NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

Kajsa Ollongren (wethouder Amsterdam) vertelt sprookjes door Clara Legene

20/09/2015
Amsterdams wethouder (D66) Kajsa Ollongren gelooft in Israels start-up's belofte en zijn grote bewogenheid met vluchtelingen.

Bij WNL zit vanochtend Kajsa Ollongren (D66), wethouder economische zaken te Amsterdam, op de bank te babbelen over de fijne reis die ze net naar Israël heeft gemaakt. Om daar de meest fantastische start-ups te bekijken. Zodat ze ervan kon leren en Amsterdam opstoten in de vaart der volkeren.

Dat ze er was voor een stedenband van Amsterdam met Tel-Aviv, vertelt ze er niet bij. En dat die start-up-story als legitimatie voor een stedenband met Tel Aviv al is onderuitgehaald, vertelt ze ook niet. In een in juni verschenen onderzoek naar technische innovatie en ondernemerschap in 90 steden wereldwijd, staat Amsterdam op een mooie vijfde plaats. En als Tel Aviv al in het onderzoek wordt genoemd, bungelt die stad meestal ergens onderaan in de statistieken.

 

CITY INITIATIVES for TECHNOLOGY, INNOVATION and ENTREPRENEURSHIP

 

Het gesprek op de bank gaat eerst nog even over vluchtelingen. Uit Syrië. Niet te lang, natuurlijk, want dat onderwerp komt ongetwijfeld de komende weken nog vaker aan bod. Zet Israël nu de grenzen eigenlijk ook open, vraagt presentator Nieman aan Ollongren.

Nou, zegt Kajsa, in Israël hebben ze vanaf 1989 voor echt miljoenen Russische vluchtelingen de deuren wijd opengezet. Ze hebben er bijvoorbeeld fantastische taalprogramma’s ontwikkeld voor integratie.

Dit is zo’n apert valse voorstelling van zaken dat ik even naar adem moest happen. Je moet maar durven. Israël heeft tot op de dag van vandaag publiekelijk geen enkele behoefte aan het opnemen van vluchtelingen uit de regio. Het staatje hierboven dateert van 2014, en het is er sindsdien niet beter op geworden. Maar dat mogen de kijkers van WNL natuurlijk niet weten. Die krijgen alleen te horen hoe fantastisch Israël eind vorige eeuw Russische ‘vluchtelingen’ opving.

Here’s Which Countries Are Helping Syria’s Refugee Crisis — And Which Ones Are Refusing


Maar die Russische immigranten over wie Ollongren het heeft – die overigens niet alleen uit de voormalige Sovjet Unie kwamen (en komen), maar ook uit bijvoorbeeld Wit-Rusland, Oekraïne of Georgië, maar in Israël allemaal ‘Russen’ worden genoemd – zijn helemaal niet zo goed geïntegreerd als de kijkers van WNL nu wordt voorgespiegeld. Om te beginnen was het nadrukkelijk de bedoeling dat er alleen joodse ‘Russen’ kwamen. Een derde van hen is echter niet-joods en dat maakt hun positie niet florissanter. En verder werden en worden ze niet bepaald hartelijk welkom geheten.

Als Kajsa Ollongren de moeite had genomen tijdens haar werkbezoek aan Tel Aviv even met Russische immigranten te gaan praten, maar dat heeft ze niet gedaan, had ze geweten dat de meesten onder slechte omstandigheden in de achterbuurten van Tel Aviv wonen. In Jaffa, ten zuiden van de stad, waar ook de Palestijnen die nog over zijn van de oorspronkelijke en door Israël verdreven bevolking van Tel Aviv, zijn weggestopt. En dan had ze geweten dat steeds meer ‘Russische’ jongeren hun heil elders gaan zoeken en Israël de rug toekeren. Het gegeven dat Poetin zich nu ook militair mengt in het Syrische conflict maakt de situatie er noch voor de Russische Israëli, noch voor Syrische vluchtelingen beter op.

Maar Ollongren gelooft liever het fake succes-sprookje dat het Cidi Nederlandse kinderen vertelt.

