NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

BERICHTEN VAN BEZETTING door Toine van Teeffelen uit Betlehem

21/02/2016
Betlehem vanaf de grond


Bethlehem
16/02/2016

Afgelopen zondag: drie berichten op de nieuwssite Ma’an in Bethlehem.

Twee Palestijnen werden die dag gedood bij de Damascus Poort nadat ze automatische wapens uit hun tassen hadden gehaald. Een begon te schieten in de richting van Israelische politie. Ze waren van de veiligheidsdienst van het Palestijns Gezag.

Tweede bericht: Yasmin al-Zarou (14 jaar) was met haar zus bij een Israelisch checkpoint in de binnenstad van Hebron. De soldaten vertelden dat ze probeerde een soldaat met een mes te steken. Omstanders hadden een andere lezing en zagen haar weglopen. Ook zij werd gedood.

Derde bericht: op dezelfde dag wilde de 17-jarige Naim Safi bij een checkpoint ten oosten van Bethlehem een soldaat steken. Ma’an publiceert een onthullende foto. Foto’s zeggen soms meer dan woorden. De jongen, een scholier, ligt dood op straat zonder bedekking. Een soldaat is aan het praten, kijkt de andere kant uit. Een vignette van bezetting.

Afgelopen vrijdag vroeg Daoed Nassar van de Tent of Nations, een vredesorganisatie en ecologische boerderij ten zuiden van Bethlehem, het AEI om steun van enkele internationale vrijwilligers. De familie Nassar kon niet weg van de boerderij omdat het Israelische leger het nabijgelegen stadje Nahalin had afgesloten.

De avond tevoren had een Palestijn een kolonist van de belendende nederzetting Neve Daniel gestoken. De dader was in de richting van Nahalin gevlucht. Onze Franse en Duitse vrijwilligers gingen naar de Tent of Nations om ‘menselijke veiligheid’ te geven aan de familie. De aanwezigheid van internationals kan in dit soort situaties een verschil maken. Daoed was bezorgd dat soldaten of kolonisten bomen of andere zaken op het land zouden beschadigen, zoals in het verleden was gebeurd.

Onze taxi chauffeur was na het vertrek van de vrijwilligers een paar minuten alleen. Een Israelische officier in burger kwam en vuurde enkele nogal onnozele vragen op hem af, zonder hem aan te kijken, als sprak hij tegen een automaat. Na afloop kreeg de chauffeur de slappe lach. Je wordt bijna zelf een ding, gewend aan vernedering – natuurlijk nooit helemaal.

Het beleg van Nahalin duurt al een dag of vijf.

Mary (echtgenote van Toine- redactie) en ik zijn vandaag bij een celebratie van Tamer (zoon van Toine) en andere leerlingen van de Freres. Honderden scholieren zitten keurig op rij op het schoolpodium om diploma’s in ontvangst te nemen. Tamer is een paar jaar jonger dan de jongen die daar zondag bij de checkpoint lag. Hij is relaxed en vol goede moed. Wat is zijn toekomst? Gelukkig heeft hij meer mogelijkheden. Na afloop moet hij ergens naar toe. Ik neem zijn zware schoolrugzak op mijn schouders, zie eruit als een buitenlandse backpacker op de straten van Bethlehem.

Thuis gekomen, klinkt er luide marsmuziek buiten. Ik kijk door het raam. Zo’n tien kinderen staan bij de ingang van het ‘Azza vluchtelingenkamp en demonstreren met plakkaten op hun borst. Mary vertelt dat de picket-line een betuiging van solidariteit is met Mohammed Al-Qiq, een Palestijnse journalist die tegen zijn administratieve detentie (gevangenneming zonder vorm van proces) een hongerstaking is begonnen en nu tegen de dood vecht.

 

Toine van Teeffelen via facebook

16 februari 2016


Actuele NPK-berichten