NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

Haneen Zoabi door Telegraaf en Elsevier geframed en burgemeester als boeman neergezet

06/11/2015
Haneen Zoabi is gewapend met een scherpe tong, die zich uitspreekt voor democratische rechten voor iedereen. Ook in het Israelische Homeland. Het enige waar ze moeite mee heeft: Homeland voor wie, burgemeester?Israël noemt zich graag ‘de enige democratie in het Midden-Oosten’. Ter onderbouwing van deze uitspraak wordt graag geschermd met het argument dat in de Knesset, het Israëlische parlement, ook in Israël wonende Palestijnen vertegenwoordigd zijn. Mooi toch? Tot zover het enige goede nieuws.

Eén van die parlementsleden – dus een volksvertegenwoordiger van een met Nederland bevriende natie – is Haneen Zoabi. Zij bezoekt deze week Nederland, en houdt op 8 november een toespraak in Amsterdam. Maar de Telegraaf weet te melden dat zowel het Openbaar Ministerie als de politie bij die toespraak aanwezig zullen zijn. En haar in opdracht van PvdA-minister Eberhard van der Laan zullen arresteren “als ze een grens overgaat”.

Zoabi heeft het namelijk herhaaldelijk gewaagd haar collega’s in de Knesset erop te wijzen dat de manier waarop Israël Palestina bezet en onderdrukt, in strijd is met de internationale rechtsorde. Dat vindt Nederland zelf trouwens ook. En Nederland vindt ook al jaren dat het uit moet zijn met die bezetting en dat er twee staten moeten komen: Israël en Palestina. En Nederland belooft keer op keer alles te doen daaraan bij te dragen. In het Regeerakkoord. Maar niet in de praktijk.

Kijk eerst even naar een voorbeeld van hoe onbeschoft er met Zoabi wordt omgegaan in het parlement van ‘de enige democratie in het Midden-Oosten’. Een Nederlands parlement zou zulke praktijken nooit accepteren. In dit geval stelt ze pijnlijke vragen (voor zover ze de gelegenheid krijgt) over de aanval van Israël op het Turkse schip Mavi Marmara, waarbij negen Turkse vredesactivisten door Israëlische soldaten buiten de territoriale wateren werden doodgeschoten. (Voor wie het niet weet: Amerika heeft inmiddels de oud-premier van Israël, Ehud Barak, destijds minister van justitie, aangeklaagd voor de moord door Israël op een van de gedode opvarenden die zowel de Turkse als de Amerikaanse nationaliteit had. En het Internationaal Strafhof overweegt het onderzoek naar de Israëlische aanval op de Mavi Marmara  te heropenen. Dus zo vreemd waren de vragen van Zoabi destijds in de Knesset niet.)

Oud-premier Israël aangeklaagd voor aanval op Gazavloot

ICC rules prosecutor to reconsider ‘Mavi Marmara’ investigation

zie hier de video van de toespraak die Zoabi na de aanslag op de Mavi Marmara in de Knesset houdt

 

Maar nu terug naar Amsterdam. Haneen Zoabi komt hier op 8 en 9 november spreken en wordt er op voorhand van verdacht dat zij hier maar met één reden komt: om – in Nederland – door Israël bezette Palestijnen – in Palestina – op te roepen tot geweld tegen Israël. Met andere woorden: een land dat zich aantoonbaar al decennia schuldig maakt aan geweld tegen een militair bezette bevolking, mag in Nederland niet bekritiseerd worden, want daarmee roep je Palestijnen op tot geweld.

De Telegraaf kopt: “Omstreden spreker onder vergrootglas politie”. Maar het Israëlische parlementslid Zoabi is alleen voor Israël zelf omstreden. Niet voor haar achterban, die zij als Israëlisch parlementslid in ‘de enige democratie in het Midden-Oosten’ vertegenwoordigt. Ze wordt door de Telegraaf “omstreden” genoemd, omdat ze in het Israëlische parlement durft op te komen voor de rechten van Palestijnen en voor het internationaal recht en daar de noodzakelijke vragen over durft te stellen. En daar is (zie het filmpje hierboven) dus best veel moed voor nodig.

Ik heb Zoabi ooit een keer ontmoet. Ze deed me enorm denken aan Gerdi Verbeet. U weet wel, de PvdA-vrouw die een tijd de veelgeprezen voorzitter was van onze Tweede Kamer en die nu graag geziene tafeldame is bij De Wereld Draait Door.  Zoabi heeft dezelfde onverstoorbaarheid en ook de humor en het relativeringsvermogen als Gerdi, als het gaat om de principes waarvoor zij vastbesloten is te blijven staan.No matter what.


