NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

VN commissie beschuldigt Israel van apartheid en beveelt expliciet BDS aan

19/03/2017
15 maart publiceerde ESCWA, een VN-commissie, een rapport waarin Israel ervan wordt beschuldigd een ''apartheidsbewind'' te hebben ingesteld en een regime van rassendiscriminatie te hebben opgelegd aan het Palestijnse volk.


Abupessoptimist

Het rapport van ESCWA concludeert dat Israel het gehele Palestijnse volk via zo'n apartheidsregime domineert en het spreekt zich expliciet uit voor het systeem van BDS (Boycot, Divestment and Sanctions) om de apartheid te beëindigen en een rechtvaardige vrede af te dwingen.


Israel heeft het rapport krachtig van de hand gewezen. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Emanuel Nahshon vergeleek het, met de in Israel tegenwoordig gangbare subtiliteit, met ''Der Stürmer'', het blad van de Duitse SA uit de nazitijd. Woordvoerder Stephane Dujarric van de VN, zei desgevraagd over het rapport, dat het is gepubliceerd zonder voorafgaand overleg met het VN-secretariaat en niet de visie van de secretaris generaal weergeeft.


Het rapport is woensdag in Beirut gelanceerd.  Het heet ''Israeli Practices towards the Palestinian People and the Question of Apartheid'' en is geschreven onder verantwoordelijkheid van de Economische en Sociale Commissie van de VN voor Westelijk Azië (ESCWA)De auteurs zijn Virginia Tilley, professor politieke wetenschappen aan de Universiteit van Southern Illinois (en schrijver van een boek over een één partijstaat), en Richard Falk, oud speciaal rapporteur van de VN over de mensenrechten van de Palestijnen en emeritus hoogleraar internationaal recht aan de  universiteit van Princeton.


Het rapport geeft een gedetailleerde analyse van Israelische wetgeving, politiek en praktijk om duidelijk te maken hoe Israel een apartheidsbewind voert, onder meer door ''ingrijpen in de demografische samenstelling'' (demographic engineering).  Palestijnse inwoners worden op grond van het feit dat ze niet Joods zijn, ''onderdrukt''. Palestijnen in Jeruzalem ervaren discriminatie op gebieden als ''toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, het creëren van banen, het recht om te wonen of te bouwen'' en ze krijgen te maken met ''verdrijvingen en de afbraak van hun huizen''.  Op de Westoever worden de Palestijnen geregeerd op basis van een systeem van "militaire wetten" terwijl hun buren, de Joodse kolonisten, worden geregeerd volgens de Israelische wet, aldus het rapport.


Palestijnse vluchtelingen en ballingen mogen niet terugkeren naar hun huizen in Israel en de bezette Palestijnse gebieden op basis van het feit dat zij een ''demografische dreiging'' vertegenwoordigen en dat hun terugkeer het ''demografische karakter van Israel zou aantasten''.


Behalve de aanbeveling aan regeringen om het systeem van BDS te steunen, beveelt het rapport ook aan dat de VN en haar lidstaten het ''Speciale Comité tegen de Apartheid, en het Centrum van de VN tegen Apartheid (die van 1976-1991 bestonden) te laten herleven", teneinde met gezag te kunnen  rapporteren over de Israelische politiek en praktijken die zijn gerelateerd aan de misdaad van de apartheid'', zo heet het in het rapport. Het voegt er een aanbeveling aan toe om een uitspraak te vragen van het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag over de vraag of de middelen die Israel hanteert om de controle over de Palestijnen te handhaven gekwalificeerd kunnen worden als de misdaad die is omschreven als apartheid.


Onder-secretaris generaal van de VN en uitvoerend hoofd van ESCWA Rima Khalaf nam vrijdag ontslag onder druk van Secretaris generaal Guterres. Zij gaf er de voorkeur aan om te stappen in plaats van het rapport terug te trekken.


Het rapport werd van de website van ESCWA gehaald. Amerika heeft dit toegejuicht. Israel zei bij monde van  zijn VN ambasadeur Danny Danon dat het ontslag van Khalaf ''eigenlijk veel te laat kwam. Anti- Israel activisten horen niet thuis in de VN''. 


Abupessoptimist 16 maart 2017


Lucas Catherine in de Wereldmorgen.be in 2014 legt uit hoe apartheid in Israel is ontstaan en uitgebouwd


Actuele NPK-berichten