NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

Palestijnen staken om gevangenen bij hongerstaking te steunen

28/04/2017
Ramallah. Palestijnen hebben donderdag een algemene staking gehouden uit solidariteit met honderden gevangenen in Israëlische gevangenissen die al elf dagen in hongerstaking zijn, een staking die sommigen de grootste in jaren noemen.

Winkels waren gesloten en wegen leeg op de Westelijke Jordaanoever. In Ramallah verzamelden zich tientallen mensen bij een tent op het plein voor een protestmars. "Een algemene staking van deze omvang is ongekend," zei Khalil Rizeq van de Unie van Palestijnse Kamers van Koophandel. "Alle Palestijnse bedrijvigheid zoals vervoer, bakkerijen, winkels, de particuliere sector en commerciële instellingen nemen deel aan de staking." De staking is verspreid over alle steden op de Westelijke Jordaanoever, maar maakt een uitzondering voor artsen en studenten die moeten afstuderen. Oday Homaid, een 27-jarige ingenieur, neemt met zijn collega’s deel aan het protest. Het is het 'minste wat we voor onze gevangenen kunnen doen', zei hij. Munther Karaja, een 42-jarige die zijn bakkerij heeft gesloten, zegt: "We kunnen zeker een dag offeren voor gevangenen die jaren van hun leven opgeven."


Palestijnse ambtenaren zeggen dat er ongeveer 1500 gevangenen deelnemen aan de hongerstaking die op 17 april begon, waarbij gedetineerden alleen water en zout innemen. Israëlische autoriteiten houden het aantal hongerstakers op ongeveer 1200.


Ongeveer 6.500 Palestijnen zitten momenteel in Israëlische detentie voor een reeks misdrijven, die al of niet vermeend zijn. Ongeveer 500 worden vastgehouden onder het systeem van administratieve detentie van Israël, waarbij gevangenisstraf onbeperkt kan zijn.

Palestijnse gevangenen zijn vaker in hongerstaking gegaan, maar zelden op deze schaal.


De hongerstaking wordt geleid door de Palestijnse leider en de vooraanstaande gevangene Marwan Barghouti, die vijf keer levenslang moet uitzitten voor zijn rol in de tweede Palestijnse intifada, de opstand van 2000 tot 2005. De gevangenen hebben eisen gesteld die variëren van betere medische zorg tot toegang tot een telefoon.


Er zijn op de Westelijke Jordaanoever een reeks demonstraties gehouden ter ondersteuning van de gevangenen, wat al heeft geleid tot botsingen met de Israëlische troepen.


Barghouti is populair onder Palestijnen, en er zijn stemmingen die suggereren dat hij het Palestijnse voorzitterschap kon winnen. Een Palestijnse NGO heeft deze week verklaard dat de gezondheid van Barghouti ernstig achteruit is gegaan maar dat hij medische behandeling weigert. Palestijnse leiders hebben de weigering van Israël om met de hongerstakers te onderhandelen sterk veroordeeld en gewaarschuwd voor een "nieuwe intifada" als er een van hen sterft.


The National, 27 april 2017


Lees hier de open brief van Marwan Barghouti, vertaald door Lode Vanoost en oorspronkelijk gepubliceerd in The New York Times 16 april 2017Actuele NPK-berichten