Het tekort is een direct gevolg van Israels weigering om Palestijnen toegang te verlenen tot watervoorraden.

Barghoeti wees er op dat Israel op dit moment 83 procent van al het water dat jaarlijks op de westelijke jordaanoever vrijkomt gebruikt. De ongelijkheid in het verbruik van water tussen Palestijnen en Israeli’s is dan ook zeer groot. Palestijnen mogen op dit moment maar 50 eenheden water per hoofd van de bevolking gebruiken, vergeleken met de 2400 eenheden die elke illegale kolonist op de westelijke jordaanoever gebruikt.

Hij voegde daar aan toe dat de stad Bethlehem, inclusief de vluchtelingenkampen die bij die stad liggen en Silt a Daher, een dorpje in het district Jenin, bijzonder ernstig getroffen zijn. Barghoeti vroeg de leiding van de Palestijnse Autoriteit om onmiddellijk actie te ondernemen om dit probleem op te lossen. Hij zei dat de Palestijnse Autoriteit tot nu toe niet in staat is gebleken het probleem op te lossen.

Het is natuurlijk maar de vraag of de Palestijnse Autoriteit de bevoegdheid heeft om dit probleem op te lossen. Het beleid ten aanzien van de watervoorziening op de westelijke jordaanoever wordt grotendeels in Israel bepaald. Het tekort aan water wordt veroorzaakt doordat Israel de Palestijnse watervoorraden en bronnen in bezit genomen heeft of ze controleert. Maar Israel is als bezetter er ook verantwoordelijk voor dat Palestijnse dorpen en steden toegang hebben tot voldoende water van een goede kwaliteit. De Israelische watermaatschappij Mekorot –die eigendom is van de staat Israel- is daarvoor ook een geschikt instrument.

Maar sinds het begin van de Intifadah in september 2000 heeft Mekorot de waterleveranties aan Palestijnse dorpen en steden teruggeschroefd. In sommige gevallen is ze helemaal gestopt water te leveren. De Palestinian Hydrology Group merkt in een rapport op dat vooral tijdens de kritische zomermaanden de waterleveranties worden teruggeschroefd en dat dit één van de grootste problemen is die ontstaan doordat Mekorot en Israel de natuurlijke voorraden water controleren. Het tekort aan water beïnvloedt de mogelijkheid om te drinken, te baden, schoon te maken, gewassen te verbouwen en vee te drenken. De gevolgen op humanitair en economisch gebied zijn dus serieus.

 

De website van de Palestinian Hydrology Group bevat meer informatie over het thema water in Palestina.

 

http://www.phg.org


Overzicht archief