De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

Vice voorzitster Europees Parlement over racistische wetgeving in Israel

24/07/2007
Luisa Morgantini is één van de oprichtsters van de Italiaanse afdeling van Vrouwen in het Zwart en tegenwoordig vice-voorzitter van het Europese Parlement. Naar aanleiding van een wet die het aan Arabische burgers van Israel verbiedt om deel te nemen aan landveilingen van het Joods Nationaal Fonds, legde zij de volgende verklaring af.

Israelisch land alleen voor joden. Is dat geen racisme?

De Knesset neemt een wet aan die de Arabische burgers van Israel discrimineert.

 

Gisteren heeft het Israelische parlement een wetsontwerp goedgekeurd dat oproept alle land onder beheer van het Joods Nationaal Fonds (JNF) alleen aan joden toe te wijzen. Op deze wijze brengt Israel een nieuwe slag toe aan de democratie en geeft voedsel aan discriminatie en apartheid. Het wetsontwerp dat afkomstig is van Israelisch rechts, Kadima en Likud, voorkomt de deelname van niet-joden aan veilingen om land te kopen dat in bezit is van het JNF, 13 procent van alle staatsland.*)

De wet werd met een grote meerderheid van 64 voorstemmers en 16 tegenstemmers aangenomen. Ondanks een voorafgaand debat in het presidium van de Knesset, waar velen hun stem tegen de wet verhieven en opriepen hem in te trekken. Deze verzoeken werden afgewezen door de juridische adviseur van de Knesset met het argument dat "van racisme in het wetsontwerp niet expliciet sprake is".**)

Hoe moeten we het dan noemen als Arabische burgers van Israel er van uitgesloten worden mee te doen aan veilingen om land te kopen? Wat kun je het anders noemen dan racisme, deze wet die door enkele Knessetleden omschreven werd als "afschuwelijke wetgeving", die er alleen toe dient discriminatie van niet-joden te institutionaliseren en om een democratie op etnische basis te legitimeren? Deze wet levert opnieuw een uiting van racisme en discriminatie in Israel, waar het verwoesten van huizen van Arabische burgers, het illegaal onteigenen van land en het rooien van zijn bomen voortgaan. De enige oppositie tegen het ontwerp kwam van parlementsleden van Meretz-Yachad, een linkse partij, die sociale rechtvaardigheid voorstaat. Zij verklaarden: "De wet die gisteren door de Knesset werd goedgekeurd laat het ware gezicht van de regering zien en riskeert Israel tot een apartheidsstaat te maken." En van de Arabische partijen, Balad, Raam-Taal, en Hadash, joods en Arabisch links, die ook het risico aan de kaak stelden van legalisering van de "grote landroof" die sinds 1948 tot de dag van vandaag doorgaat ten opzichte van de Israelische Arabieren."

Het ware gezicht van de Knesset kan niet het gezicht van Uri Ariel, de radicaal van de settlers en eerste indiener van deze wet zijn. Anders zal de toename van racisme en de daarmee samengaande afname in het nivo van democratie, een ernstige verschuiving in de richting van geinstitutionaliseerde apartheid veroorzaken en van de vernietiging van alle rechten.

 

* Dankzij een uitspraak van de Hoge Raad in de Ka’adanzaak in 1995 werd het de Israel verboden om niet-joden te discrimineren bij het verpachten van Lands Administratie land via het Joods Agentschap. Dit maakte geen eind aan de discriminatie. Zo konden ballotagecommissies kandidaten afwijzen met verwijzing naar een regel uit hun reglement: "past niet in de gemeenschap". Ha’aretz, 19.7.07.

** Een clausule in de wet stelt ook: "het verpachten van JNF-land met het doel joden zich erop te doen vestigen zal niet worden beschouwd als onacceptabele discriminatie." Ha’aretz, 19.7.07


Overzicht archief