NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

10 JAAR BDS – EEN ONVERWACHT SUCCES

10/07/2015
Wat is BDS? Waarom is BDS belangrijk?

                                                  

                                               

        

 

BDS staat voor boycot, desinvesteren & sancties. De BDS-campagne is een georganiseerd antwoord op de politiek van systematische verdrijving, onderdrukking en achterstelling van de Palestijnen door de Staat Israel. Maar het is tevens een reactie op het niet-optreden door regeringen en politici in de wereld tegen Israelische schendingen van het internationaal recht en de rechten van de Palestijnen.

 

Deze maand is het 10 jaar geleden dat 171 Palestijnse organisaties de wereldwijde civil society tot een BDS-campagne opriepen. Inmiddels is de BDS-beweging uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van organisaties en activisten. Zij heeft critici van de politiek van Israel en sympathisanten van de Palestijnen een handelingsperspectief geboden: protest omzetten in actie.

 

De actiepunten van de BDS-beweging zijn terug te voeren op drie eisen die aan Israel worden gesteld: een eind aan de bezetting en kolonisatie sinds 1967 van Palestijns grondgebied (Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, en de Strook van Gaza); gelijkheid en gelijkberechtiging van de Palestijnen in Israel; en implementatie van het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen van 1948 en later.  

 

Inmiddels is de BDS-beweging er met haar campagne in geslaagd om druk op te bouwen, zodanig dat Israel en zijn pleitbezorgers verwoed zoeken naar middelen om de opmars van de BDS-beweging te stuiten. Maar van de verdachtmakingen en tegenmaatregelen lijkt eerder een averechts effect uit te gaan.

 

Er is nog veel werk te verrichten om van BDS een doorslaggevend succes te maken en daarbij toe te werken naar gelijkheid en gelijkberechtiging van alle bewoners van het gebied tussen de Middellandse Zee en de rivier de Jordaan, plus de Palestijnse vluchtelingen.

 

De uitgangspunten en de politieke agenda van de BDS-beweging bieden een inspirerend alternatief voor de huidige politiek van voortgaande verdrijving, onderdrukking, achterstelling en van militair geweld.  

 

 

 

EEN GREEP UIT DE VELE SUCCESSEN VAN DE BDS-CAMPAGNE IN DE AFGELOPEN 10 JAAR

 


consumentenboycot


 Wereldwijd weigert een groeiend aantal burgers om Israelische producten te kopen;  Een aantal supermarktketens in Europa verkoopt niet langer producten uit joodse nederzettingen (waaronder in Nederland Aldi en Hoogvliet); Door toedoen van een internationale campagne zag het Israelische bedrijf Ahava – dat met mineralen uit de Dode Zee (bezet Palestijns gebied) schoonheids-producten produceert – zich gedwongen te vertrekken uit de joodse nederzetting waar het was gevestigd.

 

desinvesteren


 Het Nederlandse pensioenfonds PGGM is overgegaan tot desinvesteren in de vijf grootste banken van Israel die diensten verrichten in de joodse nederzettingen; datzelfde geldt voor een aantal pensioenfondsen uit andere EU-landen;  Meerdere banken uit EU-landen zijn overgegaan tot desinvesteren in Israelische banken en bedrijven die belangen hebben in de joodse nederzettingen;  Multinationale bedrijven die hand- en spandiensten aan de Israelische bezetting en onderdrukking leveren – zoals beveiligingsgigant G4S (ook in Nederland actief) en vervoersbedrijf Veolia (met OV-concessies in diverse Nederlandse provincies) – zijn grote orders en daarmee miljarden euro’s misgelopen zijn; onder invloed daarvan zijn sommige van hen hun activiteiten in Israel gaan afbouwen; De Bill Gates Foundation is overgegaan tot desinvesteren in G4S.

 

kerken


 Wereldwijd zijn door kerkgenootschappen moties aangenomen waarin wordt besloten om over te gaan tot  desinvesteren uit Israelische en internationale bedrijven die hand- en spandiensten aan de Israelische bezetting en onderdrukking leveren, dan wel hebben daarin hun steun voor andere aspecten van BDS uitgesproken; De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en prominente anti-Apartheidsstrijder Desmond Tutu is een krachtig pleitbezorger van BDS.

 

vakbonden


 Vakbonden in Zuid-Afrika, Groot Brittannië, Schotland, Ierland, Noorwegen, Zweden, België, Brazilië en in een reeks andere Latijns-Amerikaanse landen hebben officieel hun steun aan BDS verleend; ITUC-Afrika, de grootste Afrikaanse vakbondsfederatie met 15 miljoen leden, ondersteunt BDS eveneens; Het European Trade Union Congress (ETUC) beraadt zich over een boycotactie, gericht tegen producten uit de joodse nederzettingen.

 

academische boycot


 Gezien de verwevenheid van Israelische academische instellingen met het repressieve apparaat, is een aantal universiteiten overgegaan tot desinvesteren in Israelische bedrijven/internationale bedrijven die hand- en spandiensten aan de Israelische bezetting en onderdrukking leveren, dan wel hebben moties aangenomen waarin zij hun steun voor BDS uitspreken; De Universiteit van Johannesburg heeft de samenwerking met de Ben-Goerion Universiteit verbroken.

 

culturele boycot


 Een reeks prominenten steunt de culturele boycot, onder wie schrijvers (Alice Walker, Ian Banks, Henning Mankell, Naomi Klein), muzikanten (Roger Waters, Stevie Wonder, Carlos Santana, Elvis Costello, Gil Scott-Heron) en filmmakers (Ken Loach, The Yes-Men, Udi Aloni);

 

 Onder vooraanstaande intellectuelen die zich achter BDS geschaard hebben, zijn wijlen Stephane Hessel (voormalig Frans diplomaat en een van de opstellers van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens), Stephen Hawking (theoretisch natuurkundige) en Mairead Maguire (Ierse Nobelprijswinnaar voor de Vrede).

 


Wij roepen iedereen op om de BDS-campagne te steunen.

 


Voor meer informatie:

 

   Nederlands Palestina Komitee: www.palestinakomitee.nl

 

   Diensten en Onderzoekcentrum Palestina:  www.docp.nl

 

   www.bdsmovement.net  &  www.pacbi.org

 

 


Actuele NPK-berichten