NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

Israël-lobby VS financiert Israël-lobby in Brussel en EU door Lode Vanoost

21/05/2016
In een rapport beschrijven drie onderzoekers hoe rechtse Amerikaanse organisaties en personen die in de VS islamofobie en steun voor de koloniale nederzettingen van Israël in Palestina promoten ook financieel actief zijn in Brussel om de Europese pro-Israël-lobby te ondersteunen. Hun onderzoek nam twee jaar in beslag.

Israël-lobby VS financiert Israël-lobby in Brussel en EU

Lode Vanoost  in De Wereldmorgen.be

11 mei 2016


In het rapport The Israel Lobby and the European Union noemen onderzoeksjournalisten David Cronin, Sarah Marusek en David Miller organisaties en een aantal multimiljonairs die zowel in de VS als in Brussel financiële steun geven aan personen en organisaties die de bezetting en kolonisering van Palestina goedpraten en islamofobe berichtgeving produceren.

Met hun rapport brengen de drie onderzoekers een netwerk aan de oppervlakte dat tot nog toe aan de openbaarheid was ontsnapt. Ze leggen uit waar en hoe machtige donors de kolonisering van Palestina ondersteunen, hoe ze lobbyisten betalen om het Europese Parlement en de Europese Commissie er toe te brengen geen sancties te nemen tegen de schendingen van de mensenrechten door de Israëlische bezettingstroepen en hoe ze campagnes voor rechtvaardigheid in Palestina infiltreren, verdacht maken en ondermijnen. 

Organisaties met klinkende namen als de European Friends of Israel, de Europe Israel Press Association en de European Coalition for Israel zijn ontstaan uit lobbying in de EU zelf, maar krijgen ook ruime Amerikaanse steun. Andere organisaties zoals het Friends of Israel Initiative, het AJC Transatlantic Institute, de Israel Allies Caucus, de European Foundation for Democracy en het European Leadership Network zijn meer directe creaties van Amerikaanse organisaties en personen. Ze zijn financieel rechtstreeks verbonden met de rechtse pro-Israël-lobby in de VS.

Deze lobby-organisaties delen met elkaar een grote bezorgdheid over het toenemend succes van de BDS-boycot tegen de bezetting en kolonisering van Palestina en tegen de apartheid in Israel zelf. Volgens eigen schattingen van het Israëlisch ministerie van financiën dreigt de Israëlische economie door die campagne in de komende jaren een vijfde van haar export naar de EU te verliezen.

Het toenemend succes van de BDS-campagne blijkt onder meer uit de recente oproep van 44 academici van de Universiteit Gent om de universiteit terug te trekken uit gemeenschappelijk onderzoek met het Israel Institute of Technology Technion en de Israel Aerospace Industries. Deze bedrijven produceren wapentechnologie die door het Israëlisch leger wordt ingezet om het verzet van de Palestijnse bevolking tegen de bezetting en de kolonisering te onderdrukken.

De in het rapport genoemde organisaties en personen pogen daarom de aandacht weg te trekken van de permanente schendingen van de mensenrechten door Israël, onder meer door het produceren en promoten van haatberichten tegen Arabieren en moslims in de EU. Dankzij ruime financiële ondersteuning overtroeven zij de pro-Palestijnse lobby's in Brussel volkomen.

Het rapport toont aan dat rechtse Amerikaanse krachten een aanzienlijk invloed uitoefenen op het Midden-Oostenbeleid van de EU en dat de Europese instellingen zich zeer gemakkelijk schikken naar moddercampagnes die door deze lobbyisten worden gelanceerd.

Dit onderzoek werd gefinancierd en gepubliceerd door Public Interest Investigations, een ngo gespecialiseerd in onderzoek en analyse van public relations, propaganda, lobbying en netwerken in de EU. De organisatie heeft twee websites: Spinwatch en Powerbase. Voor dit rapport werkte de organisatie samen met het EuroPalForum (Facebookpaginahier), een Britse ngo die de Palestijnse zaak bepleit in de EU. Het volledig rapport is onderaan dit artikel beschikbaar.

David Cronin is een Iers journalist die in Brussel werkt. Sarah Masurek is onderzoeker aan de Universiteit van Johannesburg in Zuid-Afrika. David Miller is professor sociologie aan de Universiteit van Bath (GB).

Report: The Israel Lobby and the European Union

 


Actuele NPK-berichten