Nederland is zelf geen partij in het conflict tussen Israël en Palestina. In het Regeerakkoord pochen VVD en PvdA om het hardst over de enorm goede banden die Nederland met zowel Israël als Palestina onderhoudt en hoe enorm graag de Nederlandse regering daarom wil kunnen bijdragen aan het vredesproces (welk vredesproces, Nederlandse regering?).

Ook bij de discussie over de voorgenomen stedenband van Amsterdam met Tel Aviv en het Palestijnse Ramallah werd ongeveer om de zin ferm geroepen dat Amsterdam als Internationaal Verantwoordelijke Hoofdstad, die de internationale rechtsorde als leidend beschouwt voor haar internationale betrekkingen, het allerbeste voor heeft met zowel Israëlische burgers als Palestijnse burgers.

Als de Telegraaf Knesset-lid Zoabi “omstreden” noemt, dan spreekt de Telegraaf gewoon met Israëlische mond. Dat is dus niets nieuws. Maar als de Amsterdamse burgemeester Van der Laan van de PvdA het nodig vindt de toespraak van een Israëlisch parlementslid, als gast aanwezig in zijn eigen Amsterdam, ter plekke te laten controleren door zowel het OM als de politie, en het nodig vindt vooraf aan te kondigen dat Haneen Zoabi het zwijgen zal worden opgelegd als zij “een grens overgaat” (welke grens, Eberhard?) (had Palestina maar eigen grenzen), dan weet ik eens en voorgoed met wiens mond Van der Laan (dus ook als het gaat om de zogenaamde stedenband) spreekt. Met de stem van Israël. En met de stem van het geld. Dat ook.

En dus niet met de mond van de internationale rechtsorde, of de freedom of speech, en zelfs niet met de mond van de door zijn eigen PvdA-leden vastgestelde buitenlandnotitie inzake Israël en Palestina.

En zo is voor mij vandaag een burgemeester die ik echt hoog had zitten, en zo graag hoog wilde laten zitten, met een klap van zijn voetstuk gevallen. Het voelt als een nogal pijnlijk verlies van iemand die ik echt respecteerde en die ik als lid van de PvdA zo graag als bondgenoot had willen mogen zien als het gaat om het internationaal recht. Een burgemeester van mijn eigen partij. In wie ik wilde blijven kunnen geloven. Maar hij hielp dat vertrouwen – als ik de Telegraaf moet geloven – vandaag eigenhandig om zeep.

Wat Haneen Zoabi ons te zeggen heeft, daar kun je op z’n minst even naar gaan luisteren. Dat geldt ook voor een burgemeester. Ik zou zeggen: Eberhard, Haneen is ongewapend. Ze brengt alleen woorden mee naar Amsterdam. En ze is een democratisch gekozen lid van een met Nederland bevriend parlement. En bepaald niet dom. En buitengewoon dapper. Ga nou gewoon even naar haar luisteren. Dat kan in je eigen stad. Hier (link) en hier (link).


Clara Legene   Claars Notes  5 november 2015


In het blog van Maarten Jan Hijmans van 6 november 2015 lezen we uitgebreid de achtergrond en lastercampagne rond Zoabi.

Wat de Nederlandse pers en bovenstaand blog betreft willen we dit toevoegen aan de beschrijving van Zoabi zoals hierboven:


 " ..de Telegraaf en Elsevier. Die hebben er echt een zooitje van gemaakt. Van der Laan heeft niets gezegd wat zelfs maar in de buurt komt van wat ze schrijven. Hij heeft keurig een vraag beantwoord Paternotte (D66) over de ''alternatieve Kristallnachtherdenking'', waarbij hij en passant nog opmerkte dat de echte alternatieve herdenking de herdenking van het CJO is, omdat de herdenking van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting er veel eerder eerder was, nl in 1992 al. Verder zei hij niets anders dan dat er via de ambtenaar verantwoordlijk voor de veiligheid contact was geweest met alle betrokkenen van beide herdenkingen en tegendemonstranten om te zorgen dat alle herdenkingen een waardig verloop kunnen hebben. Een en ander is te beluisteren en zien via de video van de raadsvergadering van afgelopen woensdag. ( 4 november 2015)

 

 

 


Actuele NPK-berichten