PALESTINA VANDAAG

Zie in Today in Palestine! de dagelijkse berichten.

ALWAYS PALESTINE FOREVER 1880 - 1947

Een diashow over het leven van de Palestijnen voordat hun land hen werd afgenomen.

KOOP PALESTIJNSE PRODUCTEN!
Koop Palestijnse producten! Er zijn inmiddels meer aanbieders van Palestijnse producten.

Denk aan de inmiddels vertrouwde Rumi en Nabali olijfolie die via Canaan ons land binnenstroomt en die nu door www.propal.nl wordt verkocht. Ook za' atar , maftoul, olijven, zeep en nog veel meer zijn hier te vinden.


Een andere aanbieder met een veelzijdig assortiment is: naar ramallah 

Van harte aanbevolen om de Palestijnse boeren en de verwerkers van de producten economisch te steunen.

Propal steunt daarbij nog de musicians without borders.
I'M ON MY WAY

Een YouTube filmpje op een lied van Mahalia Jackson

 

SINGING PALESTINE

18 Palestijnse liedjes

AL HAQ: 'ISRAELI FORCES CONTINUOUSLY TURN A BLIND EYE TO SETTLER VIOLENCE'
Abu Pessoptimist over geweld van kolonisten en het Israelische leger tegen Palestijnen in bezet gebied, uit een rapport van Al Haq. Lees hier meer
VERGEET DE AANVAL OP GAZA NIET, 2008/9

Aldus Anja Meulenbelt op donderdag 27 december 2012.

Vier jaar geleden, begon een drie weken durende oorlog tegen Gaza, die meer dan 1400 mensen het leven kostte. Lees hier verder.

DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar
BDS FREE PALESTINE RAP SONG
BDS Free Palestine Rap Song

Kijk en luister naar de rap song op de blog van Youth Against Normalization

 

 

 

PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN

Nou dat weer ... column van Claars Notes over de noodlottige stedenband met Tel Aviv

15/06/2015
Er mag daar geen mot uitbreken..dan hebben we er hier ook last van..


Tel Aviv

Steden over de gehele wereld hebben banden met elkaar. Twin Cities worden ze genoemd. Of Jumelage. Of gewoon op z’n Hollands Stedenband.

Sinds eind 2013 loopt in de Amsterdamse gemeenteraad een discussie die gaat over het aangaan van een stedenband met Tel Aviv in Israël. Volgens het Parool van 13 maart vorig jaar (link) was dit oorspronkelijk een voorstel van Ronny Naftaniel, die toen nog directeur was van het CIDI, Centrum Informatie en Documentatie Israel. Het voorstel werd eind 2013 in de raad ingebracht door CDA-raadslid Lex van Drooge.



Gaza, 8 july 2014


Groningen, dat zelf in de jaren 80 een stedenband onderhield met Tel Aviv, maar nu met Jabalya in Palestina (link), reageerde in september vorig jaar met een protestbrief aan burgemeester Van der Laan (link). Ze stellen met argumenten dat het aangaan van een stedenband met Tel Aviv in strijd is met de Amsterdamse nota ‘Amsterdam Internationaal Verantwoordelijke Hoofdstad’, die door de Amsterdamse gemeenteraad unaniem is aangenomen op 13 maart 2014.


Uit de Amsterdamse raadsstukken heeft Groningen bovendien begrepen dat de stedenband met Tel Aviv een goedmakertje moet zijn voor het feit dat Amsterdam participeert in een project (van de overheid en de VNG) in het Palestijnse vluchtelingenkamp Alzaatari. In de brief stellen ze dat het op het oog aardig lijkt om omwille van de ‘balans’ ook een samenwerkingsverband aan te gaan met Tel Aviv, maar dat dan het einde natuurlijk zoek is.

En ten slotte stelt Groningen het internationaal recht aan de orde:

De Stichting Groningen-Jabalya wijst erop dat samenwerking met Tel Aviv niet anders kan worden gezien dan als steun aan de politiek van Israël ten aanzien van de Palestijnen.

Met de discussie over het aangaan van een samenwerking met Tel Aviv, zou in uw gemeente gewacht worden met de beëindiging van het gewapende conflict tussen Israël en Gaza. Sinds enkele weken is een wapenstilstand tussen beide partijen van kracht. Dit kan echter niet worden beschouwd als een beëindiging van het conflict die een hervatting van de discussie in de gemeente over samenwerking met Tel Aviv rechtvaardigt. De verwoestende gevolgen van de aanvallen op Gaza zijn op menige internetsites te zien. De blokkade van Gaza in de zee, op de grond en in de lucht is nog steeds van kracht en zal ongetwijfeld tot nieuwe gewapende uitbarstingen leiden. Israël heeft direct na de wapenstilstand aangekondigd Palestijnse grond te confisqueren voor de bouw van nog meer nederzettingen.

