PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

TTIP is ook een aanval op de Palestijnen door Thomas Hofland

10/07/2015
Een nieuw wetsvoorstel in de Verenigde Staten maakt van handelsverdrag TTIP een wapen dat ingezet zal worden tegen de Palestijnen en hun bondgenoten. De wet maakt het mogelijk om groepen tegen te werken die zich inzetten voor de beweging van Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) tegen Israel.
Protest tegen Obama's beleid, Bab-Al-Shams 13 april 2015


Voor wie het nog niet weet: het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) zal het makkelijker maken voor bedrijven om regeringen aan te klagen als zij wetten maken die invloed hebben op het maken van winst. Door een vergelijkbaar verdrag heeft energiebedrijf Vattenfall de Duitse staat aangeklaagd omdat Duitsland kernenergie heeft afgezworen. Vattenfall stelt dat het hierdoor € 3,7 miljard misloopt en eist dat bedrag als ‘schadevergoeding’ van de Duitse staat. 

Met het wetsvoorstel, ingediend door zowel de Democratische als de Republikeinse Partij, wordt geprobeerd de BDS-beweging te breken. In de wet staat dat actie moet worden ondernomen tegen alles en iedereen die ‘zakendoen met Israel’ verbiedt of daarvan afziet. De wet geeft de Verenigde Staten groen licht om activisten, organisaties, bedrijven en landen die zich inzetten voor BDS te bespioneren en te onderdrukken. 

Met deze repressieve en ondemocratische wetgeving wordt geprobeerd om geweldloze en democratisch opererende activisten tegen te houden. De rechtszaken die de TTIP-schadeclaims gaan behandelen vinden plaats in een land dat het bedrijf kiest en de ‘rechters’ zijn handelsadvocaten.

De rechters houden in hun uitspraak enkel rekening met de mate waarin een wet de ‘vrijhandel’ aantast. Zaken als de volksgezondheid, arbeidsrechten, mensenrechten en het milieu hebben geen invloed op het besluit van de TTIP- ‘rechtbank’. Bedrijven die medeschuldig zijn aan de Israelische apartheid en de onderdrukking van het Palestijnse volk worden door deze wet beschermd.

Niet alleen het verdrag zelf is ondemocratisch, ook de invoering van TTIP gebeurt op ondemocratische wijze. Naast het Europees Burgerinitiatief is de EU op geen enkele manier direct verantwoording schuldig is aan het volk. Maar toen meer dan een miljoen Europese burgers een burgerinitiatief startten tégen TTIP, verwierp de Europese Commissie dit. Het argument van de Commissie was dat er alleen een burgerinitiatief ten voordele van TTIP kon worden ingediend. 

We moeten terugvechten om de anti-BDS-wet en TTIP te stoppen. Niet alleen om onze eigen rechten te beschermen, maar ook als onderdeel van de Palestijnse vrijheidsstrijd.

Internationale Socialisten  8 juli 2015     Thomas Hofland  Actuele NPK-berichten