PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN
Protestactie tegen Stedenband Amsterdam Tel Aviv groot succes maar nog niet definitief!
Ongeveer tweehonderd demonstranten protesteerden vanaf 18:30 voor het stadhuis en de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht, die zelf de repressie van het traangas heeft ondervonden op de Westbank en die in de vluchtelingenkampen heeft gespeeld, kwam de actie vrolijk ondersteunen. Intussen werd er veel gepraat, werden er Palestijnse dadels en sjaals verkocht door Marijke Kruyt van Propal, zagen we Vrouwen in het Zwart, zagen we Een Ander Joods Geluid met een prachtig spandoek en werd de stemming steeds beter.
In de raadszaal was het voorstel rond 22 uur aan de orde.
Ghada Zeidan deed het woord namens alle Palestijnse organisaties in Nederland. In plaats van Israel namens de commissie van de Mensenrechtenraad bij het Internationaal Strafhof te ontbieden wegens oorlogsmisdaden, wil Amsterdam op bezoek gaan om vriendschapsbanden aan te halen. Jaffa is in 48 omsloten en ontvolkt en er is tot op heden geen terugkeer mogelijk gebleken voor de verdrevenen en gevluchten. Een stad vervlochten met Bezetting, waar de inwoners van de nederzettingen op de Westbank komen werken, met bedrijven die profiteren van mijn land en van uitbuiting van Palestijnen. Stelselmatig zijnj rechten geschonden en VN-resoluties genegeerd. De koloniale staat houdt de Palestijnen in een wurggreep. Geef een signaal af tegen mensenrechtenschendingen.
Houda Stitou spreekt namens het bestuur van DocP en is mede-oprichter van Back to Palestine (demo's zomer 2014) en neemt deel aan de Dialoogtafel van burgemeester Van der Laan. Zij was geschokt uit de media van de plannen tot de stedenband te vernemen. Dit betekent het legitimeren en normaliseren van de Apartheidspolitiek van Israel. Jaffa is thuisbasis van veel Palestijnen die zijn gevlucht. De huidige Palestijnse inwoners zijn gemarginaliseerd. hun huizen worden gesloopt en ze worden op straat gezet. Bovendien is deze stap niet te rechtvaardigen door er Ramallah tegenover te stellen. Evenwichtig beleid is niet mogelijk door de machtsverhoudingen. Aan de Dialoogtafel werd over de spanningen in Amsterdam als gevolg van het bloedbad in Gaza gepraat. Deze zou de spanningen in de stad moeten helpen beheersen. Hoe kan dit als de gemeente deze spanningen met een stedenband importeert? Hoe wordt er onder de burgers van Amsterdam getoetst of er draagvlak is voor deze stedenband? Het is beter deze plannen niet door te zetten.
George Janszen spreekt als Amsterdamse burger. Hij vraagt zich af of de plannen wel namens de burgers van Amsterdam zijn gemaakt. Hij voelt zich erg bezorgd want hij heeft zelf twee keer van dichtbij gezien hoe militairen op Palestijnse kinderen schoten. Gaat dit nu in naam van ons gebeuren? De Palestijnen voelen zich met het aangaan van deze stedenband door ons enorm in de steek gelaten. Het is een onzalig besluit als dit doorgaat.
