Borduurwerk op kleding en gebruiksvoorwerpen is in Palestina verheven tot een kunst. Verschillende streken hebben hun eigen traditionele patronen.

Twitter

DOSSIERS NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

23-11-2009 Vervolg IP-nota: Werken aan een gezamenlijke benadering

dossier KERKEN, DE PROTESTANTSE KERK

Verschillende protestantse stromingen hebben zich tijdens een conferentie van de Protestantse Kerk gebogen over de nota over het Israëlisch-Palestijns conflict. Vanwege een gedeeld besef van de urgentie van de problematiek en van de noodzaak om zich als kerk over het conflict uit te spreken, verklaarden de deelnemers zich bereid om aan een gezamenlijke benadering van de situatie te werken.

(Onderstaand artikel werd ontleend aan de site van de PKN)

 

 

Er is geen tegenstelling meer, maar een gedeeld besef van urgentie. Binnen de Protestantse Kerk zitten de verschillende stromingen op het spoor van aandacht voor ‘onopgeefbare verbondenheid’ met het volk Israël en tegelijk aandacht voor de Palestijnse zaak. Dat is de conclusie van de deelnemers na afloop van de conferentie ‘Vervolgstappen IP-nota’ (nota over Israëlisch-Palestijns conflict) die op 19 en 20 november 2009 plaatsvond in Elspeet.

De conferentie werd bijgewoond door vertegenwoordigers uit groepen binnen de Protestantse Kerk die zich op verschillende manieren verhouden tot het Israëlisch-Palestijns vraagstuk. Op persoonlijke titel (en niet als officiële vertegenwoordiger) participeerden aanwezigen uit onder andere de Werkgroep Keerpunt, Christenen voor Israël, Appèl Kerk en Israël, Vrienden van Sabeel en het Evangelisch Werkverband. Ook namen diverse docenten van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en leden van het moderamen van de Protestantse Kerk deel aan de gesprekken.

Gesprek met Palestijnen
De deelnemers spraken met elkaar over de manier waarop het gesprek met Palestijnen en specifiek ook de Palestijnse christenen gevoerd moet worden en het beroep dat Palestijnen op Nederlandse christenen en daarmee ook de Protestantse Kerk doen. In een goede sfeer bogen de aanwezigen zich over de door de generale synode aangenomen nota over het Israëlisch-Palestijns conflict en ook over vragen rondom de ‘onopgeefbare verbondenheid’ met het volk Israël.
Het gaat ons aan
De deelnemers concludeerden aan het eind: “We kijken binnen de Protestantse Kerk vaak verschillend aan tegen het Israëlisch-Palestijns conflict. Ook het gesprek met Palestijnen en Palestijnse christenen en kerken wordt op uiteenlopende manieren gevoerd. Maar we willen graag werken aan een gezamenlijke benadering van de situatie en niet vrijblijvend spreken over de problematiek. Het gaat ons aan. Het gaat onze relatie met God aan.”

Drie terreinen
De deelnemers kwamen tot drie terreinen die in het bijzonder de aandacht vragen:

1) De urgentie van de problematiek en de noodzaak van het spreken van de kerk in het Israëlisch-Palestijns conflict. Daarbij moet gekozen worden voor een richting waarin het internationaal recht de maat bepaalt. De IP-nota geeft daar concrete aanknopingspunten voor.

2) De urgentie van de solidariteit met mensen die in de conflictsituatie verkeren: Joden en Palestijnen. Door de IP-nota daartoe aangezet heeft Kerk in Actie zich de afgelopen anderhalf jaar toegelegd op het financieren van projecten die barmhartigheid, gerechtigheid en vrede bevorderen. Op deze manier zijn er bruggen gebouwd. De schreeuw om verzoening is het begin: verzoening is niet goedkoop, maar veronderstelt recht. Zo werk je aan vrede.

3) De urgentie van het theologische gesprek: we moeten helder worden in ons denken en spreken over de Palestijnen en onze verbondenheid met Israël. Dat moet ook goed worden gecommuniceerd binnen de kerk en daar moet de komende tijd meer aandacht aan worden gegeven.

Achtergrond bij IP-nota
Op 11 april 2008 nam de Generale Synode van de Protestantse Kerk de nota 'Het Israëlisch-Palestijns conflict in de context van de Arabische wereld van het Midden-Oosten' aan. Deze nota was het resultaat van een uitgebreide discussie in twee synodezittingen, in november 2007 en april 2008.
De nota wil een bijdrage zijn tot meningsvorming in de Protestantse Kerk. Tegelijk biedt de nota een beleidsmatig kader voor het optreden van de kerk in het publieke debat en het werk van de dienstenorganisatie van de kerk.

Meer informatie

•IP- nota ‘Het Israëlisch-Palestijns conflict in de context van de Arabische wereld van het Midden-Oosten; Bijdrage tot de meningsvorming in de Protestantse Kerk in Nederland’


index dossiers
index dossier: KERKEN, DE PROTESTANTSE KERK