Cidi over Russische immigratie
Volkskrant: Beloofde land is voor veel Russen teleurstelling


Met de tweede groep immigranten, de Mizrachim, joden die zijn gevlucht uit Arabische landen, gaat het al niet veel beter. Zelfs Elsevier wijdde begin dit jaar, voor de Israëlische verkiezingen, een artikel aan hun ernstige sociale achterstandspositie en de structurele discriminatie die hen ten deel valt.

Elsevier: Hoe immigranten Israël steeds rechtser maken

 

En dan zijn er nog de vele, vaak illegale vluchtelingen uit de Afrikaanse landen. Enfin, lees zelf maar de rapporten die David Sheen in 2012 voor de CERD-commissie van de VN schreef over het openlijke racisme dat hun leven in Israël verziekt. Of bekijk de video die hij samenstelde. Te walgelijk voor woorden.

Weet Kajsa Ollongren eigenlijk al dat in Tel Aviv sinds 2013 de kinderdagverblijven onder een segregatie-bepaling vallen? Dus joodse kindertjes bij joodse kindertjes en zwarte kindertjes bij zwarte kindertjes? En dat het sindsdien erg gemakkelijk is geworden voor Israëlische racisten om de zwarte kinderdagverblijven aan te vallen en er al twee keer molotovcocktails bij zwarte kinderdagverblijven naar binnen zijn gegooid? Hoe kan Amsterdam met zo’n stad een stedenband aangaan? En hoe verdraagt zich dat met het uitgangspunt voor het Amsterdamse buitenlandbeleid: Amsterdam Internationaal Verantwoordelijke Hoofdstad (link)?


“Gezien het profiel van Amsterdam en onze rol als internationaal verantwoordelijke hoofdstad adviseert ons College om “mensenrechten” een integraal onderdeel te laten zijn van het internationale beleid van de stad.”

Sheen:

After receiving the report in text and video form, the UN committee urged the Israeli government to prevent racist attacks against Africans in Israel. The Israeli government ignored the UN’s call, and the following month, Israelis firebombed a kindergarten for African children in Tel Aviv, igniting a wave of violence against non-Jewish African people in Israel that is still ongoing.

Israel’s Most Liberal City Introduces Racially Segregated Kindergartens
Community shaken after night of arson attacks on African refugees
Sheen: Anti-African Racism in Israel
Israel’s New Racism: The Persecution of African Migrants in the Holy Land
Israel has granted refugee status to 0.07% of African asylum seekers
Trouw: Israël sluit poorten voor Afrikaanse migranten

 

Dit voorjaar is Israël begonnen met het uitbreiden van de hekken die vluchtelingen uit de regio buiten moeten houden.

NRC: Israël begint bouw van hek tegen migranten uit regio
Volkskrant: Migranten in Israël mogen kiezen: ticket naar huis of gevangenis


De laatste weken komen steeds vaker onwaarschijnlijk klinkende verhalen binnen. Over Syrische vluchtelingen die vanuit Egypte (door de smokkeltunnels) naar Gaza vluchten. Hun omstandigheden daar zijn niet best. UNWRA, de vluchtelingenorganisatie van de VN die Palestijnse vluchtelingen in leven houdt, kan hen geen hulp geven omdat ze geen Palestijns paspoort hebben. In de deplorabele staat waarin Gaza economisch verkeert, is hun kans op werk en scholing zo goed als nihil. En toch vluchten ze naar Gaza.

En nu we het toch over Gaza hebben: realiseert Kajsa Ollongren zich eigenlijk dat er een groep van bijna twee miljoen vluchtelingen bestaat die door Israël worden bezet en geblokkeerd en die – als ze weer eens door het Israëlische leger worden gebombardeerd – als enigen in de regio niet eens KUNNEN vluchten? En dat dat op het punt staat opnieuw te gebeuren?

Syrian refugees flee to Palestinian Gaza: ‘World’s largest open air prison’ unlikely sanctuary for Syria’s dispossessed
Syrian refugees in Gaza face limited job opportunities
The Guardian: Gaza could soon become uninhabitable, UN report predicts

 

 Clara Legene in Claars Notes, 20 september 2015

 Actuele NPK-berichten