Jaap Hamburger stelt dat Een Ander Joods Geluid sterk gekant is tegen het aangaan van de Stedenband. Dus niet heel joods Amsterdam staat erachter. Koppel de stedenband ook niet aan Ramallah want dat is een beschamende aflaat. Burgemeester: gooi geen olie op het vuur! Er zijn meer dan 50 discriminerende wetten en regels voor niet-Joden in Israel. De Israelische ambassadeur drong bij u aan op bezoek om Israel als een normaal land te presenteren. De LHBT-beweging in Tel Aviv wordt door velen als Pinkwashing van Israel gezien. De economie van Tel Aviv, de ict-sector, zijn nauw verbonden met de wapenindustrie, met de Geheime Dienst, met het monitoren van Palestijnen. De burgemeester zei alleen met een koosjere partner in zee te willen gaan. Maar deze bedrijven doen dienst in heel het gebied. Het Israelisch onderwijs zorgt ervoor dat zijn jongeren nationalisten en chauvinisten worden die de Palestijnen als De Ander, zelfs als De Indringer zien. God verhoede dat we hiervan iets overnemen voor ons onderwijs. De verwurging van Jaffa zette op 25 april 1947 in met een bombardement van 20 ton munitie en verdreef 80.000 Palestijnen naar Gaza die tot vandaag niet konden terugkeren. Gaan we ook banden aan met Republika Serpska? Nu niet en straks niet. Als Israel van zijn dwaalwegen terugkeert, zal ik als eerste hechte banden met zijn steden voorstaan.
Vervolgens doen verschillende raadsleden namens hun fractie het woord. Groen Links, de Partij van de Dieren, de Partij van de Arbeid en ook de SP kwamen met argumenten tegen het aangaan van de stedenband.
D66 en het CDA bleken de plannen ferm te steunen en zagen veel voordelen.
Het CDA denkt dat de stedenband de samenwerking tussen Tel Aviv en Ramallah kan verbeteren door projecten onder de lokale bevolking op te zetten. De Partij van de Dieren vroeg of we dat daar zouden kunnen bewerkstelligen als we hier er niet eens in slagen dat mensen in het Vondelpark hun rommel opruimen.
De SP bleek wel benauwd voor het aan de macht komen van Hamas in Ramallah en hoe gaan we dan met Hamas verder?
De Partij van de Arbeid vond dat het voorstel van de band met Ramallah juist heel goed duidelijk maakt dat we in de kern geen raad weten met de spanningen die Israel in de regio oproept. Het is lastig spanningen en conflicten in het Midden-Oosten te vermijden en daarom is hun standpunt: niet doen!
Van der Laan houdt vervolgens een toespraak waarin hij stelt dat de spanning uit het Midden-Oosten al in de stad is, juist omdat we die permanent importeren. Kijk maar naar de tribune en de ingezonden brieven.
De reële vraag is of het verantwoordelijk is de stedenband aan te gaan. Als je met elkaar praat, ga je elkaar begrijpen en zie je of je elkaar kan helpen. Ik word door emoties altijd gestimuleerd om te denken. Een stedenband met Tel Aviv is vergelijkbaar met Athene waar het nu ook moeilijk is. Maar bedenk dat Tel Aviv ook een band heeft met New York, met Milaan en met Wenen. We gaan die band niet aan met Israel maar met Tel Aviv. Dat is dus een enorm verschil! Ik ben in Beijing geweest en in Sao Paolo, waar het politiek ook gevoelig ligt. Maar langzaam gaat het daar de goede kant op. Het geeft een hoop gedonder als raadsleden Poetin niet de hand willen schudden en het is nog niet goed in China, maar kooplieden gaan altijd de dialoog aan en ze praten als het niet de goede kant opgaat.
Dat we Ramallah erbij betrekken is dat het tweezijdig is en past in het Europees beleid. Het is een hopeloos conflict. Maar met open mind is er hoop en we moeten altijd de tradities en waarden van Amsterdam handhaven. Bovendien is het Midden-Oostenconflict dus al geïmporteerd. Amsterdamse vrijzinnigheid is een groot goed. Het is de moeite waard om te proberen. Ik stel voor om beide steden te gaan bezoeken en te onderzoeken of de stedenband een bijdrage aan hen levert.
GroenLinks en de Partij van de Dieren zijn hiertegen. De PvdA en de Ouderenpartij willen het in hun fractie bespreken. D66 en CDA stemmen in met het voorstel van de burgemeester.
Wordt vervolgd.
Actuele NPK-berichten