NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

Brief aan burgemeester Van der Laan: ga geen overeenkomst aan met Tel Aviv !

05/11/2015
Amsterdam voor Palestina deed B&W het boek van Ben White cadeau. White toont helder aan waarom niemand gebaat is met samenwerking.
Aan de Burgemeester van Amsterdam

Eberhard van der Laan

Stadhuis - Amsterdam


Amsterdam, 5 oktober 2015  

                                    

Geachte heer Van der Laan,

Rondom uw bezoek aan de Palestijnse Bir Zeit Universiteit op de, sinds 1967 (!) door Israel bezette Westelijke Jordaanoever, tekende de journalist Monique van Hoogstraten het volgende uit uw mond op:  

‘Van der Laan tegen de [Palestijnse] studenten: “Uit al mijn gesprekken vandaag blijkt dat er ik kan het zo noemen apartheid is in jullie land?” Ja, zeggen de studenten gretig.’  (Het Parool van 9 september 2015)

De Britse publicist Ben White onderbouwt in zijn boek Israeli Apartheid – A Beginner’s Guide (Londen, 2014; tweede druk; 200 pp.) deze uitspraak van de studenten en trekt lijnen door naar de situatie in Israel zelf (een exemplaar van het boek is bijgevoegd).

Het voorwoord is geschreven door de Zuid-Afrikaanse topjurist, John Dugard, die de afgelopen jaren als hoogleraar Internationaal Recht verbonden is geweest aan de Universiteit Leiden.

Deze zei op 6 mei jl. in een interview met de Amerikaanse nieuws- en discussiezender Democracy Now!:

‘I am a South African who lived through apartheid. I have no hesitation in saying that Israel’s crimes are infinitely worse than those committed by the apartheid regime of South Africa.’  […] ‘And I, like virtually every South African who visits the occupied territory, have a terrible sense of déjà vu. We’ve seen it all before, except that it is infinitely worse.’

De verwevenheid tussen Tel Aviv – de hoofdstad van Israel – en de bezette Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) is groot, al was het maar omdat een aanzienlijk deel van daar gevestigde joodse kolonisten in Tel Aviv werkt.

Het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst met Tel Aviv is het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst met de Staat Israel. Deze heeft een dubieuze staat van dienst als het gaat om het onderdrukken en verdrijven van Palestijnen en de voortgaande kolonisatie van hun leefgebied (een structurele schending van de Vierde Conventie van Genève). Hoewel de politiek van Israel aan groeiende kritiek bloot is komen te staan, laat de internationale gemeenschap na om daartegen effectief op te treden. Dat heeft Israel de ruimte geboden om op de ingeslagen weg voort te gaan.

Onder deze omstandigheden met Tel Aviv een samenwerkings-overeenkomst afsluiten, zal door Israel gezien worden als een steun in de rug.

Daarmee geeft Amsterdam een fout signaal af en bewijst de Palestijnen – en verder doorgedacht ook de joodse Israeli’s – een slechte dienst.

Na het bloedige en verwoestende Israelische militaire offensief in Gaza in de zomer van 2014, zijn wij momenteel getuige van een ernstige escalatie van het geweld in en rond bezet Oost-Jeruzalem.

Wij roepen u en uw collegae in het stadsbestuur dringend op om af te zien van het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met Tel Aviv/ Israel. 


Met vriendelijke groet,

Amsterdam voor Palestina

 

www.amsterdamvoorpalestina.nl

amsterdamvoorpalestina@gmail.com

 

Amsterdam voor Palestina is een ad hoc coalitie van burgers en organisaties die op uiteenlopende wijze opkomen voor de rechten van de Palestijnen

[een variant van deze brief (plus boek) is gestuurd naar wethouder Kajsa Ollongren en naar diverse raadsleden]

Actuele NPK-berichten