NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

Palestijnen verdienen dezelfde rechten als joden - een opiniebijdrage in Trouw van Wim Lankamp

23/10/2015
Wim Lankamp reageerde 21 oktober op de Opiniepagina van Trouw op de eerdere bijdrage van Hanna Luden, voorzitter van het CIDI.

Wijsheid of rechtvaardigheid ?

 

"Het streven naar rechtvaardigheid moet vervangen worden door wijsheid" schrijft Hanna Luden van het CIDI (Trouw 16/10).

 

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat het één gebaseerd is op het ander.

 

Luden geeft zich over aan de gedachte dat al het onrecht dat het Palestijnse volk is aangedaan, in één klap van tafel geveegd kan worden om met een schone lei te beginnen.

 

Bestaat haar wijsheid uit de illusie dat het opgeven van enkele joodse nederzettingen volstaat om de Palestijnse vluchtelingen uit 1948 en 1967 hun huis en haard te doen vergeten, de Palestijnse bevolking van de Westelijke Jordaanoever te verzoenen met bijna een halve eeuw van bezetting en gewelddadige onderdrukking en landroof, en de bevolking van Gaza de ongekende verwoesting van huizen, scholen en ziekenhuizen lijdzaam te doen verdragen?

 

Bestaat die wijsheid uit het accepteren van een joodse staat waarin sprake is van institutionele discriminatie van Palestijnse burgers van de Staat Israël? Of zich neerleggen bij de onderdrukking en achterstelling die onverbrekelijk met de bezetting van Gaza en de Westelijke Jordaanoever verbonden zijn?

 

Het is maar goed dat het CIDI niet aan de onderhandelingstafel zit. Het is maar goed dat er helemaal níemand aan een onderhandelingstafel zit waar niets te onderhandelen valt en onderhandelingen enkel misbruikt worden om méér tijd te kopen. Méér tijd voor het almaar verder uitbreiden van de joodse nederzettingen, méér tijd om de status quo onomkeerbaar te maken.

 

De gebeurtenissen van de afgelopen dagen tonen aan dat de geweldsspiraal zich voortzet. Anders dan sommigen willen doen geloven, zijn religieuze twisten rond de Aqsa moskee (die op de voor joden heilige Tempelberg staat) hooguit aanleiding maar niet de oorzaak van het geweld. Het geweld tegen Palestijnen gaat al decennia lang door.

 

Er zijn – zij het helaas te weinig – joodse Israëli’s die dit inzien. Zoals deze week te lezen viel in een ander dagblad, waar de Israëlische schrijver Nir Baram stelde: "Er kan niets worden opgelost zolang joden en Palestijnen geen gelijke rechten hebben."

 

Er kan niets worden opgelost, zolang een apartheidsmuur boeren scheidt van hun land, families splijt, studenten weghoudt van universiteiten en scholen. Er kan niets worden opgelost, zolang Palestijnen vernederende behandelingen ondergaan bij checkpoints, op straat en zelfs in hun eigen huizen, kinderen gevangen gezet, geslagen en gemarteld worden, de families van activisten die naar geweld hebben gegrepen, worden gestraft door hun woningen met de grond gelijk te maken, er in Gaza zoveel huizen in puin liggen en de begraafplaatsen overvol zijn en zolang bedoeïendorpen in de Naqab (Negev) weggebulldozerd worden en de bewoners van de ene naar de andere plaats verjaagd worden, als vormden zij een plaag.

 

Wijsheid is méér dan het doen van enkele concessies. Wijsheid vraagt om een diepgaande mentaliteitsverandering van de joodse bevolking van Israël. Een wijsheid die geworteld is in het respecteren en accepteren van de ander als gelijke en gelijkberechtigde vormt de basisvoorwaarde voor het tot stand brengen van een rechtvaardige en daarmee duurzame regeling tussen joodse Israëli’s en Palestijnen.

 

Ook van de Palestijnen wordt wijsheid gevraagd. Gevoelens van frustratie en uitzichtloosheid hebben na decennia van onderdrukking en achterstelling de overhand gekregen. De jongeren die de afgelopen weken de straat op zijn gegaan, worden in dit verband wel aangeduid als de verloren generatie. Verzoening is slechts mogelijk door ook aan hen een perspectief te bieden. Repressie staat daar haaks op.

 

Wijze politiek vraagt om wijze politici. Helaas hebben die het aan beide zijden momenteel niet voor het zeggen.

 

Wim Lankamp

 

voorzitter Nederlands Palestina Komitee


in Trouw van 21 oktober 2015 (p. 21 - Opinie)Actuele NPK-berichten