PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

Steun de petitie voor een importverbod op producten uit Israels illegale kolonies in Palestina!

24/05/2016
Op donderdag 26 mei aanstaande overlegt de Tweede Kamer over de maatregelen van de EU inzake etikettering van producten uit de illegale Israelische kolonies in Palestina.

Steun de petitie voor een importverbod op producten uit Israels illegale kolonies in Palestina!

Op donderdag 26 mei a.s. overlegt de Tweede Kamer over de maatregelen van de EU inzake etikettering van producten uit de illegale Israelische kolonies in Palestina. Centraal daarbij staat de vraag of die producten van een speciale sticker moeten worden voorzien.

In Nederland zijn al decennialang producten te koop uit de Israëlische kolonies in bezet Palestina. Die kolonies – beter bekend als ‘nederzettingen’ – zijn illegaal, want ze staan op grond die van Palestijnen is afgenomen. Banden ermee zijn daarom taboe, vindt ook het Nederlandse kabinet. Toch liggen hun producten in onze winkels. Sterker, de illegale kolonies hebben er een bloeiende economie mee weten op te bouwen, die als motor fungeert voor verdere kolonisering. Met dank aan onder andere Nederland.

 

 

Hoe werkt dat? Producten uit die illegale kolonies worden bij ons op de markt gebracht onder de noemer ‘Made in Israel’, en zijn dus niet te onderscheiden van producten uit het erkende Israël. Door ze te kopen hebben Nederlandse consumenten in onwetendheid fors bijgedragen aan de verdrijving van Palestijnen uit hun eigen land. Deze situatie bestaat nog steeds.

Al jaren kaarten wij en anderen deze misstanden aan: bij de politiek, marktpartijen als Albert Heijn, brancheorganisaties als het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en consumentenorganisaties. Die hebben niet ingegrepen, maar hun verantwoordelijkheid doorgeschoven naar de EU.

Eind 2015 presenteerde de EU een zogenaamde interpretatieve notitie over etikettering. Consumenten hebben recht op informatie over de herkomst van producten. Daarin stelt de EU een speciaal etiket voor, waarop in één regeltje melding wordt gemaakt van de herkomst, bijvoorbeeld ‘West Bank (Israelische nederzetting)’.

Maar hiermee verleent de EU aan producten uit illegaliteit een min of meer legale status door middel van het consumentenrecht. En gaat zij voorbij aan haarinternationaal-rechtelijke verplichtingen. Wat nodig is is een invoerverbod.Want Israel kan blijven exporteren uit de illegale kolonies. De Europese gedoogsteun aan de illegale kolonisering van Palestina blijft bestaan. Bovendien maakt de voorgestelde etikettering geen einde aan het gesjoemel met het label ‘Made in Israel’. Integendeel: de neiging tot sjoemelen zal alleen maar groter worden. En er is nóg wat. De etikettering die de EU aan de lidstaten voorstelt is niet dwingend, maar vrijblijvend. Wie alles bij het oude wil houden, kan zijn gang gaan. De praktijk spreekt boekdelen: ondanks veelvuldige inspecties van supermarkten heeft docP nog nooit een nederzettingenetiket aangetroffen.

Desondanks heeft het Nederlandse kabinet het EU-voorstel voor etikettering overgenomen. Maar niet alle partijen willen zo’n etiket, omdat het nadelig zou zijn voor Israel. In de Tweede Kamer wordt daar komende donderdag, 26 mei, over gedebatteerd. Centraal staat de vraag of producten uit Israels illegale economie wél of niet gestickerd moeten worden. Maar dat is de verkeerde vraag. Consumenten hebben immers gewoon recht op correcte herkomstinformatie. De juiste vraag is of producten met een illegale herkomst wel in Nederland verkocht zouden mogen worden. Het antwoord daarop is naar alle maatstaven ‘Nee’.

De enige rechtvaardige oplossing is een compleet importverbod op producten uit Israëls illegale kolonies in Palestina. Dat is ook de enige manier om het vertrouwen van de consument te herstellen.

Roep de Tweede Kamer op tot actie. Steun de emailpetitie voor een importverbod op producten uit de illegale kolonies in Palestina!

 

 Namens DocP  23 mei 2016


Actuele NPK-berichten