NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

20 oktober Nederland 2, 23.00 uur - televisie - IKON NPO2 Doc: Weggegooid geld

20/10/2015
Bevordert EU-hulp impasse Midden-Oosten?
Zie hier de video van de uitzending Weggegooid Geld Meer dan 25 miljard dollar aan ontwikkelingshulp is de afgelopen 22 jaar, sinds de Oslo-akkoorden, naar de Palestijnse gebieden gegaan.

Het doel van deze hulp, die voor een aanzienlijk deel van de Europese Unie komt, is de opbouw van een onafhankelijke, democratische staat Palestina, naast Israël. Dit doel lijkt verder weg dan ooit. 


Dinsdag 20 oktober 2015           NPO 2 (IKON)

 

Meer dan 25 miljard dollar aan ontwikkelingshulp is de afgelopen 22 jaar, sinds de Oslo-akkoorden, naar de Palestijnse gebieden gegaan. Het doel van deze hulp, die voor een aanzienlijk deel van de Europese Unie komt, is de opbouw van een onafhankelijke, democratische staat Palestina, naast Israël. Dit doel lijkt verder weg dan ooit. De humanitaire situatie in de bezette gebieden is rampzalig en de afhankelijkheid van de buitenlandse steun neemt alleen maar toe. De EU blijft enorme bedragen sturen, maar zolang er op politiek vlak niets verandert, is dat weggegooid geld, zeggen de critici. Sterker nog, ze zien de hulp als een belangrijke oorzaak voor de impasse waarin het vredesproces verkeert.

 

De Gazastrook is het dichtst bevolkte gebied op aarde. Sinds 2006 heeft het gebied drie oorlogen meegemaakt. Na het militiaire conflict in de zomer van 2014 zeg de de internationale gemeenschap ruim 5,4 miljard dollar aan hulpgelden toe. Acht maanden later blijkt, dat slechts een fractie van het geld daadwerkelijk aan de wederopbouw is besteed. Van de meer dan 18.000 platgebombardeerde huizen staat er nog niet één weer overeind, de infrastructuur is verwoest, er is een nijpend tekort aan drinkwater, de werkloosheid is torenhoog en meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Ondanks de financiële steun - er is nauwelijks een doel te vinden dat méér ontwikkelingshulp krijgt - zijn de Palestijnse gebieden er nu slechter aan toe dan vóór de Oslo-akkoorden en is de droom van een onafhankelijke Palestijnse staat volledig aan duigen.

 

Filmmaakster Sabrina Dittus stelt in haar documentaire de dubieuze rol van de EU in het Midden-Oosten-conflict aan de kaak. De EU is een ‘payer, no player’, is de belangrijkste kritiek: ze stuurt geld, maar wil haar vingers niet branden aan de politieke situatie met Israël die de bezette gebieden nu al vele jaren in een wurggreep houdt. ‘Stop met dit huichelachtige gedrag’, waarschuwt voormalig EU-afgezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Miguel Ángel Moratinos. ‘Als we op deze manier doorgaan, is vrede voor dit gebied binnenkort definitief een gemiste kans.’

 

Script en regie: Sabrina Dittus, camera: Vita Spiess, montage: Christopher Kapps, productie; Kerstin Krieg, uitvoerend producent: Gerd Haag, eindredactie IKON: Margje de Koning.

 

Milliarden für den Stillstand - Die Rolle der EU im Nah-Ost-Konflikt (58’/2015) is een productie van Tag und Traum en Pepperlint in coproductie met IKON, ZDF/Arte NRKen Aljazeera Documentary Channel. 

 


Actuele NPK-berichten