PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN
Amsterdam voor Palestina persbericht: Het imago van Tel Aviv versus de realiteit van Tel Aviv
De commissie Algemene Zaken van de Amsterdamse gemeenteraad komt donderdag 15 oktober samen om het voorstel van de burgemeester tot samenwerking met Tel Aviv-Jaffa te bespreken.
“Zelfs zonder de vele mensenrechtenschendingen van Israël zijn de geschiedenis en het heden van Tel Aviv-Jaffa al genoeg reden om geen samenwerking met de stad aan te willen gaan”, zegt Sami Abou Shehade, voormalig raadslid van Tel Aviv-Jaffa.
Abou Shehade was van 2010-2013 het enige Palestijnse raadslid, en momenteel is de Palestijnse stem in zijn geheel niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Dit was ook het geval van 1950 tot 1993.
Tel Aviv krijgt regelmatig het stempel multicultureel te zijn, maar er is sprake van segregatie van Palestijnse en joodse inwoners. De Israëlische Palestijnen zijn geconcentreerd in Jaffa, sociaal en economisch het zwakste gebied in Tel Aviv-Jaffa; 95 procent van de joodse Israëliërs woont in Tel Aviv. Jaffa was voor 1948 de meest welvarende stad van Palestina. De sinaasappelen uit Jaffa zijn voor velen bekend, zelfs de Paus bestelde indertijd speciaal jaarlijks Jaffa sinaasappelen.
Recent hebben joodse kolonisten zich gevestigd in een ‘nederzetting’ in de wijk Ajami in Jaffa. Officieel wordt het een gesloten project genoemd voor de joodse nationalistische religieuze gemeenschap.
Aan Palestijnse kinderen mag op school niet geleerd worden dat zij Palestijn zijn, zij zijn Arabische Israëliërs, aldus het beleid. De Balad-partij waar Abou Shehade lid van is, wordt gezien als radicaal omdat zij “gelijke rechten voor alle burgers” verkondigt.
De protesten op dit moment in Israël en de bezette Palestijnse gebieden beperken zich niet tot de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) en Gaza. Ook in Jaffa is door joodse burgers geprobeerd de Hassan Bek moskee in brand te steken. Palestijnse moslimvrouwen zijn bang om hun huizen te verlaten en naar hun werk te gaan omdat zij door het dragen van een hoofddoek makkelijk te identificeren zijn als moslim en er veel agressie jegens Palestijnen wordt geuit, aldus Abou Shehade.
Veel van de Palestijnen die in 1948 werden verdreven, zijn gevlucht naar de Gazastrook, die al jaren lijdt onder een blokkade en Israelisch geweld. In de zomer van 2014 hebben meer dan 2.200 mensen de dood gevonden tijdens de 51 dagen durende aanval op het gebied dat zo groot is als twee keer het eiland Texel. Veel inwoners van Gaza zijn familieleden van de Palestijnen in Jaffa.
De plannen voor de aanvallen werden in Tel Aviv, in het Ministerie van Defensie gemaakt. Amsterdam zou geen relatie moeten willen met een partner die constant betrokken is bij escalerend geweld, volgens Abou Shehade.
Er zijn vele redenen waarom Amsterdam geen verbintenis aan moet gaan met een stad waar institutionele discriminatie aan de orde van de dag is. De institutionele discriminatie van minderheden in Tel Aviv-Jaffa verschilt niet van die in de rest van Israël.
Amsterdam voor Palestina, een coalitie van meer dan dertig organisaties en talrijke individuen die op verschillende manieren opkomen voor de rechten van de Palestijnen, vindt daarom dat de gemeente Amsterdam geen samenwerking aan kan gaan met Tel Aviv.
Zie ook: https://electronicintifada.net/content/jaffa-eminence-ethnic-cleansing/8088
Actuele NPK-berichten