NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

Samenwerking Amsterdam-Tel Aviv is niet te verkopen - door Robert Soeterik

15/09/2015
Burgemeester Van der Laan doorkruist de – nationale en internationale – inspanningen om een eind te maken aan de onderdrukking en verdrijving van Palestijnen.


 

Checkpoint Atara bij Ramallah (april 2015)


Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam sprak op 8 september in Ramallah met zijn ambtsgenoot Musa Hadid. De dagen daarvoor heeft hij met de autoriteiten in Tel Aviv overlegd. Dit alles om de mogelijkheden voor samen-werking tussen Amsterdam en Tel Aviv, respectievelijk Ramallah, nader te onderzoeken.


Die missie heeft een historie. De gezochte 'samenwerking' begon als plan voor een stedenband met Tel Aviv, waarbij later de Palestijnse stad Ramallah is betrokken, resulterend in de Amsterdamse wens om een driehoeksovereenkomst tot stand te brengen.


Ramallah ligt op de Westelijke Jordaanoever die in 1967 door Israel werd bezet en sindsdien wordt gekoloniseerd. Ruim een half miljoen joodse kolonisten – ofwel 10 procent van het joodse bevolkingsdeel van Israel – heeft zich inmiddels daar, inclusief geannexeerd Oost-Jeruzalem, gevestigd.


De stad ligt in het zogeheten A-Gebied, waar sinds 1993 ('Oslo') het civiele en politionele bestuur formeel in handen ligt van het Palestijns Nationaal Gezag (PNA). Feitelijk leeft Ramallah sindsdien onverminderd onder Israëlische bezetting. Alle kenmerken daarvan zijn aanwezig.


Arrestaties en liquidaties


Aan de gemeentegrens van Ramallah controleert het Israëlische leger alle in- en uitgaande personenverkeer. Op de doorgangsweg van Ramallah naar Oost-Jeruzalem ligt het Qalandia-checkpoint, dat functioneert als een grensovergang. Een ruim 700 kilometer lange Muur (deels hek) scheidt Ramallah en de rest van de Westelijke Jordaanoever af van het Palestijnse leefgebied dat sinds 1948 binnen de grenzen van de Staat Israel is komen te liggen. Zo nu en dan vallen Israëlische soldaten Ramallah binnen om Palestijnen te arresteren of liquideren.


Intern verslag


Is Amsterdam daarvan op de hoogte? Jazeker. In een intern verslag van een oriënterend bezoek van het Hoofd van het Bureau Internationale Betrekkingen van de Gemeente Amsterdam aan Ramallah, april van dit jaar, staat een reeks verwijzingen naar de bezetting, waarbij het woord zélf overigens omzeild wordt: 'de toegangswegen naar en van Ramallah zijn afgesloten en worden gecontroleerd door de Israeli'; 'verschillende verbindingswegen tussen Ramallah en andere steden en dorpen zijn door de checkpoints van elkaar afgesloten en er is ook geen fiber-verbinding mogelijk'; '3G-communicatie [is] niet mogelijk'; 'Ramallah [heeft] geen Google Maps omdat het bedrijf die niet mag maken, vanwege de noodzaak voor toestemming van de Israëlische regering'; enzovoort.


Driehoeksrelatie


In Amsterdam weet men inmiddels ook dat Ramallah niets voelt voor de door Amsterdam bedachte driehoeksrelatie. In een verklaring van de gemeenteraad van 1 juli jl., geplaatst op de Arabischtalige website van de gemeente, stellen de raadsleden dat 'De Gemeente Ramallah geen deel zal uitmaken van welke tripartite overeenkomst dan ook, waarbij een stad van de bezettende staat als derde partner betrokken is.' Logisch.


Bilaterale overeenkomsten


Zet dit een streep door de ambities van Amsterdam? Niet per se. Als een driehoeksrelatie er niet inzit, dan kunnen er altijd nog bilaterale overeenkomsten afgesloten worden. De partners van Amsterdam willen wel. Israel heeft internationaal te maken met snel groeiende kritiek op zijn politiek jegens de Palestijnen, en met acties om het land tot de rechtsorde te dwingen. Een handreiking uit Amsterdam is zeer welkom.


Ramallah hoopt door internationale samenwerking zijn positie ten opzichte van de Israëlische bezetter te versterken. Paradoxaal genoeg strookt dit met de politiek van Israel, die is gericht op de ontwikkeling van Ramallah tot feitelijke Palestijnse 'hoofdstad' – waarmee geannexeerd Oost-Jeruzalem die toekomst wordt ontnomen.


Onrechtvaardig en onhoudbaar


Van der Laan en de meerderheid in de gemeenteraad die hem vooralsnog steunt, zouden moeten inzien dat de Amsterdamse ambitie allerwegen bijdraagt aan normalisering van een even onrechtvaardige als onhoudbare situatie. Het is niet te verkopen om samenwerking te zoeken met enerzijds de hoofdstad van een bezettende mogendheid en anderzijds met de 'hoofdstad' van de entiteit die daar al bijna een halve eeuw het slachtoffer van is.


Bovendien doorkruist Van der Laan de – nationale en internationale – inspanningen om via politieke en economische druk een eind maken aan de onderdrukking en verdrijving van Palestijnen. In het geval van Apartheid Zuid-Afrika heeft die aanpak gewerkt.


Wat nu nodig is, is dat burgemeester Van der Laan en de zijnen handelen in de geest van het devies van de stad: Heldhaftig (door politieke visie te tonen), Vastberaden (door de Israel-lobby te trotseren), Barmhartig (ten opzichte van de slachtoffers van de politiek van Israel).

 

 

Robert Soeterik - Joop.nl - 15 september 2015Actuele NPK-berichten