De Palestijnse vlag was vroeger de vlag van de Arabische nationale beweging. In 1948 is hij tot Palestijnse vlag uitgeroepen. De kleuren gaan terug naar oude tijden: de tijd van de Profeet Mohammed (zwart), de Khawarij (rood), de Omayyaden (wit) en de Fatimiden (groen).

Twitter

NIEUWS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

Kamerfracties willen niet terugkomen van vakantie voor Gaza

05/01/2009
Tijdens een door Harry van Bommel (SP) geïnitieerde procedurevergadering van de Commissie Buitenland van de Tweede Kamer vroegen vier frakties om een brief van de regering en een debat met Minister Verhagen over de situatie in Gaza.

Harry van Bommel had nog geen antwoord gezien op zijn vóór de kerst gesteld kamervragen over de noodsituatie in Gaza en wilde binnen 24 uur een antwoord van de minister van Buitenlandse Zaken en nader overleg met de Kamer.

Wat waren de mogelijkheden tot een internationaalrechtelijke veroordeling van de invasie? wilde hij weten, en hoe beoordeelde de minister de humanitaire situatie? Ook wilde hij antwoord op de vraag wat de status is van de opwaardering van de relatie tussen de EU en Israel. Het Europees Parlement had immers op 3 december besloten tot uitstel van de ratificatie hiervan in het licht van de slechte humanitaire situatie in Gaza.

Wilders had geen behoefte aan een debat: "Israel doet belangrijk werk, we moeten hen vooral niet storen".

CDA en VVD vonden het niet nodig nu de EU zich inzette voor een wapenstilstand.

De Christen Unie en de PVDA wilden evenmin een debat, maar lichtten dit niet nader toe.

Aangezien alleen de SP, GL, D'66 en de Partij voor de Dieren de Kamer hiervoor van reces wilden laten komen komt er geen debat. Alexander Pechtold (D'66) was duidelijk ontevreden: "We hebben de Kamer wel voor mindere dingen laten terugkomen".

 

Een van de aanwezigen in het publiek hield na afloop de Palestijnse vlag omhoog en riep "Palestina vrij!"

 


Overzicht archief