NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

Etnische zuivering in Oost-Jeruzalem door Engelbert Luitz

28/08/2015
Geleidelijk aan worden Palestijnen uit hun wijk Silwan in Oost-Jeruzalem verdreven.

Het onrecht in Palestina heeft vertakkingen over heel de wereld. Van Ferguson tot Athene, via Mexico, is het duidelijk dat vele regeringen de instrumenten overnemen die Israël gebruikt om de Palestijnen te verdringen en te onderdrukken.


Frank Barat

 


In de nacht van woensdag op donderdag zijn tientallen (de Israëlische krant Haaretz heeft het over minstens 20, Ma’an News zegt meer dan 60) joodse kolonisten de wijk Silwan in Oost-Jeruzalem binnengetrokken. Ze hebben een huizenblok met 12 appartement ingenomen, nadat ze eerder deze week de sloten al hadden vervangen. Dat gebeurt vaker en is voor de Palestijnen een duidelijk teken dat er binnen korte tijd kolonisten zullen arriveren.


Tot gisteren woonden er ongeveer 15 joodse families in deze buurt, een van de kernen in Silwan, waarmee na deze invasie het aantal meer dan is verdubbeld. In Silwan, afhankelijk van waar de grenzen precies getrokken worden, wonen ongeveer 500 joden en zo’n 40.000 Palestijnen. Aangezien de kolonisten de steun van de overheid krijgen, is de angst gerechtvaardigd dat het op den duur dezelfde kant op gaat als in Hebron, een absolute hel voor de Palestijnse meerderheid.


De organisatie Ateret Cohanim zit achter deze praktijken. Zij claimen recht te hebben op allerlei onroerend goed en hebben in deze wijk een jesjiva of Talmoedschool, niet bepaald een instelling waar verdraagzaamheid en respect voor andere volken wordt bijgebracht. In de wijk Silwan heeft Ateret Cohanim ook het  appartementen-complex Beit Yonathan dat vernoemd is naar de joodse spion Jonathan Pollard, een van de weinige “pro-Israëlfanaten” die het zo bont maakte dat hij zelfs in de Verenigde Staten veroordeeld werd tot een zeer lange gevangenisstraf. Pollard was een Amerikaan ten tijde van zijn aanhouding, maar kreeg tijdens zijn gevangenschap het Israëlisch staatsburgerschap, iets wat ongebruikelijk is aangezien emigratie naar Israël daarvoor een voorwaarde is. Dat geeft wel een indruk van de organisatie waarmee we hier te maken hebben.


 

Tweet van journaliste Rena Netjes (vorig jaar in Egypte bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf). Gaat het die kant ook op in Oost-Jeruzalem?


Gisteren kregen de bezetters ook nog steun van de politie toen ze de nog aanwezige Palestijnen probeerden te intimideren. Maar zoals de video laat zien kregen ze ook ‘s nachts al steun van de politie. De agent die rustig een sigaretje rookt laat zien dat zij nergens bang voor waren. En het is de Israëlische belastingbetaler die meewerkt aan deze schandalige praktijken, zoals Ma’an News schrijft:

De gemeente Jeruzalem en de regering zorgen voor private veiligheidsagenten die met publiek geld worden betaald en sturen veiligheidstroepen om te ondersteunen bij de overname van eigendommen en de daarop volgende bewoning.


Dit is opnieuw geen spontane actie, zoals niet alleen blijkt uit de aanwezigheid van de politie midden in de nacht, maar eerder bleek uit uitgelekte e-mails dat Ateret Cohanim een duidelijk plan voor de toekomst heeft ontwikkeld. Juist in het economische hart van de Palestijnse gemeenschap proberen ze steeds meer voet aan de grond te krijgen. Zo willen ze een gebied van ruim 5000 vierkante meter in het centrum van Batn al-Hawa in bezit krijgen. Eerder hadden ze al in het geheim een gebouw opgekocht.


In een van de e-mails schreef de uitvoerend directeur van de beweging dat de koop “de eerste aankoop in z’n soort was in dit gebied, het hart van het commerciële Arabische deel van Jeruzalem“, en hij zei dat het werk van de groep “onopgemerkt, onder de radar” plaatsvond.


Op alle plekken, in Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zien we hetzelfde patroon, ook al verschilt de methode per gebied: de etnische zuivering van het Palestijnse volk gaat dag in dag uit door. Iedereen die kan lezen kent ondertussen de plannen van de zionisten wel, maar toch blijft men zich beperken tot het aankaarten van specifieke gevallen zoals ook nu weer. Er is wel degelijk een achterliggend plan, maar, zoals de historicus Ilan Pappe schrijft, niemand, zo lijkt het, durft de ideologie aan te vallen die achter al deze vormen van agressie schuilgaat.de wijk Silwan


En zo blijven we deze invasies afkeuren, zo blijven we de kinderen van de Gazastrook oplappen tot het volgende bloedbad, zo blijven we ons kwaad maken over de strop die op de Westelijke Jordaanoever steeds strakker wordt aangetrokken, zonder dat we eens in niet mis te verstane bewoordingen het zionisme zelf aan de kaak stellen. Wat als er straks overal lege straten zijn, met slechts af en toe een wandelende jood. Vragen we ons dan niet af waar al die andere mensen zijn gebleven.


Kolonisten dringen het huis van de familie Sarhan binnen. zie video


Engelbert Luitsz 28 augustus 2015


Haaretz: At least 20 Jews move into East Jerusalem’s Silwan


Ma’an News: Watch: Settlers takeover property for new settlement in Silwan


Ma’an News: Jewish settlers take over new building in Silwan


Noam Chomsky & Ilan Pappe: On Palestine (Penguin Books)


Abupessoptimist bericht er ook over.


 


Actuele NPK-berichten