De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

Volkskrant: Nederlandse projecten in Gaza zwaar beschadigd

01/02/2009
"Minister Koenders spreekt over "Kapitaalvernietiging van de eerste orde".

Blijkens een artikel in de Volkskrant van 31 januari 2009 geschreven door Alex Burghoorn hebben Palestijnse boeren in de Gazastrook, die al jarenlang steun krijgen van de Nederlandse regering,  "naar schatting 7 miljoen euro schade opgelopen tijdens de 22-daagse oorlog tussen Israël en het Hamas-bestuur. Het is ‘kapitaalvernietiging van de eerste orde’ geweest, zegt de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders. "

Volgens het artikel is  "twee derde van de anjeroogst ...verloren gegaan, evenals de helft van de aardbeien- en tomatenoogst.
Landbouwgronden zijn vervuild door resten van niet-ontplofte munitie. Kassen, sproeisystemen en kantoren zijn zwaar beschadigd".  De krant citeert Bert Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,  ‘Het is lastig vast te stellen of alle schade door éénpartij is aangericht . Maar Israël draagt met de bombardementen zeker verantwoordelijkheid.’
 
Volgens de krant gaat minister Koenders "een en ander aankaarten bij de Israëlische autoriteiten en zal proberen met minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen de resterende oogst Gaza uit te krijgen, naar onder meer de bloemenveiling van Aalsmeer.

Volgens de Volkskrant moet Israël moet daar "toestemming voorgeven, aangezien het al anderhalf jaar geen Gazaanse export meer toestaat als strafmaatregel tegen het Hamas-bestuur.
Overigens zeggen de Gazaanse boeren "niet klaar te zijn voor die export, omdat ze drie weken lang hun gewassen niet hebben kunnen behandelen tegen insecten."

Overzicht archief