De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

OPEN BRIEF AAN DE NEDERLANDSE REGERING VAN DIASPORA ORGANISATIES

22/01/2009
Diaspora organisaties vragen Nederlandse Regering om actie wegens Gaza. Diaspora Forum for Development, een breed platform van 40 diaspora organisaties actief in Nederland - roept de Nederlandse regering en haar diplomatieke vertegenwoordigers op, om met klem te protesteren tegen de extreem harde opstelling van de Israelische regering tegen de Palestijnse bevolking. Een bevolking die al meer dan veertig jaar onder de bezetting lijdt.
"Hoe lang nog kan de wereld blijven toekijken bij zoveel onrecht en pijn?

Honderden doden en meer dan duizend gewonden bij een grootscheeps Israëlisch luchtoffensief tegen Hamas in de Gazastrook. Vandaag ging dat zijn zevende dag in.

“Diaspora Forum for Development” – een breed platform van 40 diaspora organisaties actief in Nederland - roept de Nederlandse regering en haar diplomatieke vertegenwoordigers op, om met klem te protesteren tegen de extreem harde opstelling van de Israëlische regering tegen de Palestijnse bevolking. Een bevolking die al meer dan veertig jaar onder de bezetting lijdt.

Wij, leden van “Diaspora Forum for Development” zetten ons in voor ontwikkelingswerk en internationale samenwerking. Eén van onze prioriteiten is dat vrede en veiligheid worden versterkt in elk land in de wereld opdat wij effectief onze rol kunnen vervullen. Dit nieuwe conflict verhevigt helaas alleen de spiraal van geweld. Niet alleen voor Palestijnen, of buurlanden, maar ook regionaal en mondiaal. De Israëlische acties helpen niet om een vreedzame samenleving in de regio te realiseren. Deze escalatie van het conflict zal de dialoog niet bevorderen en leidt slechts naar grotere haat en polarisatie, een situatie die alle vormen van samenwerking en ontwikkeling stagneert.

Wij doen daarom een dringend beroep op uw diplomatie, om zowel de Hamas als de regering van Israël, te verzoeken de gewelddadige acties te staken. De Israëlische regering weet dat er op zulke extreem gewelddadige aanvallen extreme reacties zullen volgen. Zij vormen voedsel voor terrorisme op mondiaal niveau. Israël, maar ook Hamas, gebruiken doelbewust extreem geweld met als enige doel te intimideren door dood en verderf te zaaien. Het vaste voornemen van Israël om de acties uit te breiden baart ons veel zorgen.

De Nederlandse regering en haar diplomatieke vertegenwoordigers dienen hun verantwoordelijkheid te nemen en de Israëlische regering en de Hamas te wijzen op deze flagrante schending van de mensenrechten.

 Wij hopen, als diaspora organisaties in Nederland dat u onze zorgen deelt en:
  • Wij roepen de Nederlandse regering op om beide partijen te verzoeken om de gewelddadigheden te staken opdat de hulpverlening toegang kan krijgen tot de gewonden en vluchtelingen.
  • Wij roepen de Europese Unie op om weloverwogen pogingen te ondernemen om beide partijen tot elkaar te brengen in dialoog om verder bloedvergieten en verlies van onschuldige levens te voorkomen. "

Diaspora Forum for Development  is een platform van 40 diaspora organisaties in Nederland:

African Capacity Foundation (Kameroen); African Diaspora Policy Centre (Somalia); Afroeuro Foundation (Afrika); African Sky (Somalia); African Social Development Aid (Ghana); Afrik Finance (Congo); Ayni Bolivia Nederland (Bolivia); BASUG - Bangladesh Support Group (Bangladesh); BisDak Foundation (Filippijnen); Burundian Women for Peace and Development (Burundi); Centro Latino (Latinos Platform); Computers for Development Foundation (Tanzania); Contact Afriek en Educatie Foundation (Congo); Damayang Pilipino sa Nederland (Filippijnen); DIR Foundation (Ethiopie); ENNOS Platform (Ethiopia); Federatie van Afghaanse Vluchtelingenorganisaties in Nederland (Afghanistan); Georgia Foundation (Georgië); Gulf of Guinea Company (Guinea); Habagat Foundation (Filippijnen); Hirda Foundation (Somalia); Iskaashi (Somalia); MAFED Foundation (Nigeria); Mama Watoto (Uganda); MIND (Migrant Women Initiative for Development in the Netherlands); Multicultural Women Peacemakers Network Netherlands; Network Ecuador-Paises Bajos (Ecuador Platform); NSON-New Sundanese Organisations in the Netherlands (Sudan); Ocean Training Promotions (Somalia); Pearl of Africa (Uganda); RECOGIN (Ghana); Redeem Foundation (Congo); ROPABU (Burundi); Sankofa (Ghana); Sudan Civil Society Forum (Sudan); United Migrant Domestic Workers (Filippijnen); URAHO (Rwanda); Vital Aid Foundation (Nigeria); Vrouwen Organisatie Nederland-Darfur; Vosaw (Ghana); Vrouwen voor Vrede op de Molukken (Indonesia).

Voor informatie:

Farida van Bommel-Pattisahusiwa: 06-41243693 

Bikash Barua : 06-10644471            

Santo L. Deng (voorzitter) :  06-50231891                 

Overzicht archief