NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

12-jarig meisje bedreigt Israël door Engelbert Luitz

17/02/2016
De hechtenis van de 12-jarige Dima Al Wawe is verlengd.

 

Vorige week dinsdag werd het 12-jarige Palestijnse meisje Dima Al-Wawe gearresteerd bij de illegale joodse nederzetting Karmei Tzur. Deze religieuze gemeenschap bevindt zich ten noorden van Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever en is strategisch geplaatst tussen de Palestijnse dorpen Beit Ummar en Halhul. Niet alleen is de nederzetting gebouwd op grond die voor ongeveer een derde Palestijns privébezit is, de “veiligheidszone” die daar nog eens omheen gelegd wordt maakt het voor Palestijnen moeilijk hun land te bewerken, aangezien ze er alleen met speciale vergunningen in mogen, terwijl de kolonisten zich daar vrij kunnen bewegen. Het gaat hier om een zogenoemde Special Security Area (SSA). De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem berichtte een paar geleden over een demonstratie bij zo’n bufferzone, waarbij de kolonisten met stenen gooiden en een Palestijnse fotograaf gewond raakte.


B’Tselemschrijft:

SSA’s zijn bufferzones die rondom de nederzettingen liggen en die geen deel uitmaken van de nederzettingen zelf. In het geval van Karmei Tzur bestaat de SSA voornamelijk uit privégrond van Palestijnen uit Beit Ummar en Halhul.


Zoals altijd konden de kolonisten schelden en met stenen gooien zonder dat dat consequenties had, terwijl een Palestijn voor hetzelfde zou zijn opgepakt of zelfs doodgeschoten. De militairen namen de kolonisten zelfs in bescherming tegen de demonstranten, waaronder rechtmatige eigenaren van het land.


Karmei Tzur is ook nog eens de woonplaats van de vader van Amiram Ben-Uliel, de dader van de nachtelijke terreuraanslag op de familie Dawabsheh, waarbij een baby van 18 maanden direct levend werd verbrand en beide ouders later aan hun verwondingen bezweken. (Naar goed Israëlisch gebruik deden de soldaten na de aanslag nachtelijke invallen bij familieleden in plaats van zich te concentreren op de daders!)

 


Volgens Defence for Children International zaten er eind 2015 422 Palestijnse minderjarigen vast in Israëlische gevangenissen, onder zeer slechte omstandigheden.


Het is dus een levensgevaarlijke situatie voor een schoolmeisje. Een inwoner van Karmei Tzur zou een beveiliger hebben gewaarschuwd, waarna het meisje werd ingerekend. Maar Dima had geen keus, zij was op weg naar de boerderij van de familie. Iemand roept iets en je bent aan de beurt. Volgens de politie zou ze hebben toegegeven dat ze een mes had, maar de familie denkt dat ze gemarteld is en dat ze onder dwang een verklaring heeft afgelegd, iets wat bepaald geen uitzondering is wanneer Palestijnen worden opgepakt. Tijdens haar ondervraging was er geen familielid of advocaat aanwezig. Ze is nu de jongste gevangene in de gevangenis HaSharon (alleen die naam al!) en de meeste vrouwelijke gevangenen daar mogen geen bezoek ontvangen.


Afgelopen donderdag werd haar hechtenis verlengd, omdat “ze een mes had en de veiligheid van Israël in gevaar bracht“. De enige kernmacht in het Midden-Oosten. Een land dat zich sinds 1948 permanent agressief heeft opgesteld ten opzichte van de Palestijnen en de buurlanden. Een land dat een weerloos volk jarenlang te lijf gaat met bommen, raketten en witte fosfor, met schepen, tanks, drones en vliegtuigen. Dat land ziet een meisje van twaalf als een bedreiging.


Engelbert Luitsz   Alexandrina 15 februari 2016

MEMO, Twelve year-old girl held for threatening Israel’s security

 


Actuele NPK-berichten