De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

Socialisten in Europees Parlement: Uitbreiding relatie met Israel onder voorbehoud naleving Internationale Verdragen

11/01/2009

(standpunt van de Socialistische fraktie in het Europees Parlement)

8 januari 2009

De PES fractie



1. Keurt het geweld in de Gazastrook ten zeerste af. Door de gevolgen van het buitensporige geweld door het Israëlische leger en de militaire escalatie zijn inmiddels honderden slachtoffers gevallen, waaronder vele vrouwen en kinderen. De PES betreurt het zeer dat inmiddels tal van burgerdoelen en ook VN doelen zijn geraakt. Doet een beroep op Israël om zijn verplichtingen op basis van internationale verdragen en internationale mensenrechtenverdragen na te komen en de internationale pers toegang te verschaffen om de ontwikkelingen in het gebied van nabij te volgen. Roept Hamas op om de raketaanvallen te beëindigen en zelf verantwoordelijkheid te tonen door zich in te zetten voor een politiek proces waarbij de inter-Palestijnse dialoog wordt hersteld en door zelf een actieve bijdrage te leveren aan het onderhandelingsproces.



2. Roept op tot een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren. Het staakt-het-vuren, welke ook de terugtrekking uit onlangs heringenomen gebieden inhoudt, moet zijn basis vinden in een onderhandeld akkoord. Op de naleving hiervan moet worden toegezien door een door de internationale gemeenschap in te stellen orgaan. Hierdoor moet het mogelijk worden multinationale waarnemingstroepen te stationeren rond de grenzen van de Gazastrook, met inbegrip van Arabische en Islamitische landen. Nodigt de EU uit om een akkoord, bereikt door de VN Veiligheidsraad te ondersteunen.

3. Doet een klemmend beroep op de Israëlische autoriteiten om voedsel, dringende medische hulp en brandstof voor de Gazastrook door te laten door de grensovergangen open te stellen en de blokkades op te heffen. De aankondiging dat er een humanitaire corridor wordt opengesteld in Rafah is een belangrijke eerste stap, die zo snel mogelijk moet worden omgezet in concrete actie. Roept EU instellingen en andere internationale donoren op om, in samenwerking met de Verenigde Naties en NGO’s, adequate hulp te bieden. Dit alles in het licht van de toegenomen behoefte en vraagt Israël deze essentiële humanitaire inspanningen niet te ondermijnen. Deze hulp kan bijdragen aan de geleidelijke hervatting van het dagelijkse leven in de Gazastrook en aan het herstel van fatsoenlijke levensomstandigheden. In het bijzonder voor kinderen en jongeren.

4. Wil dat de afspraken in het Agreement on Movement and Access (AMA) en de Agreed Principles for Rafah Crossing (APRC), zoals overeengekomen in september 2005 door Egypte, Israël en de Palestijnse Autoriteit onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden hervat en worden gegarandeerd in de Gazastrook na de eenzijdige onttrekking hieraan door Israël. De EU kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren door zijn Monitoring Mission in Rafah te hervatten.

5. Herhaalt dat er geen militaire oplossing is voor het Israëlisch-Palestijnse conflict en vindt het de hoogste tijd voor een gedegen en duurzaam vredesakkoord, dat is gebaseerd op onderhandelingen waaraan door beide partijen wordt deelgenomen. Denkt dat een internationale conferentie, ondersteund door het Kwartet en met deelname door alle partijen in de regio, op basis van de eerder bereikte overeenkomst tussen Israëliërs en Palestijnen en het initiatief van de Arabische liga, eraan kan bijdragen dit doel te bereiken. Beschouwt hernieuwde inspanningen om te komen tot een nieuwe samenwerking tussen de Palestijnen hierbij als een essentiële stap.



6. Wil nogmaals benadrukken dat een intensivering van de relatie tussen de EU en Israël alleen mogelijk is onder zeer strikte voorwaarden waarbij internationale verdragen volledig moeten worden gerespecteerd, op basis van een serieuze bereidheid om een gedegen en duurzaam vredesakkoord te bereiken, op voorwaarde een einde te maken aan de humanitaire crisis in Gaza en de bezette Palestijnse gebieden en op basis van de volledige erkenning en naleving van het EC-PLO Interim Association Agreement. Zolang de situatie nog kritiek blijft, zal de PES fractie in het Europees Parlement afwijzend blijven staan ten opzichte van de deelname door Israël aan EU programma’s.



7. Maakt zich zorgen over de ernstige gevolgen, die de opleving van het conflict heeft op het dagelijkse leven van bewoners van de regio en hoopt op een duurzame vrede voor het hele Midden-Oosten. Vraagt aandacht voor het risico van het afbrokkelen van wederzijds begrip en verminderde dialoog tussen gemeenschappen in Europa.



8. Roept dringend op tot een sterkere en gezamenlijke politieke rol voor de Europese Unie, zoals het geval was tijdens de Libanon crisis in 2006 en zoals tijdens de recente crisis tussen Georgië en Rusland. Bij zijn inspanningen moet de EU de gelegenheid benutten om samen te werken met de nieuwe Amerikaanse regering Obama. Dit om een einde te maken aan het conflict, door een overeenkomst op basis van de twee staten oplossing, die Israëliërs en Palestijnen de mogelijkheid biedt vreedzaam en veilig naast elkaar te leven. Dit zal een enorme bijdrage leveren aan een nieuwe, vreedzame regionale veiligheidsstructuur in het Midden-Oosten.



PE 401.062

 








Overzicht archief