PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN
Zeg maar nee, dan krijg je er twee door Clara Legene
Vandaag berichten de media dat minister Bert Koenders Palestina een tweede containerscanner van miljoenen euro’s cadeau doet. Waarom heeft Palestina die scanners nodig? Omdat Israël wil voorkomen dat wapens en andere gevaarlijke dingen geïmporteerd worden in of geëxporteerd worden uit Gaza. De scanners worden dan ook niet bediend door de Palestijnen die ze cadeau kregen van Nederland, maar door Israël. Met andere woorden: je geeft een bezet volk een cadeau en de sleutel ervan geef je aan de bezetter.
Zijn de grenzen tussen Gaza en Israël dan niet gewoon open? Nee. Gaza is een openluchtgevangenis – wat verboden is onder internationaal recht. Die sinds 2007 ook nog eens te maken heeft met een blokkade – wat verboden is onder internationaal recht.
Maar daar trekt Israël zich geen flikker van aan. Ondanks vele beloften de blokkade op te heffen, is die er nog steeds. Geen mens of aardbei komt Gaza uit zonder permit van Israël. Met als gevolg dat met Nederlandse financiele steun gekweekte Gazaanse anjers en aardbeien regelmatig aan de Gazaanse schapen worden gevoerd. En dat er regelmatig berichten (op internet, niet in onze media) verschijnen over Palestijnse burgers die overlijden. Omdat ze wel toestemming hebben behandeld te worden in Israëlische ziekenhuizen, maar geen toestemming krijgen Gaza te verlaten (link).
In plaats van aan te dringen op het opheffen van de blokkade, bezorgde Nederland Israël in 2012 dus een scanner. Zodat ‘onze’ aardbeien en anjers via de grensovergang Kerem Shalom Gaza kunnen verlaten. Waarmee Nederland dus au fond de legitimiteit van de blokkade bevestigt.
Woedend was’ie, Mark Rutte. Begin december 2013 was hij met Frans Timmermans in Israël om samen met de Israëli (of de Palestijnen ook waren uitgenodigd vermeldt de geschiedenis niet) de eerste Nederlandse containerscanner (eindelijk) feestelijk in gebruik te nemen. Het ding stond er al een jaar, maar Israël gebruikte hem niet. Maar toen Rutte hoorde dat Israël niet van plan was de scanner te gebruiken om de export uit Gaza te bevorderen, besloten de Nederlanders het feestje af te blazen. En dat werd een relletje (link). Rutte riep daarna haastig dat hij er alle vertrouwen in had dat Israël met de scanner het doorlaten van goederen uit Gaza zou bevorderen, maar geen mens geloofde hem.
Op de website van het ministerie wordt vaag gedaan over hoe het nu is gesteld met de export uit Gaza (lees: Palestijns/Nederlandse aardbeien en anjers). Eerst gaat het vooral over de import van goederen in Gaza. Dan gaat het over “goods being traded between Gaza and Europe” (link).
He [Timmermans] also noted that Israel’s security concerns had to be taken seriously. The Dutch-financed container scanner at Kerem Shalom will therefore play an important role in checks on imports of building materials. ‘The machine is already allowing humanitarian goods to be imported securely and from now on it will also process building materials for reconstruction,’ said Mr Timmermans. The scanner has been in use since late last year for checks on goods being traded between Gaza and Europe. Following Israel’s recent decision to allow the resumption of exports from Gaza to the West Bank, the scanner can also be used for these goods – at present chiefly agricultural and fisheries products. ‘This is an important step in the opening up of Gaza’s borders to all trade,’ said Mr Timmermans.
Maar het is verouderde informatie op de website van ons ministerie. Timmermans zit inmiddels hoog en droog in Europa, de Gazastrook heeft een jaar geleden te maken gekregen met de zoveelste verwoesting van de infrastructuur (leven onze anjerboeren en aardbeienboeren eigenlijk nog, en hoe veilig zijn die anjers en aardbeien na de tonnen bommen en chemicaliën die Israël over Gaza heeft uitgestort?) (link) en hoewel de export een beetje toeneemt, is het nog steeds een fractie van wat werd geëxporteerd voordat in 2007 de blokkade werd ingesteld. En de wederopbouw van Gaza gaat in het tempo waarmee nu bouwmaterialen mogen worden ingevoerd, volgens de VN minstens 20 jaar duren. Een groot schandaal (link) (link). Gisha, een Israëlische NGO die zich inzet voor de bewegingsvrijheid van Gazanen, heeft de cijfers en achtergronden (link).
Vandaag melden de media dus dat een tweede containerscanner aan Palestina wordt geschonken. De sleutel gaat opnieuw naar Israël. NRC-correspondent Derk Walters (link):
Nou ja, als ons kabinet er niets aan doet, dan doen wij burgers het wel. Gisteren moest ik aardappels hebben, voor andijviestamppot. Op het zakje kruimige aardappelen van Albert Heijn las ik dat ze uit Israël kwamen (barcode 729). “Oh nee, die moet ik niet”, zei ik hardop en legde de aardappels terug. Een mevrouw die naast me stond en ook zo’n zakje wilde pakken, vroeg nieuwsgierig waarom ik die aardappels niet bliefde. Dus legde ik het haar uit. “Oh nee, dan hoef ik ze ook niet”, zei ze geschrokken. En toen namen we allebei kruimige aardappels uit Malta. Later bij de kassa hoorde ik haar bezwaar maken tegen Israëlische aardappels in de winkel. Dus dat heb ik toen ook maar gedaan. Hier nog een klacht op internet: Steeds meer Israëlische producten bij Albert Heijn (link).
Waarom laat Albert Heijn bij de productinformatie op internet trouwens het land van herkomst weg (link)?
Claars Notes 15 juli 2015
Eerdere berichten:
Opnieuw geen anjers voor Nederland
Bergen boter op het hoofd
Debilitating Gaza’s economy is the key to debilitating Palestine’s
Actuele NPK-berichten