Deze daden mogen niet worden beloond met het aangaan van een samenwerking met Tel Aviv.”


Ramallah, Westoever


Ook de SP en de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad hadden in augustus vorig jaar nog zo hun bedenkingen (link). De fractievoorzitter van de SP schrijft dan nog:

“In Amsterdam wonen veel mensen die zich betrokken voelen bij het bloedige conflict rond de Gazastrook. Een onderzoek naar deze stedenband zal de sfeer in Amsterdam niet ten goede komen.”

Maar dan komt iemand van GroenLinks met een lumineus idee:

“Misschien moeten we het onderzoek zelfs uitbreiden. Misschien zouden we, naast Tel Aviv, ook moeten praten met een Palestijnse stad.”

Dus eerst moet Israël middels een stedenband met Tel Aviv worden gecompenseerd voor deelname van Amsterdam in een project in een Palestijns vluchtelingenkamp  - en nu moet Palestina middels een stedenband met Ramallah worden gecompenseerd voor een Amsterdamse stedenband met Tel Aviv. Goed bezig daar in Amsterdam.

Over het project in het vluchtelingenkamp gaat het intussen allang niet meer, dat loopt prima en Amsterdam heeft er een hele zooi weesfietsen naartoe gebracht (link).


En zo gaat het dus gebeuren. Amsterdam gaat in weerwil van hun eigen uitgangspunten aangaande internationaal beleid een stedenband aan met zowel Tel Aviv als met Ramallah. In het persbericht heet de band met Tel Aviv ‘stedenband’ en die met Ramallah ‘samenwerking’ (link). Het Parool bericht op 13 juni dat de SP (die bij monde van SP-wethouder Laurens Ivens vorig jaar nog zeer kritisch was over het internationaal recht) nu alleen de toezegging heeft gevraagd dat Amsterdam geen zaken gaat doen met bedrijven die actief zijn in de nederzettingen (link). Alsof dat er iets mee te maken heeft.


Verontruste burgers zijn nu een petitie gestart, die ik ook heb getekend (link). Maar ik vrees dat het te laat is. De lobby is weer eens te sterk geweest. Wat mij nou benieuwt, is of Amsterdam de stedenband met Tel Aviv weer verbreekt als Israël Gaza weer aanvalt. Want dat schijnt voor de gemeenteraad het enige criterium te zijn: er mag daar geen mot zijn. Zou de Amsterdamse gemeenteraad weten van de Israëlische luchtaanvallen van afgelopen week op Gaza, als antwoord op een raket die niet van Hamas was, maar van IS (link)?

Enfin, wie er vragen over heeft kan aanstaande vrijdag met burgemeester Van der Laan in gesprek (link).



Klik op afbeelding voor informatie over aanvallen op Gaza in 2015


Ik was ineens benieuwd of er meer Nederlandse steden zijn met een band met een Israëlische of Palestijnse stad. Het valt niet mee betrouwbare gegevens te vinden, maar deze zijn allemaal gecheckt:

·         Kfar Saba met Delft (sinds 1971)

·         Nazareth met Den Haag

·         Eilat met Kampen

·         Ra’anana met Opsterland (sinds 1963)

·         RishonLeZion met Heerenveen


Twee Nederlandse steden hebben een stedenband met Palestina:

·         Bethlehem met Den Haag (dat dus ook een band heeft met Nazareth)

·         Jabalya met Groningen

Er zijn ook steden die van hun stedenband met een Israëlische stad af willen. Het Belgische Lille is onlangs gestopt met de stedenband met Safed (link). En op facebook roert zich een groep burgers uit Toulouse die van hun stedenband met Tel Aviv af willen (link).


Maar het merkwaardigste wat ik vond, was dat Tel Aviv een stedenband met Gaza heeft, sinds 1998. Maar daarna las ik dat Tel Aviv daar al jaren eigenlijk weer vanaf wil (link).

Jammer. Ik had dit stukje zo hoopvol willen eindigen.

Claars Notes 14 juni 2015


 


Actuele NPK-berichten