De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

NRC: "Israel wil oorlogsrecht veranderen"

24/10/2009
Tel Aviv, 21 okt. De Israëlische premier Netanyahu wil dat zijn kabinet via internationale diplomatie probeert het internationaal oorlogsrecht te veranderen. Dat meldden Israëlische media gisteren na geheim kabinetsberaad.

Bekijk hier het artikel in de NRC van 21 oktober 2009

 

Aanleiding is het rapport van de commissie-Goldstone waarin Israël wordt beschuldigd van oorlogsmisdrijven tijdens de Gaza-oorlog tegen Hamas. Netanyahu wil de Geneefse conventies zodanig laten veranderen dat landen die tegen terreurorganisaties vechten, niet beschuldigd kunnen worden van oorlogsmisdaden. Volgens de leider van de rechtse Likud-partij maakt het oorlogsrecht nu geen onderscheid tussen „verschillende typen oorlogvoering”, aldus de krant Yedioth Ahronoth.

De oproep van Netanyahu is een nieuwe stap in een campagne tegen het rapport van de Zuid-Afrikaanse onderzoeksrechter Richard Goldstone, dat de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties vorige week doorstuurde naar de VN-Veiligheidsraad. Goldstone onderzocht het Israëlische offensief in de Gazastrook van december/januari. Daarbij werden circa 1.400 Palestijnen gedood, van wie honderden burgers.

Volgens Goldstone pleegde zowel Israël als Hamas oorlogsmisdaden. Hamas schoot raketten af op Israëlisch grondgebied, en Israël gebruikte verboden wapens, zoals wittefosforgranaten, en strafte de bevolking collectief.

Israël ontkent dat het oorlogsmisdaden heeft gepleegd, onder andere met het argument dat het vocht tegen een terreurorganisatie. Volgens Netanyahu houden de Geneefse conventies, die legers verplichten tot uiterste terughoudendheid bij aanvallen in en boven dichtbevolkte gebieden, daar onvoldoende rekening mee.

Nu het rapport naar de Veiligheidsraad gaat, bestaat de (theoretische) mogelijkheid dat Israëlische militairen en politici zich moeten gaan verantwoorden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag, als Hamas en Israël geen geloofwaardig zelfonderzoek verrichten. Jeruzalem gaat proberen de Verenigde Staten ertoe te bewegen hun vetorecht te gebruiken in de Veiligheidsraad om een gang naar het Strafhof te blokkeren.

Minister Barak (Arbeidspartij) van Defensie verwierp pogingen van enkele ministers om een onderzoek naar het gedrag van het leger te beginnen. Minister zonder portefeuille Dan Meridor (Likud) dringt vandaag in de krant Ha’aretz aan op een onderzoek.


Overzicht archief