PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

BDS-BERICHTEN NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

Dexia Bank nog steeds actief in illegale nederzettingen.

29/06/2010
Na meer dan één jaar campagne blijft Dexia Israëlische kolonies financieel steunen. Na de belofte van de bank om de financiering stop te zetten op 31 mei 2008, heeft het Vlaams Palestina Komitee bewijzen gevonden dat Dexia Israël in 2009 illegale nederzettingen heeft geholpen met leningen van 17 miljoen euro. De "Campagne Dexia" zoekt 50 klanten van Dexia die bereid zijn hun bankrekeningen op te zeggen.


Lees hieronder het bericht van het Vlaams Palestina Komitee:


De laatste elementen die we ontdekt hebben gaan niet om kredieten uit fondsen van Dexia zelf, maar om transacties die kaderen binnen een contract met de Israëlische regering. Wanneer een kolonie geld nodig heeft en ze geen beroep kan doen op fondsen die beloofd werden door Israël, doet ze een beroep op Dexia Israël die binnen zijn netwerk investeerders zoekt om de kolonies leningen te verstrekken via rekeningen van Dexia Israël. Het Israëlische filiaal van de Belgisch-Franse holding faciliteert dus schaamteloos de kolonisatie van Palestijnse grond door als tussenpersoon op te treden. Het is moeilijk te geloven dat dit Dexia helemaal niets zou opbrengen. Dankzij de bemiddeling van Dexia ontvingen de kolonies in 2009 dus 17 miljoen euro. Meer info hierover vind je in onze open brief [1].

Ondanks alle brieven, parlementaire vragen, manifestaties tegen deze immorele activiteiten, blijft Dexia meewerken aan de Israëlische kolonisatie van Palestina. Geen sprake van dat we het hierbij laten.

We zijn op zoek naar Dexia-klanten die bereid zijn om hun rekening(en) op te zeggen tijdens een collectieve actie die voorzien is rond 15 oktober 2010. Grote klanten en meer bescheiden klanten;-)! Het plan voor 15 oktober: 50 klanten begeven zich op dezelfde dag naar de hoofdzetel van Dexia in Brussel om hun rekening op te zeggen.

Het is de hoogste tijd om Dexia een halt toe te roepen. Het platform “Israël koloniseert – Dexia financiert” zoekt daarom 50 klanten die, als ze bereid zijn een symbolisch gebaar te maken, dit formulier kunnen invullen [2]. Opgelet, wij roepen niet op tot een boycot van Dexia. Het gaat om een symbolische actie die, zo hopen we, Dexia ertoe zal bewegen om elke band met de Israëlische bezetting eens en voor altijd te verbreken.

Lees de open brief van het platform als antwoord op de verklaringen van Jean Luc Dehaene [1]

Vul het formulier in [2]

 



Groeten,

Mario Franssen
woordvoerder | porte-parole
'Israël koloniseert - Dexia financiert' | 'Palestine occupée - Dexia impliquée'
Steun deze campagne via: 523-0801488-52 van het VPK met vermelding ‘campagne Dexia’

mario.franssen@intal.be | +32 2 209 23 56 | +32 498 54 16 42

 

 


 

Volgens het Belgische dagblad De Standaard van 28 juni 2010 probeert Dexia zijn meerderheidsbelang in Dexia Israel te verkopen.

 

Lees hieronder het artikel in De Standaard

 

Dexia trekt zich terug uit Israël- Dexia onderhandelt met twee banken over de verkoop van zijn meerderheidsbelang in Dexia Israël.

Dexia wil al langer af van haar meerderheidsbelang van 65 procent in Dexia Israël, een bank die hoofdzakelijk lokale besturen financiert. Israël behoort immers niet tot de kernmarkten van de Frans-Belgische groep. Bovendien ligt het Israëlische filiaal al een hele tijd onder vuur van ngo’s en belangengroepen. Die beschuldigen Dexia Israël van het financieren van de joodse kolonies in Palestijnse gebieden.

Dexia weerlegt die aantijgingen met klem, maar zoekt ondertussen al maandenlang naar potentiële kopers. Volgens meerdere bronnen zijn nu onderhandelingen gestart met minstens twee banken. Volgens de lokale krant ‘Globes’ is één daarvan Mizrahi Tefahot Bank. Dexia zou 600 miljoen Israëlische schekel vragen voor zijn belang, wat volgens de krant nogal aan de dure kant is.

Zowel het moederbedrijf Dexia als Mizraki Tefahot Bank weigeren officieel te reageren op de verkoopgeruchten. De topman van Dexia Israël, David Kapah, ontkent wel formeel dat er onderhandelingen lopen.

nta

 


Overzicht BDS-archief