PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

BDS-beweging groeit onstuimig!

12/07/2017
Omar Barghouti, voorman van de beweging, benoemt 12 successen van afgelopen jaar.

Op 9 juli 2017 bestaat de BDS-beweging 12 jaar, de beweging die staat voor de boycot, desinvesteren en sancties tegen Israel. Een grote, diverse coalitie van organisaties uit alle geledingen van de Palestijnse civil society. Een beweging die erin is geslaagd de drie basisrechten van Palestijnen door geweldloze, inclusieve, antiracistische strijd te verdedigen. Ondanks alle fragmentatie, de militaire bezetting en onteigening komen we hiermee samen op voor het recht van ons volk op vrijheid, rechtvaardigheid, gelijkheid en waardigheid.


De oproep uit 2005 van de Palestijnse gemeenschap tot de BDS hield in dat de Palestijnse gemeenschappen massaal een eind eisten aan Israels militaire bezetting en het ontmantelen van zijn illegale Muur, een einde aan zijn geïnstitutionaliseerde en in wetten verankerde systeem van raciale discriminatie – dat gelijkstaat aan de VN-definitie van apartheid- en het recht van de vluchtelingen om naar hun moederland terug te keren, zoals is vastgelegd in het internationale recht.


Geïnspireerd door de Zuid-Afrikaanse apartheidsbeweging en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging hebben organisaties van Palestijnen wereldwijd de oproep gedaan om druk te gaan uitoefenen om op te komen voor hun rechten. BDS betekent dat Israel op academisch, cultureel, economisch en op sportgebied wordt geboycot of dat er wordt gedesinvesteerd uit betrekkingen met Israel. BDS is de oproep aan staten om over te gaan tot sancties tegen Israel tot het zijn verplichtingen aan het internationale recht voldoet.


BDS bestaat nu 12 jaar en Omar Barghouti zag afgelopen jaar 12 indicatoren die aanduiden dat BDS in betekenis groeit.


·         Een VN-rapport heeft gesteld dat Israel een systeem van apartheid heeft opgelegd aan het gehele Palestijnse volk en het heeft opgeroepen tot BDS-maatregelen om dit regime van apartheid te beëindigen.


·         De Mennonietengemeenschap in de VS heeft recent met 98 procent meerderheid ervoor gekozen om haar investeringen terug te trekken uit bedrijven die profiteren van de Israelische bezetting. Daarmee volgt zij verschillende belangrijke kerkelijke gemeenschappen, die een soortgelijk beleid voorstaan, zoals de Presbyteriaanse Kerk in de VS en de Verenigde Methodistenkerk. Ook dringt het besluit van de Methodistenkerk erop aan dat leden van deze kerk producten boycotten, die afkomstig zijn van de illegale nederzettingen van Israel.


·         Het Spaanse parlement bevestigde dat het recht om zich uit te spreken voor Palestijnse rechten via BDS wordt gewaarborgd door de de vrijheid van meningsuiting en vereniging. De regering van het Verenigd Koninkrijk haalde bakzeil toen het door de Palestijnse solidariteitsbeweging voor de rechter werd gedaagd: een regering mag de rechten van lokale autoriteiten om te desinvesteren uit bedrijven die medeplichtig zijn aan Israels schendingen van Palestijnse mensenrechten, niet inperken. Het Zwitsers parlement blokkeerde de Israelische lobby om de steun aan BDS te criminaliseren.


·         De grootste vakbond van Noorwegen, die bijna een miljoen werknemers vertegenwoordigt, ondersteunt ten volle de boycot van Israel om de Palestijnse rechten te verdedigen.


·         De vakbond van Libanese artsen verbrak de banden met G4S, wereldwijd het grootste bedrijf inzake beveiliging, als gevolg van een campagne door activisten. G4S leed zijn eerste verlies in Ecuador, waar een onderzoekscentrum zijn contract met het bedrijf verbrak. De Californische transportbond deed hetzelfde. Deze ontwikkelingen volgen op acties in voorgaande jaren tegen G4S in Jordanië, Colombia, Finland, het Verenigd Koninkrijk, de VS en het Europees parlement. Hierdoor werd G4S gedwongen het merendeel van zijn werkzaamheden in Israels illegale activiteiten te verkopen.


·         Israels grootste openbare vervoersbedrijf verloor een contract van 190 miljoen euro in Nederland

·         De gemeenteraad van Barcelona heeft richtlijnen om ethisch te handelen aangenomen, waardoor bedrijven die betrokken zijn in Israels militaire bezetting, worden uitgesloten. Het afgelopen jaar hebben tientallen Spaanse steden zichzelf uitgeroepen tot “ Apartheidsvrije Zones”.


·         Een Palestijnse coalitie van christelijke organisaties deed een oproep aan de Wereldraad van Kerken om de BDS-beweging er wille van de mensenrechten van Palestijnen te ondersteunen.


·         Tel Avivs LGBT-filmfestival werd dit jaar van veel kanten geboycot doordat kunstenaars zich aansloten bij de oproep tot een culturele boycot.

·         Twee Chileense universiteiten zegden bijeenkomsten van de Israelische ambassade af en studentenorganisaties aan meerdere VS- en andere universiteiten stemden voor het invoeren van BDS-richtlijnen.


·         Zes van de elf NFL (Nationale Voetbalbond)-spelers in de VS wezen een all-in-vergoede propaganda-reis, bedoeld om Israels snel verslechterende imago op te kalefateren, van de hand.


·         In afstemming met haar BDS-partners in Zuid-Korea startte de BDS-organisatie van Palestijnse burgers van Israel een campagne om te desinvesteren uit Hyundai (HHI) tot dit bedrijf zijn medeplichtigheid aan Israels schendingen van Palestijnse mensenrechten, met name in Jerusalem en in de Naqab, beëindigt.