NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

Derk Walters verdient een protest van het ministerie van Buitenlandse Zaken!

12/05/2017
Oda en Cor Hulsen waren getuige van het toenemend geweld van Israelische kant in Al Khalil.

"Naar aanleiding van het artikel ‘Israël: NRC-journalist was partijdig’ in Trouw van 5 mei 2017 berichten wij het volgende.

Vrijdag 5 mei kwamen wij terug van een tiendaagse reis door Israël. Wij reisden, zoals wij altijd doen met z’n tweeën, met het openbaar vervoer onder andere door Galilea, naar Jeruzalem, Bethlehem, Ramallah en Hebron. Door zo te reizen krijg je veel sneller en makkelijker contact met de autochtone mensen dan met een georganiseerde groepsreis.

Zo waren wij dinsdag 2 mei in Hebron, een oude stad met een mooi eeuwenoud, pittoresk centrum. Aan de rand van het centrum hebben Joodse kolonisten zich min of meer boven de oorspronkelijke Palestijnse winkels gevestigd met als  gevolg dat de neringdoenden vanwege allerlei schermutselingen uit hun winkels en woningen moesten vertrekken en de winkelstraat met hekken en prikkeldraad is afgesloten.

Daar rondwandelend en pratend met een Palestijnse jongen die met ons, toeristen, zijn Engels wilde oefenen, kwamen vijf Israëlische soldaten, zoals we overal in Israël zagen zwaar bewapend, aanslenteren.

Plotseling liepen zij op de jongen toe, grepen hem bij zijn kraag, schreeuwend "Where is your knive - where is your knive?" Ze sleurden hem naar de muur. Met zijn handen gespreid boven zijn hoofd werd hij door een soldaat gefouilleerd, twee anderen hielden hem met hun machinegeweren onder schot, nog twee anderen hielden ons in de gaten, een van hen zelfs onder schot. De jongen had niets verdachts gedaan, had geen mes en schreeuwde "I haven’t, I haven’t a knive".

De soldaten lieten hem gaan. Wij stonden als aan de grond genageld, verbijsterd en geschokt. Oda had het lef om stiekem de onderstaande foto te schieten. Later hoorden wij van mensen: "Dit gebeurt hier vrijwel dagelijks". "De jongen heeft geluk, nu de soldaten zien dat er toeristen toekijken, houden ze zich in".


Foto Oda Hulsen.


De soldaten zetten de jongen tegen de muur.

Wij zijn eveneens geschokt door de weigering van de verlenging van een visum door een doorgaans ‘democratisch’ genoemde staat. De Israëlische regering laat hiermee wel duidelijk zijn verwerpelijke dictatoriale gezicht zien.

Er gebeuren verschrikkelijke dingen in Israël. Journalisten dienen ten alle tijden de harde feiten wereldkundig te maken en zich niet door regeringen te laten beknotten en ringeloren. Juist deze en andere schokkende feiten kunnen niet vaak genoeg wereldkundig worden gemaakt. Dat zijn journalisten aan zichzelf en aan de lezers of kijkers verplicht. De heer Derk Walters heeft onze volledige steun. Eigenlijk zou ook het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken het voor hem op moeten nemen en bij Israël moeten protesteren.


Oda en Cor Hulsen, Nijmegen

 


Actuele NPK-berichten